כנשיאה, קמלה האריס תתמקד בהטבות למשפחות מעמד הביניים
כנשיאה, קמלה האריס תתמקד בהטבות למשפחות מעמד הביניים
המועמדת הדמוקרטית מתכננת להמשיך את השקעות ביידן במגזר הייצור אך גם תתמקד ב"כלכלת המשפחה": הרחבת הגישה לחינוך לגיל הרך ולחופשות הורים בתשלום. שרת האוצר ילן: "היא מבינה שמעמד הביניים חיוני לחוסן הכלכלי"
קמלה האריס לא בזבזה זמן ובשבוע הראשון לקמפיין הציגה את חזונה הכלכלי למעמד הביניים, זאת אם תגבר ב־5 בנובמבר על יריבה הרפובליקני דונלד טראמפ.
"בניית מעמד הביניים תהיה יעד מכונן של הנשיאות שלי", אמרה לקהל מריע בעצרת שהתקיימה בשבוע שעבר בתיכון בוויסקונסין. "אבל טראמפ רוצה להצעיד את המדינה שלכם אחורה".
המועמדת הצפויה של המפלגה הדמוקרטית כבר מאמצת את החלקים הפופולריים יותר בתוכניות ובחקיקה של ג'ו ביידן ומדגישה את הפערים לעומת ההצעות של טראמפ, בתקווה שתיפגע פחות ממשבר יוקר המחיה לעומת הנשיא המכהן.
לפי בכירים בממשל ביידן בעבר ובהווה, האריס צפויה לדבוק בתוכנית ההשקעות של ביידן למגזר הייצור, כולל חיזוק תשתיות והענקת תמריצים לאנרגיה ירוקה. בו בזמן, בכוונתה להתמקד בצורה משמעותית ב"כלכלת המשפחה": הרחבת הגישה לחינוך לגיל הרך, חופשות הורים בתשלום ומימון לתוכניות חינוכיות, יוזמות שביידן לא הצליח להעביר בקונגרס.
חשוב מכך, האריס קרוב לוודאי תגן בצורה יעילה יותר על המדיניות הכלכלית של ממשל ביידן מאשר ביידן עצמו, שהתמודד עם התקפות מצד רפובליקנים, כולל טראמפ, שמאשימים אותו במחירים הגבוהים. ביידן התקשה לשכנע את הציבור שמצבם הכלכלי השתפר תחתיו, זאת למרות שחילץ את המדינה מההתכווצות הכלכלית החדה ביותר מאז השפל הגדול והוביל צמיחת שיא בהיקף המשרות.
ניסיון מועט בכלכלה
"האינפלציה עלתה תחת ביידן, כך שלדעתי נוצר אצל האנשים קישור פבלובי", אמר ארני טדסקי, שכיהן במועצת היועצים הכלכליים של הבית הלבן ומכהן כמנהל חטיבת הכלכלה ב־Budget Lab באוניברסיטת ייל. אולם, הוא ציין כי ההשוואה הזו אינה לגמרי הוגנת. "ישנה סבירות ממשית שהמצביעים לא מאשימים את סגנית הנשיא האריס כפי שהם מאשימים את הנשיא", העריך. להאריס, לשעבר תובעת וסנטורית, אין ניסיון רב בכלכלה. כסגנית, יועציה המרכזיים היו מייק פייל, לשעבר כלכלן בבלקרוק, שכיהן במועצה לביטחון לאומי ועובד בפירמת Macro Advisory Partners, ודין ווילסון, יועץ בפורד.
לפי בכירים בממשל, האריס מחזיקה בתפיסות מרכז־שמאל לגבי הכלכלה, שקרוב לוודאי ימשיכו את גישת ביידן. "לתחושתי, ערכי היסוד כפי שהשתקפו במדיניות הממשל, הם כאלה שהאריס מאמצת בחום", אמרה שרת האוצר ג'נט ילן השבוע בכנס ה־G20 בברזיל. "אין ספק שהיא תומכת במשפחות מעמד הביניים, היא מבינה שהן מהותיות לחוסן הכלכלי של ארצות הברית", הוסיפה. "היא התמקדה ביצירת מקומות עבודה טובים, בהורדת העלויות בתחומים קריטיים כמו חינוך ובריאות, ובהכשרת עובדים בתעשיות העתיד".
תפעל למען איגודי עובדים
קווי המדיניות שהאריס מקדמת לחיזוק הביטחון החברתי היוו חלק מתוכנית הדגל Build Back Better של ביידן בהיקף 3.5 טריליון דולר, אך הוסרו מההצעה הסופית שאושרה בקונגרס. בן האריס, לשעבר יועץ כלכלי בכיר של ביידן וכיום במכון ברוקינגס, מעריך שהאריס תוכל גם להתמקד בדיור בהתבסס על מאמציה כסנטורית להורדת עלויות השכירות. מדיניות כזו תרחיב את העבודה שנעשתה בחודשים האחרונים בתחום, אחרי שבבית הלבן הכריזו לאחרונה על תוכנית להגבלת העלאת דמי שכירות והרחיבו את ההשקעה בהרחבת ההיצע של דיור בר השגה. פליסיה וונג, שכיהנה במועצת היועצים של ביידן ומשמשת נשיאת חברת המחקר הפרוגרסיבית רוזוולט פורוורד, מעריכה כי האריס תפעל יותר למען איגודי עובדים. אחד האירועים הראשונים שקיימה כמועמדת המפלגה הדמוקרטית היה עם חברי התאחדות המורים הארצית. "אחת הדרכים הטובות ביותר לוודא שהמדינה שלנו תמשיך להתקדם היא להעניק לעובדים קול, להגן על חופש ההתאגדות, להפסיק פגיעה באיגודים", אמרה באירוע שנערך בטקסס.
האתגר הגדול ביותר שלה יהיה לנסות ולסכל את ניסיונות טראמפ והרפובליקנים להציג עצמם כמפלגה המייצגת את מעמד העובדים, במיוחד במדינות המתנדנדות. האריס כבר העבירה ביקורת על המדיניות של טראמפ שתפגע לדבריה במשפחות עובדות, כולל תוכניות להטבות מס לעשירים ולתאגידים, מכסים גורפים על יבוא וגירוש המוני של מהגרים. האריס צפויה לדבוק במחוייבות של ביידן לא להעלות מסים לבעלי הכנסה של פחות מ־400 אלף דולר בשנה. "בנובמבר המצביעים יצטרכו לבחור בין שני מסלולים שונים לגמרי לעתיד", אמר בהראט ראמאמורטי, לשעבר יו"ר מועצת היועצים הכלכליים של ביידן. "ככל שהקמפיין יתרכז יותר באג'נדה הממשית של טראמפ, כך לדעתי יהיה להם קל יותר לשכנע את הבוחרים שזו לא הדרך הנכונה".
האינפלציה נמצאת במגמת ירידה משיא של 40 שנה ב־2022, והפד נערך להורדת ריבית, כך שהשיפור בתפאורה הכלכלית עשוי לאפשר להאריס להתהדר בהצלחה של מדיניות ביידן־האריס, תוך הפצת אופטימיות לגבי תוכניות הצמיחה שלה.
סקר שערכה לאחרונה Blueprint הדמוקרטית מצא שיוויון בין האריס וטראמפ בשאלה מי יעשה עבודה טובה יותר בהורדת מחירי מוצרים ושירותים. "יש פה הזדמנות לספר לאנשים את הסיפור של הכלכלה וההתאוששות של השנים האחרונות כשהם בהלך רוח פתוח יותר", סיכם ראמאמורטי.