סגור

FT
מהפך בחסות הקורונה: ארה"ב תחלק לראשונה קצבאות ילדים

במסגרת תוכנית התמריצים של הנשיא ביידן יושק בקיץ פיילוט שהוגדר כחבל הצלה חדש למעמד הביניים. המהלך התאפשר אחרי עשורים של התנגדות, לאחר שהמגפה הקפיצה את מספר הילדים העניים. המבקרים: "זה יעודד הורים לא לעבוד"

מאז 2003, חברת הקונגרס הדמוקרטית ממסצ'וסטס, רוזה דה'לאורו, חזרה וקראה לממשל האמריקאי להזרים מענקים ישירים להורים על מנת לסייע בתמיכה בילדיהם, מדיניות הנהוגה ברוב הכלכלות המפותחות.
לאורך כמעט שני עשורים היא ניהלה את הקמפיין לבד, עד שהגיעה מגפת הקורונה והביאה לזינוק במספר הילדים העניים ובנכונות של וושינגטון לבחון דרכים חדשות כדי לסייע להם.
דה'לאורו הצליחה להכניס גרסה של המדיניות הזו לתוכנית התמריצים של הנשיא ג'ו ביידן שהיקפה 1.9 טריליון דולר והפכה החודש לחוק. "מדובר בחבל הצלה חדש למעמד הביניים", היא אמרה בשבוע שעבר בבית הנבחרים.
וכך, בקיץ הקרוב, ארה"ב תשיק לראשונה ניסוי ממלכתי בקצבאות ילדים. החל ביולי ועד סוף השנה, מיליוני הורים יקבלו צ'קים חודשיים בסכום של עד 300 דולר לילד מתחת לגיל שש ו־250 דולר עבור ילדים מתחת לגיל 18.
"מיליוני ילדים ייחלצו מעוני"
מומחים וחברי קונגרס הגדירו את התשלומים הללו כהרחבה המשמעותית ביותר של רשת הביטחון האמריקאית מאז הצגת תשלומי הביטוח הלאומי לאזרחים ותיקים ב־1935. חוקרים באוניברסיטת קולומביה מעריכים כי התשלומים החודשיים יחתכו את מספר הילדים המוגדרים עניים בכמעט 50%.
"פרנקלין רוזוולט חילץ את הפנסיונרים מעוני, 90% מהם באמצעות הביטוח הלאומי, ובמחי חתימה אחת, הנשיא ביידן יחלץ מיליונים רבים של ילדים מעוני במדינה הזו", אמרה דה'לאורו.
הורים בארה"ב כבר מקבלים הטבת מס שנתית של עד 2,000 דולר לכל ילד, שגם היא תגדל להיקף של בין 3,000 ל־3,600 דולר בשנת המס הנוכחית. אבל הצ'קים החודשיים הם נוהל חדש לגמרי ויאפשרו שדרוג ההטבות שיקבלו הורים בהחזרי המס של 2021.
מקרב המדינות העשירות בעולם, ארה"ב היא כמעט היחידה שלא מחלקת מענקים ישירים לרוב ילדיה. קנדה משלמת למשפחות מעוטות יכולת עד 450 דולר בחודש, תוכנית שלדברי הממשלה סייעה לצמצם את שיעורי העוני ב־20% בשנים 2015־2017. פינלנד משלמת מענקים חודשיים בגובה כ־119 דולר לילד, ודנמרק, עד 735 דולר ברבעון.
2 צפייה בגלריה
הגברת הראשונה ג'יל ביידן החודש ב בית ספר ב קליפורניה
הגברת הראשונה ג'יל ביידן החודש ב בית ספר ב קליפורניה
הגברת הראשונה ג'יל ביידן, החודש בבית ספר בקליפורניה
(צילום: רויטרס)
ארה"ב מפגרת אחרי המדינות הללו בהוצאה על הטבות למשפחות ומובילה בשיעור העוני בקרב ילדים. לאורך עשורים, מערך הרווחה האמריקאי גרס כי על הורים לעבוד או להוכיח שהם מחפשים עבודה, כדי להיות זכאים לסיוע. בלב השיטה נמצאת הטבת המס לילדים בגובה 2,000 דולר שהושקה ב־1997 במסגרת רפורמות הרווחה של הנשיא ביל קלינטון שעברו שנה קודם כן. באותה עת, המחוקקים משני צדי המתרס תמכו בהתניית ההטבות בעבודה של ההורים, ורוב המשפחות בעלות ההכנסה הנמוכה היו זכאיות רק לחלק מההטבה.
"הכל היה הפוך", אמר כריס קוקס מצוות החשיבה הפרוגרסיבי סנטר, על חוקי התקציב והמס. "הילדים שהיו זקוקים לזה במיוחד, היו אלה שקיבלו הכי פחות". כ־27 מיליון ילדים אמריקאים, כולל מחצית מהשחורים והלטינים, חיו במשקי בית שלא קיבלו את ההטבה במלואה. כעת הם יהיו זכאים לה. "ארה"ב פיגרה מאחורי שאר העולם והמדיניות הזו תסייע לנו לסגור את הפער", הוסיף קוקס. "הרחבת הטבת המס מאפשרת להורים מעוטי הכנסה לשלם שכר דירה, להניח אוכל על השולחן, לרכוש חיתולים, להאיר ולחמם את הבית".
