סגור
שוק אמסטרדם
שוק באמסטרדם. הניסיון הבריטי מלמד כי שכר גבוה יותר לא חייב לבוא על חשבון משרות. אף ששכר המינימום טיפס מאז 2015 לאחד הגבוהים ב־OECD, לא נרשמה עלייה משמעותית באבטלה (צילום: שאטרסטוק)

משבר האנרגיה מכריע את הולנד, שתקפיץ את שכר המינימום ב-10%

אחרי שהאינפלציה טיפסה ל־17.1%, ממשלת הולנד תאכוף העלאה של 10% בשכר המינימום, שגם היא לא בהכרח תספיק. מזכ"לית איגודי המסחר האירופיים: "השפעת המשבר על בעלי ההכנסות הנמוכות גדולה מזו של משבר 2008"

לאחר חודשים ארוכים שבמהלכם התקשה לגמור את החודש, עבור פקיד הדואר ריצ'רד הויסינג התקציב הממשלתי שעבר בחודש שעבר בהולנד היה בגדר הקלה מסוימת. במסגרת התקציב התחייבה הממשלה לאכוף החל מינואר העלאה של 10% בשכר המינימום, זאת כדי לנסות ולהתמודד עם העלייה החדה ביוקר המחיה בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה שהובילה לזינוק בעלויות החשמל וסחורות אחרות.
אך הויסינג, המשתכר מעט מעל לשכר המינימום, חושש שגם ההעלאה המתוכננת לא תספיק כדי לממן את החשבונות שלו. "מחירי המזון עולים, כך גם האנרגיה", אמר. לדבריו, מכיוון שהוא חי לבדו, הוא מצליח בינתיים להסתדר, אך "חושש לגבי העתיד".
מאז פרצה המלחמה באוקראינה בשלהי פברואר, מחירי מצרכי היסוד עלו בשיעור ניכר. כך, למשל, מחירו של בקבוק 3 ליטרים שמן חמניות לשימוש במתקן הטיגון העמוק של הויסינג — מוצר בסיסי במרבית משקי הבית ההולנדיים המיועד להכנת צ'יפס וכדורי הבשר ביטרבולן — הוכפל בחודשים האחרונים ל־10 יורו. הוא גם יצטרך בקרוב להחליף את האופניים החבוטים שלו, אמצעי התחבורה היחיד שבבעלותו.
משבר יוקר המחיה בהולנד, שם טיפסה האינפלציה בספטמבר לשיעור שנתי של 17.1% בעקבות העלייה במחירי האנרגיה, מהדהד ברחבי היבשת. בגוש היורו מדד המחירים לצרכן טיפס בשיעור שנתי של 10%, כאשר בליטא, לטביה ואסטוניה שיעור האינפלציה אף כפול מזה. ב־21 מדינות האיחוד האירופי שבהן קיימים חוקים המסדירים את שכר המינימום, הועלה השכר לבעלי ההכנסות הנמוכות. אולם, סבב העלאות השכר הזה לא מספק את כולם ועורר עימותים בין איגודי עובדים ועסקים.
ב־ETUC, קונפדרציית איגודי המסחר של האיחוד האירופי, מעריכים כי השווי הריאלי של שכר המינימום נפל בממוצע ב־5%, כאשר בחלק מהמדינות החברות השחיקה עומדת על קרוב ל־20%. "ההשפעה של המשבר הנוכחי על בעלי ההכנסות הנמוכות גדולה מההשפעה שהיתה למשבר הפיננסי הגלובלי", הגיבה אסתר לינץ', מזכ"לית ETUC. "לא משנה עד כמה אתם טובים בניהול תקציב משק הבית, יהיה לכם קשה לגמור את החודש".
טור אלזינגה, יו"ר איגוד העובדים FNV שבו חבר הויסינג, הגדיר את התקציב כפלסטר בלבד. "לא נעשים שינויים מבניים כדי לטפל בבעיות הבסיסיות של אי־השוויון בחברה. כמדינה, התעשרנו, אך הכסף יושב במספר מוגבל של ארנקים". באיגוד מעוניינים ששכר המינימום, שעומד כעת על 10.14־11.46 יורו בהתבסס על מספר שעות העבודה, יטפס ל־14 יורו לשעה.
