סגור
חברת דירוג אשראי פיץ' Fitch
חברת דירוג האשראי פיץ' (צילום: Reuters)

ג'יי.פי מורגן על הכוונת: בפיץ' מזהירים מהורדת דירוג של בנקים גדולים בארה"ב

סוכנות דירוג האשראי הורידה ביוני את הדירוג הכולל של כלל הסקטור. הורדה נוספת עשויה להוביל לפגיעה בדירוג הבנקים הגדולים, כשהגורם העיקרי שעלול להשפיע - החלטות הריבית של הפד; במודי'ס הורידו בשבוע שעבר דירוג של 10 בנקים קטנים ובינוניים; לפני כן פיץ' הורידה את דירוג האשראי של ארה"ב

סוכנות הדירוג פיץ' הזהירה מהורדת דירוג פוטנציאלית לעשרות בנקים אמריקאיים, כולל בנקים גדולים כמו ג'יי.פי מורגן, כך לפי דיווח באתר CNBC.
האזהרה מתפרסמת לאחר שביוני הורידה הסוכנות את ההערכה שלה לגבי בריאות סקטור הבנקאות. מהלך שלדבריו של אנליסט הסוכנות כריס וולף לא זכה כמעט להתייחסות, וזאת מכיוון שלא כלל הורדת דירוג ממשית לבנקים.
אולם, לדבריו הורדה נוספת בדירוג בתעשייה, אפילו ברמה אחת מדירוג של AA- לרמה של A+ תחייב את פיץ' לבצע הערכה מחדש לכל בנק בנפרד. הסוכנות מכסה מעל 70 בנקים בארה"ב. "אם נעבור לרמה של A+, אז נכייל מחדש את כל המדדים הפיננסיים שלנו וזה קרוב לוודאי יתרגם לפעולות דירוג שליליות", אמר בריאיון.
השינוי הזה בהערכה נבע בין השאר מכשלים רגולטוריים שנחשפו בקריסות הבנקים האזורים במרץ וחוסר הוודאות סביב שיעורי הריבית.
בסוכנות הדירוג מודי'ס הורידו בשבוע שעבר את דירוג 10 בנקים קטנים ובינוניים בארה"ב והזהירו מהורדות דירוג ל-17 בנקים נוספים. עוד קודם לכן הורידה פיץ' את דירוג האשראי של ארה"ב, על רקע משבר תקרת החוב. לפי וולף בפיץ' פועלים כדי לסמן לשוק שהאפשרות של הורדת דירוג לבנקים היא סיכון ממשי.
וולף הסביר כי בתרחיש בו הניקוד הכולל של התעשייה יורד לרמה של A+, קרוב לוודאי שהדירוג של ג'יי.פי מורגן ובנק אוף אמריקה – שני הבנקים הגדולים במדינה במונחים של נכסים – יירד לרמה של A+ מהדירג הנוכחי של AA-. זאת מכיוון שבנקים לא יכולים לקבל דירוג גבוה משל התעשייה בה הם פועלים. במקרה של הורדת דירוג לגיי.פי מורגן, יצטרכו בפיץ' לשקול הורדות לשאר הבנקים.
עם זאת, וולף אמר כי אינו מעוניין להעלות השערות לגבי המועד של מהלך מסוג זה. "יש לנו כמה החלטות לקבל", אמר.
בג'יי.פי מורגן סרבו להגיב על הדיווח, ומבנק אוף אמריקה לא התקבלה תגובה.
הגורם העיקרי שעלול להוביל להורדת דירוג תעשיית הבנקאות הוא מסלול שיעורי הריבית שקובע הבנק הפדרלי המרכזי, כך לדבריו של וולף. ההערכה הרווחת היא כי בפד יפסיקו את העלאות הריבית ואף יתחילו בשנה הבאה להוריד אותה. אולם, שיעורי ריבית גבוהים לאורך זמן רב מדי ישפיעו לרעה על שולי הרווח של הבנקים. "אנחנו לא יודעים מתי מתכוונים לעצור בפד", הדגיש.
גורם נוסף שעשוי להוביל להורדת דירוג הוא עלייה בחדלויות פירעון על הלוואות מעבר למה שבפיץ' מגדירים כרמה נורמלית של הפסדים. חדלויות פירעון לרוב עולות בסביבה של ריבית גבוהה, ובפיץ' חוששים מההשפעה של חדלויות פירעון על הלוואות למשרדים על הבנקים הקטנים יותר.
"עוד ניתן למנוע הורדת דירוג", אמר. "אנחנו יכולים להישאר ברמה של AA- בעשר השנים הבאות. אך אם הדירוג כן ירד, יהיו לכך השלכות".