מאט וודינגר, חוקר עמית במכון אנטרפרייז סבור כי הקצבה מסמלת שינוי גדול הרבה יותר במערך הרווחה האמריקאי. "מדובר כאן בצעד הראשון לעבר הכנסה בסיסית אוניברסלית", הוא אומר. "זו הכנסה בסיסית אוניברסלית עבור הורים".
העניין הזה מדאיג את המתנגדים, שטוענים כי היעדר דרישות העסקה יעודד הורים לא לעבוד.
"אנחנו לא תומכים בהפיכת הטבת המס לילדים למשהו שקוראים לו 'קצבת ילדים' שמוענקת כהכנסה בסיסית אוניברסלית לכל ההורים", ציינו הסנטורים הרפובליקנים מרקו רוביו ומייק לי בהודעה רשמית בחודש שעבר. "אין מדובר כאן בהטבת מס להורים עובדים, זה סיוע רווחה".
גורמים אחרים מודאגים מהעלויות, המוערכות ב־120 מיליארד דולר בשנה. התומכים טוענים כי עלויות התוכנית יחזירו את עצמן ואף מעבר לכך, ומציינים מחקרים לפיהם ילדים הגדלים בבתים עם הכנסה גדולה יותר הם בריאים יותר, רוכשים השכלה רחבה יותר ומקבלים משכורות גבוהות יותר בבגרותם, מה שמאיץ את הצמיחה הכלכלית.
2 צפייה בגלריה
אינפו ארה"ב משתרכת מאחור ברשת הביטחון לילדים
אינפו ארה"ב משתרכת מאחור ברשת הביטחון לילדים
אינפו ארה"ב משתרכת מאחור ברשת הביטחון לילדים
סימן לתזוזה שמאלה
התמיכה בהטבה רחבה גדולה מאשר בעבר. מיט רומני, הסנטור הרפובליקני מיוטה, אף הציע גרסה משלו למענק ילדים, זאת למרות שקרא לביטול תוכנית אחרת שמעבירה כסף מזומן למשפחות מעוטות הכנסה.
לפי חלק מהאנליסטים, הצ'קים החודשיים להורים הם סימן לתזוזה שמאלה בפוליטיקה האמריקאית, שהתאפשרה באמצעות שינוי בהלך הרוח הציבורי בעקבות מגפת הקורונה. מאז תחילת המגפה, רוב האמריקאים קיבלו מענקים של 1,800 דולר מהממשל הפדרלי, כאשר מענק נוסף בגובה 1,400 דולר יישלח בקרוב בעקבות השקת תוכנית התמריצים של ביידן.
"הקורונה הרחיבה את ממדי העוני והגדילה את האבטלה הכפויה", אמרה שרה בידנר, מומחית למדע המדינה באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון. "אנחנו כבר לא נמצאים במקום שבו שמרנים מאשימים מעוטי הכנסה במצבם. המגפה פגעה בכולם".
תוכנית הסיוע של ביידן מממנת את מענקי הילדים רק עבור 2021, אבל דמוקרטים, בהם דה'לאורו אמרו כי בכוונתם להפוך אותם לקבועים, החלטה שתביא לעימותים עם הרפובליקאים לקראת בחירות האמצע בשנה הבאה.
"אלה דברים שקשה להוריד מהשולחן", הזהיר וודינגר מה־AEI. "העידן של ממשלה גדולה חזר".
* * *
3 טריליון דולר יוזרמו לכלכלה
העלאת מס החברות תממן את תוכנית ביידן להשקעה בתשתיות ובחינוך
ממשל ביידן מגבש תוכנית להזרמת כ־3 טריליון דולר לכלכלה האמריקאית באמצעות השקעות בתשתיות, אנרגיה נקייה וחינוך, כך דיווח ה"פייננשל טיימס" המתבסס על גורמים המעורים בנושא. לפי הדיווח, יועציו הבכירים של ג'ו ביידן יציגו בפניו השבוע את התוכנית, אך הנשיא טרם אישר את הפרטים.
לפי ה"ניו יורק טיימס", חבילת ההשקעות עשויה להתחלק לשני שלבים. הראשון יתמקד בהשקעות בתשתיות מסורתיות ואנרגיה נקייה והשני, בטיפול בגיל הרך והשקעות בחינוך. המימון יגיע, בין השאר, מהעלאת מסים על משקי בית מבוססים ותאגידים.
התוכנית מייצגת את השלב השני באג'נדה הכלכלית השאפתנית של ביידן, אחרי תוכנית התמריצים בגובה 1.9 טריליון דולר לסיוע במשבר הקורונה. התמיכה הפיסקאלית הנוספת תואמת להבטחות הבחירות, בהן העלאת מס החברות ל־28% מ־21% והעלאת מס הכנסה לבעלי הכנסה שנתית של מעל 400 אלף דולר.
מיץ' מקונל מנהיג המיעוט הרפובליקני בסנאט תקף את היוזמה. "מדובר בסוס טרויאני למדיניות שמאלנית של העלאות מסים והריסת מקומות עבודה", טען.
חדשות החוץ
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.