סגור
ליאו מסי  ג'יאני אינפנטינו נשיא פיפ"א שייח' תמים בן חמד אאל ת'אני גמר מונדיאל 2022
ליאו מסי, אמיר קטאר שייח' תמים בן חמד אאל ת'אני, וג'יאני אינפנטינו נשיא פיפ"א (גטי)

מעל 240 מיליארד דולר ב-12 שנה: האם ההשקעה של קטאר במונדיאל השתלמה?

בקטאר יוצאים בתחושות מעורבות אחרי ההשקעה האדירה באירוח אליפות העולם; אמנם הטורניר עבר ללא תקלות - אבל תדמיתה במערב לא השתפרה, ומספר האוהדים האירופאים היה נמוך. בכל מקרה, משבר האנרגיה כבר יחזק את מעמדה

ה־18 בדצמבר 2022 ייכנס להיסטוריה של קטאר לא רק בגלל שבו נחגג יומה הלאומי אלא כי באותו היום היא אירחה את האירוע החשוב ביותר בספורט העולמי – גמר המונדיאל, שבו ניצחה ארגנטינה את צרפת אחרי דרמה ענקית.
כשיעזבו אחרוני השחקנים והאוהדים הקטארים יוכלו מבחינה ארגונית להצביע על הצלחה שכן הטורניר עבר ללא תקלות וללא אירועים חריגים במיוחד וההתרשמות היא שעבור רוב האוהדים החוויה בקטאר היתה סבירה. עם זאת, הקטארים יכולים להיות פחות מרוצים ממספר הצופים שזרמו אליה בחודש המונדיאל שמוערך סביב כ־800 אלף לעומת צפי מוקדם של כ־1.2 מיליון מבקרים.
כשקטאר החליטה להתחרות על אירוח המונדיאל היא ציפתה שהדבר ישפר את התדמית ויחסי הציבור שלה, יחזק את מעמדה והשפעתה האזורית והעולמית ועל הדרך יביא לה דיבידנדים כלכליים בדמות למשל הגברת זרם התיירות וההשקעות. הרעיון היה שזה יסייע לה לגוון את מקורות ההכנסה מעבר לתעשיית הגז הטבעי שעומדת מאחורי עוצמתה הכלכלית של האמירות הקטנה. לצורך כך השקיעה קטאר במהלך 12 השנים האחרונות כ־20 מיליארד דולר בשנה לפחות כדי להקים את התשתיות הדרושות. זה כלל הרחבה אדירה של שדה התעופה הבינלאומי, הקמת רשת מטרו, הקמת נמל ימי חדש, הקמת בתי מלון, איצטדיונים ועוד.
בתקופה הקרובה ישאלו את עצמם בקטאר האם ההשקעה השתלמה והאם אכן תקצור את הפירות בשנים הקרובות. התשובה בנקודת הזמן הנוכחית מורכבת. במערב לפחות ככל שהתקרב מועד פתיחת המונדיאל רק גברה הביקורת נגד קטאר על מצב זכויות האדם, הנשים, העובדים וקהילת הלה"טבים ואף הושמעו קריאות להחרים את הטורניר. לכך היתה כנראה השפעה על מיעוט הקהל שהגיע מאירופה וזו נקודה שצריכה להטריד את הקטארים ביום שאחרי. עוד לפני המונדיאל הפוטנציאל התיירותי של קטאר מבחינת התייר המערבי לא היה גדול. כאן מתעוררת השאלה מה יעשו הקטארים עם אלפי חדרי המלון והאירוח שהוקמו לקראת המונדיאל ויישארו ללא ביקוש ברובם.
אם קטאר קיוותה שבזכות המונדיאל היא תיהפך בעתיד לאופציה אזורית מועדפת עבור חברות זרות שיעבירו את מרכז פעילותן אליה, נראה שהיא תצטרך הרבה יותר מאשר הטורניר הזה כדי לשכנע אותן להעדיף אותה על פני האמירויות וסעודיה. היא תצטרך להציע תמריצים כספיים נדיבים ויצירתיים.
החדשות הטובות מבחינת קטאר הן שאת תהליך הסקת המסקנות מהארגון המוצלח יחסית של המונדיאל והכיוון אליו היא רוצה ללכת מכאן היא תוכל לעשות ברוגע. עם המונדיאל ובלעדיו קטאר היא מעצמת גז טבעי עולמית ובתוך חמש שנים מהיום היא צפויה להגדיל את תפוקתה מ־77 מיליון טון בשנה ל־126 מיליון טון בשנה. נוכח משבר האנרגיה העולמי והמלחמה באירופה בימים אלה כבר נחתמים הסכמים ארוכי טווח לגבי תפוקת הגז העתידית, כולל עם מדינות שמתחו ביקורת על קטאר במהלך המונדיאל. זה מבטיח לקטאר לפחות עשור של זרם עשרות מיליארדי דולרים יציב בכל שנה שיאפשרו לה "להמציא את עצמה מחדש" ולחפש את הפרויקט הגרנדיוזי הבא.