המשבר הפוליטי בצרפת: תשואות האג"ח - כמו של יוון
המשבר הפוליטי בצרפת: תשואות האג"ח - כמו של יוון
הממשלה מבקשת לבצע במסגרת תקציב 2025 העלאות מסים וקיצוצים ברקע הגירעון הענק, מפלגות השמאל הכריזו על הצבעת אי-אמון; שר האוצר של צרפת: "יש לנו כוח כלכלי ודמוגרפי חזק הרבה יותר מזה של יוון"
המשבר הפוליטי המתהווה בצרפת מחלחל לשווקים הפיננסיים: לראשונה בהיסטוריה, עלויות ההלוואה של המדינה השתוו לאלה של יוון, שהיתה בעבר חדלת פירעון. התשואה של אג"ח צרפת ל-10 שנים עמדה על 3.0010%, ואילו התשואה של אג"ח יוונית עמדה על 3.030%.
ממשלת צרפת, בראשות מישל ברנייה, נאבקת כדי להשיג תמיכה בתקציב 2025 הכולל העלאות מסים וקיצוצים בהיקף של 60 מיליארד יורו, ברקע הגירעון התקציבי העצום. בינתיים, קואליציית מפלגות השמאל הצרפתיות, "החזית העממית החדשה", הודיעה כי תגיש הצעת אי-אמון בממשלה אם ברנייה ינסה לכפות את התקציב. החזית הלאומית הימנית איימה לתמוך בשמאל בהצבעת אי-האמון, צעד שיפיל את הממשלה ויטביע את צרפת בחוסר ודאות פוליטית וכלכלית נוספת.
בחירות חדשות לא יוכלו להתקיים עד יוני הבא, שנה לאחר הבחירות הפרלמנטריות האחרונות, שבהן אף מפלגה לא זכתה ברוב. בעקבות זאת מינה נשיא צרפת עמנואל מקרון את ברנייה לעמוד בראש ממשלת מיעוט.
שר האוצר של צרפת, אטואן ארמאן, אמר כי אי אפשר לבצע השוואה ליוון: "יש לנו כוח כלכלי ודמוגרפי חזק הרבה יותר". לעומת זאת, גורמים רשמיים הודו כי העובדה שהמשקיעים רואים את החוב הצרפתי כמסוכן כמו זה היווני - מדאיגה.
היקף המשבר בצרפת אמנם רחוק מזה שחוותה יוון בעקבות המשבר הפיננסי העולמי של 2007-2008, אך כלכלתה נמצאת בצרות. הגירעון התקציבי שלה צפוי לעמוד על 6.1% ב-2024, והחוב הציבורי גבוה מ-110% מהתמ"ג. מדינות באיחוד האירופי מחויבות לשמור על גירעון תקציבי של עד 3% מהתמ"ג וחוב ציבורי של עד 60% מהתמ"ג.
יוון חוותה את משבר החוב הציבורי הגדול ביותר באזור היורו, מה שחייב אותה לקבל סיוע בינלאומי וליישם צעדי צנע ורפורמות. מאז היא זכתה לשבחים על התקדמותה בהחזרת הכלכלה למסלול ובהפחתת החוב. לפי הנציבות האירופית, צפויה יוון לצמוח ב-2.1% ב-2024: "יחס החוב הציבורי לתמ"ג במדינה יורד בשנים האחרונות וצפוי להגיע ל-153.1% ב-2024, לפני שיירד עוד ל-146.8% מהתמ"ג ב-2025 ו-142.7% ב-2026".