סגור
מימין ראש ממשלת סעודיה מוחמד בן סלמאן ו עלי חמינאי המנהיג הרוחני של איראן
מימין ראש ממשלת סעודיה מוחמד בן סלמאן ועלי חמינאי המנהיג הרוחני של איראן (צילום: SAUDI ROYAL COURT/REUTERS , IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE/HANDOUT)

מנסה להרגיע: סעודיה מציעה לאיראן שת"פ כלכלי אם לא תהפוך את המלחמה בעזה לסכסוך אזורי

בבלומברג דיווחו כי סעודיה פנתה לאיראן ישירות ובמספר ערוצים מאז החלה המלחמה, וזאת במטרה למנוע את הרחבתה. המדינות חידשו ביניהן את היחסים הדיפלומטיים במרץ לאחר שבע שנים, והמנהיגים נפגשו מוקדם יותר החודש לדון בהשלכות המלחמה בעזה

סעודיה פנתה לאיראן והציעה להגדיל את שיתוף הפעולה בין המדינות ואף להשקיע בכלכלה מוכת הסנקציות שלה, זאת אם תמנע מהארגונים המקושרים אליה להרחיב את המלחמה בעזה לסכסוך אזורי, כך לפי דיווח בבלומברג.
בכירים במדינות ערב ובמערב המעורים בנושא, מסרו כי ההצעה הועברה ישירות ובמספר אמצעים לאחר מתקפת החמאס על ישראל בחודש שעבר. לדבריהם, האפשרות של שיתוף פעולה מוגבר עלתה גם במפגש שנערך החודש בין נשיא איראן אברהים ראיסי ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בפסגה בריאד. ראיסי היה למעשה אחד המנהיגים הראשונים שבן סלמאן שוחח איתם לאחר מתקפת החמאס ב-7 באוקטובר.
בנוסף למישור הדיפלומטי, סעודיה פועלת גם במישורים נוספים. סגנית מזכיר המדינה האמריקאי ברברה ליף, אמרה כי בממשל האמריקאי עובדים ביחד עם סעודיה ושאר בנות הברית הערביות כדי למנוע מאיראן לנצל את המלחמה לחיזוק ארגוני ההתנגדות שלה, הכוללים מלבד חמאס גם את החיזבאללה וכן מיליציות בעיראק, בסוריה ובתימן.
ממשרד החוץ הסעודי והשגרירות הסעודית בארה"ב לא התקבלה תגובה לדיווח.
לא ברור עדיין כיצד מגיבים באיראן לפניות הסעודיות, אך לעת עתה נראה שנמנעה התפשטות של המלחמה. אף שהמצב עלול להשתנות בתום הפסקה האש והחזרה לתמרון בעזה.
סעודיה ואיראן חידשו את היחסים הדיפלומטיים ביניהן במרץ בעידודה של סין לאחר שבע שנים של סכסוך. שתי המדינות שואפות להפוך לבעלות ההשפעה הגיאופוליטית המרכזית במזה"ת, אך לטענת הפרשנים ההסכם נועד בעיקר כדי לצמצם איומים לתוכנית הטרנספורמציה הכלכלית של בן סלמאן, במסגרתו משקיעה הממלכה מיליארדי דולרים לגיוון הכלכלה מעבר לנפט. בהתאם, בן סלמאן הדגיש בפגישותיו עם האיראנים את חשיבות שיתוף הפעולה, אף שהוא גם הביע חשש מהתמיכה האיראנית בארגונים חמושים באזור.
"זהו מהפך", אמר אלחאם פאקרו, חוקר במכון ללימודי ערב ואיסלאם באוניברסיטת אקסטר בבריטניה. "במקום עוד גישה מיליטנטית, האסטרטגיה הסעודית נסמכת בעיקר על דיפלומטיה".
עם זאת, סעודיה ממשיכה לדבוק במטרות המנוגדות לאידיאולוגיה האיראנית, ביניהן נרמול היחסים עם ישראל שאמנם נתקעו מאז המלחמה, ושיתוף הפעולה הצבאי עם ארה"ב. זאת בעוד באיראן מתנגדים לנוכחות צבאית של ארה"ב במזה"ת וקוראים להשמדת ישראל.
בכל זאת, ההערכה היא כי איראן שומרת על הארגונים תחת חסותה שלא יגזימו ויובילו להתפשטות המלחמה, כך להערכתו של רנאד מנסור ממכון המחקר צ'אתאם האוס. לדבריו, איראן לא מעוניינת לגרום לתגובה צבאית אמריקאית. "מבחינת איראן מדובר במהלך איזון עדין בין מימוש הסיסמאות שלהם להתנגדות ושמירה על פרגמטיות כדי לא לסכן את הסטטוס קוו", סיכם.