סגור

קנדה תצנן את שוק הדיור עם מס על נכסי משקיעים זרים

ריביות נמוכות ושיפור דיור בצל הקורונה הקפיצו את מחירי הבתים בשיעור חסר תקדים. כדי למנוע תיקון חד, הממשלה תגדיל את ההיצע ותמסה בתי רפאים של זרים. שרת האוצר: "בתים לא צריכים להיות צינורות השקעה פסיביים לכסף זר"

ממשלת קנדה בראשותו של ג'סטין טרודו נוקטת צעדים כדי לפתור את בעיית מחירי הדיור המאמירים, בראשם הבטחה להעלות את ההיצע ומהלכים נגד בעלים זרים, כך דיווחה סוכנות הידיעות בלומברג.
בתקציב שפרסמה הממשלה שלשום היא התחייבה להקצות 3.8 מיליארד דולר קנדי (3 מיליארד דולר ארה"ב) לבנייה ולשיפוץ של רבבות יחידות דיור ציבורי. בנוסף, בכוונת הממשלה להטיל מס על נכסים ריקים שבעליהם אינם תושבים, החל ב־1 בינואר 2022.
הצעדים הם תגובה לקריאות מצד כלכלנים ומומחים לצנן את שוק הדיור, שחווה זינוק במחירים על רקע שיעורי הריבית הנמוכים והרצון של רבים לעבור לבתים גדולים יותר לנוכח מגפת הקורונה. כך, למשל, באזור טורונטו המחיר הממוצע של הבתים שנמכרו בחודש שעבר חצה לראשונה את רף מיליון הדולרים ושיקף עלייה של 21.6% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. לפי איגוד המתווכים הקנדי, המחיר הממוצע לבית בקנדה זינק במרץ ב־31.6% לעומת השנה שעברה — שיעור הצמיחה השנתי הגבוה אי פעם. במקביל, בחודש שעבר נרשם זינוק של 76% במספר הבתים שנמכרו בהשוואה למרץ 2020. באופן כללי, עליות מחירים בשיעור דו־ספרתי בערים ברחבי המדינה מגבירות את החשש כי תושבים רבים אינם יכולים להרשות לעצמם לרכוש בית וכי צפוי תיקון חד בעתיד. "בתים לא צריכים להיות צינורות השקעה פסיביים לכסף זר", מסרה שרת האוצר כריסטיה פרילנד. "הם צריכים לשמש כבתים עבור משפחות קנדיות".
מס גם על מטוסים פרטיים
במסגרת הצעדים לצינון השוק מתכננת הממשלה להטיל מס שנתי של 1% על שוויו של בית ריק או בית שכמעט ואינו נמצא בשימוש ומוחזק בבעלות תושב זר. צעד זה אמור לסייע בהורדת המחירים באזורים שבהם משקיעים זרים רכשו בתים במחירים מנופחים במטרה להגן על כספם. לפי חישובי הממשלה, מס זה יכניס 175 מיליון דולר בשנה. עם זאת, התקציב לא מפרט מה הקריטריונים להגדרת נכס ריק או כיצד יאכפו זאת.
בניסיון להרחיב את היצע הנכסים, פרילנד הכריזה על השקעה בגובה 2.5 מיליארד דולר והקצאה מחדש של 1.3 מיליארד דולר מקרנות קיימות על מנת לסייע בבנייה או בשיפוץ של 35 אלף יחידות דיור. בסכום זה מגולמים 300 מיליון דולר להמרת משרדים ריקים במרכזי הערים לדיור בר־השגה.
התקציב, שהוא הראשון שמציגה הממשלה מאז 2019, כולל גם הטלת מס חדש של 20%-10% על מכוניות יוקרה ומטוסים פרטיים בשווי של מעל 100 אלף דולר ועל יאכטות בשווי של מעל 250 אלף דולר. "אם היה לכם מספיק מזל, שכל או עבדתם קשה כדי שתוכלו להרשות לעצמכם להוציא 100 אלף דולר על מכונית או 250 אלף דולר על יאכטה, אז ברכותיי", אמרה פרילנד. לדבריה, המס החדש יניב לממשלה כ־120 מיליון דולר בשנה.
2 צפייה בגלריה
ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו מציג את התקציב
ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו מציג את התקציב
ר"מ קנדה ג'סטין טרודו מציג את התקציב, שלשום. גל שלישי של קורונה
(צילום: רויטרס)
הצגת התקציב הגיעה בעוד קנדה מתמודדת עם גל קורונה שלישי, שהוביל למספר גבוה יותר של מאושפזים לעומת השני. במקביל, מבצע ההתחסנות מתקדם בעצלתיים והממשלה הפדרלית והממשלות המקומיות עסוקות בהטחת האשמות זו בזו. פרילנד התחייבה כי התקציב יסייע למדינה להתגבר על משבר הקורונה, ובהתאם הוא כולל הוצאות בגובה 101 מיליארד דולר לשלוש השנים הבאות.
"התקציב הזה עוסק בסיום המלחמה בקורונה", הדגישה. מלבד היוזמות בתחום הדיור, הוא כולל גם תוכנית לאומית לטיפול בילדים. עלותו של הפרויקט, שנועד לספק למשפחות 10 דולר ביום, תעמוד על 30 מיליארד דולר בחמש השנים הראשונות ומטרתו לפתור את הירידה בהשתתפות נשים בכוח העבודה, שבשל הקורונה נפלה לרמה הנמוכה זה 20 שנה. "חינוך לגיל הרך וטיפול בילדים נחשבו לנושאים הקשורים לנשים", אמרה פרילנד. "הקורונה הראתה לנו שזו סוגיה כלכלית דחופה גם כן".
מחירי שיא גם בבריטניה
בתוך כך, גם בבריטניה טיפסו מחירי הבתים לשיא. על פי פורטל הנדל"ן Rightmove, בין התאריכים 7 במרץ ו־10 באפריל המחיר המבוקש על בתים שהוצעו למכירה לראשונה טיפס ב־2.1% לעומת ארבעת השבועות קודם לכן. מדובר על עלייה של 6,733 ליש"ט שהעלתה את המחיר הממוצע לשיא של 327,797 ליש"ט.
"זו הפעם השנייה בלבד בחמש השנים האחרונת שהמחירים עולים בשיעור חודשי של מעל 2%, כך שמדובר בעלייה משמעותית, במיוחד בהתחשב בכך שתנועות הציבור והפעילויות עדיין מוגבלות בשל הקורונה", כתב בדו"ח טים בניסטר מ־Rightmove. הסיבות העיקריות למצב הן רצונם של רבים לעבור לבתים גדולים יותר, זאת לאחר שנה של סגרים ועבודה מהבית, כמו גם המשכנתאות הזולות, הארכת הפטור ממס בולים והיצע נמוך.