לעומת זאת, בעלי העסקים מאמינים שהממשלה ההולנדית הרחיקה לכת מדי, מהר מדי. ב־VNO, התאחדות המעסיקים ההולנדית, קראו לממשלה לשפר את ההטבות לעובדים במקום לחייב חברות, שגם ככה נתונות תחת לחץ, לשלם יותר.
חירט־יאן קסטליאן, שמנהל את חנות הבגדים המשפחתית השוכנת בסמוך לעיר מאסטריכט שבדרום המדינה, אומר כי יתקשה לעמוד בהעלאות השכר. אף שרק מספר קטן מבין 25 העובדים שלו משתכרים שכר מינימום, הוא נאלץ להעלות את השכר של כל העובדים כדי לשמר את הפערים בין דרגות השכר השונות.
למרבה המזל, בשנה שעברה הוא גידר את עלות חשבונות האנרגיה שלו עד שנת 2026, אך בכל זאת הוא מעוניין להפחית בצריכה. "אני רוצה להשקיע ביעילות אנרגטית ובפיתוח הצוות", אמר. אנחנו לא יכולים להעלות את המחירים שלנו ב־10%. הלקוחות כבר התחילו לדחות קניות". העלייה החדה בשכר מקשה לחשב זאת בתקציב, הוסיף. בנוסף, עליו לפרוע בחמש השנים הקרובות הלוואת חירום בגובה 224 אלף יורו שקיבל מהממשלה במהלך המגפה. "עלול להיווצר מעגל אכזר עם אינפלציה ושכר שמטפסים ביחד כפי שקרה בשנות ה־70", אמר.
כלכלנים, כולל אלה שקובעים את שיעורי הריבית בבנק האירופי המרכזי, הזהירו שהעובדים צריכים לצפות לקיצוץ בשכר הממשי כדי להימנע "מסחרור שכר־מחירים", שבמסגרתו האינפלציה נותרת גבוהה במשך שנים ושוחקת את איכות החיים.
"כדי לחזור לשיעור אינפלציה נמוך, עלינו להבין שהרווחיות של החברות תרד לזמן מה ושהשכר לא יצליח לעמוד לגמרי בקצב האינפלציה", אמר פיליפ ליין, הכלכלן הראשי של הבנק האירופי המרכזי. עם זאת, כלכלנים רבים טוענים שהעובדים בעלי השכר הנמוך ביותר צריכים להיות מתוגמלים בצורה הוגנת.
הנחיה של האיחוד האירופי שאושרה לאחרונה מבקשת כי השכר של בעלי ההכנסות הנמוכות יטפס לרמה של 60% משכר הברוטו החציוני. העלאת השכר בהולנד נמוכה במעט מהדרישה הזו. במידה שהמדינות החברות יצייתו להנחיה, כ־25 מיליון עובדים יקבלו העלאה בשיעור של 20%, כך לפי חברי הפרלמנט האירופי מהמפלגה הירוקה.
סטפנו סקראפטה, מנהל תחום תעסוקה, עבודה ונושאים חברתיים ב־OECD, אמר בספטמבר שמנגנונים להתאמות אוטומטיות של השכר שפועלים במדינות כמו צרפת ובלגיה הם "דרך יעילה לשמר את כוח הרכישה של בעלי ההכנסות הנמוכות". סקראפטה הוסיף שבין שבאופן אוטומטי ובין שלא, "יהיה זה חשוב להתאים באופן קבוע את חוקי שכר המינימום בהקשר הנוכחי של אינפלציה גבוהה יחסית".
במצבו הנוכחי של שוק העבודה, ההערכה היא שהעלאת שכר המינימום לא תוביל לפיטורים נרחבים. הניסיון הבריטי מאז 2015 מלמד כי שכר גבוה יותר לא חייב לבוא על חשבון היקף המשרות. שכר המינימום בממלכה עלה בקצב מהיר במשך חמש שנים וטיפס ל־60% מההכנסה החציונית, שהופכים אותו לאחד הגבוהים בקרב מדינות ה־OECD. בה בעת, לא נרשמה עלייה משמעותית בשיעור האבטלה.
בהולנד קיימת תעסוקה בשפע, כך שהויסינג החליט לא להמתין לסיוע הממשלתי, והוא יתחיל החודש עבודה חדשה בחנות לצורכי בניין, בשכר של 13 יורו לשעה. "הפוליטיקאים תמיד משתרכים מאחורי הבעיה. הם מתעכבים יותר מדי ומספקים את הסיוע באיחור", אמר.