ועידת האקלים: למרות החשש - המחאה נגד ישראל מצומצמת ומוכלת
ועידת האקלים: למרות החשש - המחאה נגד ישראל מצומצמת ומוכלת
באיחוד האמירויות הפגנות אסורות, אך בשל אופיה של ועידת האקלים הכוללת מדי שנה הפגנות סוערות, מתאפשרים אירועי מחאה קטנים עם מסרים שאושרו מראש. בישראל חששו מאירועים אנטי ישראליים, אך לעת עתה נערכו אירועי מחאה קטנים מאוד שבהם נאסר להניף דגל פלסטין ולקרוא "מהירדן לים פלסטין תהיה חופשית". המפגינים מניפים במקום דגל עם ציור אבטיח
ברחבי העולם נערכות מזה שבועות הפגנות סוערות נגד ישראל בהשתתפות אלפי בני אדם. בישראל חששו כי בוועידת האקלים העולמית הנערכת כעת בדובאי יתקיימו אירועי מחאה אנטי-ישראלים, אולם המשלחת שיצאה לדרך ביום חמישי דווקא מעידה על יחס חם ותחושת ביטחון, בעוד שבשטח נערכים אירועי מחאה נקודתיים, מצומצמים ומוכלים. על המעטים המפגינים נאסר להניף דגלי פלסטין, ונאסר לקרוא את הסיסמה שהפכה פופולרית כעת ברחבי העולם – "מהירדן לים פלסטין תהיה חופשית". המפגינים קוראים את שמות ההרוגים בעזה, ואומרים: ״אין צדק אקלימי ללא זכויות אדם״.
המשלחת הישראלית לוועידת האקלים שצומצמה מאוד בשל הימשכות מלחמת חרבות ברזל, פתחה הבוקר (יום א׳) באופן רשמי את הביתן הלאומי בשטח הכנס שהחל ביום חמישי בדובאי שבאיחוד האמירויות. בשעה זו נערכת הפגנה מצומצמת בכניסה למתחם הוועידה, שבה משתתפים כמה עשרות בני אדם. ההפגנות בשטח הוועידה כולן טעונות באישור השלטון האמירתי, לרבות המסרים והשלטים המתנוססים בהן. בהפגנה הנוכחית לא מונף דגל פלסטין, אלא דגלים ועליהם ציור של אבטיח – סימן שבו נעשה שימוש רחב במחאה הנוכחית, בשל הדמיון בין צבעי האבטיח לצבעי הדגל הפלסטיני. לפי גורם בשטח, משתתפים בהפגנה ניסו להרים שלט שעליו כתוב "מהירדן לים", אך האבטחה במקום החרימה אותו באופן מידי. מוקדם יותר היום התקיימה מחאה קטנה יותר, שבה נשאו מפגינים בודדים שלט שעליו נכתב "הפסקת אש".
גורם במשלחת אמר ל"כלכליסט" כי "האירועים שיש הם קטנים, מתוחמים ומוכלים מיד, מוגדרים במסר ובמיקום. יש רק מקומות מסוימים שמותר להפגין בהם. כשיש איזושהי הפרה אז הם מפזרים ומתנערים ממנה. כמה מעובדי הוועידה החליפו את השרוך הכחול שנושא את התג של מי שמאושרת כניסתו למתחם המדיני בשרוך בצבעי דגל פלסטין. מישהו התלונן על זה במזכירות הוועידה, והם הונחו להוריד את השרוך הזה מיד. אלו מקרים בודדים".
קבוצה קטנה של פעילי אקלים (בעיקר בני נוער), ערכה מסיבת עיתונאים והתכנסות צד בחדר קטן בשולי הוועידה ביום שישי וקראה להפסקת אש מיידית בעזה. במהלכה אכן קראו המשתתפים "לשחרר את פלסטין מהירדן לים", אך השידור ממנה נפסק במהירות והקבוצה פוזרה.
היסטוריה של מחאה
ועידת האקלים, הנערכת במדינה שונה מדי שנה מזה 28 שנה, מאופיינת לרוב באירועי מחאה פרובוקטיביים ובהפגנות סוערות מחוץ לכנס ולפעמים בשטחו, לא אחת תוך הפרעה לאירועים הרשמיים. ההפגנות נערכות מבלי שלמדינות המארחות את הוועידה יש כל שליטה במסר או בנעשה במהלכן, והשנה עלה חשש כי שיחות האקלים השנתיות ינוצלו גם למחאה נגד ישראל בשל מלחמת חרבות ברזל, בעיקר לאחר שהאש חודשה ביום שישי. אולם איחוד האמירויות אינה מדינה דמוקרטית, ומנהלי הוועידה הודיעו לפני מספר חודשים שיאפשרו מחאות בקנה מידה מצומצם ובאישור מראש של כלל הפרטים, לרבות השלטים והמסרים. הם אף הזהירו את המשתתפים כי עליהם לכבד את כללי המדינה ולהקפיד על כך. בשבועות האחרונים עלה חשש במשלחת הישראלית כי הלחימה בעזה תוביל לאירועי מחאה בשטח, אך כעת נראה שמדובר כאמור באירועים בודדים ומוגבלים מאוד.
המשלחת הישראלית לוועידת האקלים אמורה הייתה להיות הגדולה אי פעם השנה, עם יותר מאלף משתתפים. בשל המלחמה, הוחלט לצמצם מאוד את המשלחת, ולבסוף היא כוללת כ-30 משתתפים לכל היותר, מתוכם רק כחמישה עובדים מהמשרד להגנת הסביבה, כארבעה ממשרד האנרגיה והתשתיות ועוד מספר נציגים ממשרד החוץ – המספר הנמוך ביותר מזה שנים. גם הביתן הישראלי בכנס צומצם, ומציג בעיקר חברות מחבל התקומה לצד מיצב הקורא להשבת החטופים. גורמים רבים במשלחת הישראלית המשתתפים מאז יום חמישי בוועידה, מציינים כי באיחוד האמירויות נעשים מאמצים כדי לגרום למשלחת הישראלית "להרגיש בנוח".
לדברי גורם במשלחת, "האמירתים מתייחסים אלינו מדהים. נותנים לנו הרגשה שאנחנו בטוחים ורצויים. הציבו את הביתן שלנו מול הביתן שלהם. קיבלו אותנו אצלם בביתן לאירוע רשמי. כל בקשה שלנו, בנושא ביטחון ובנושאים אחרים, מתקבלת מיד. לא מסתירים אותנו. במהלך סוף השבוע, בכינוס שבו דיברו ראשי המדינות, רק ירדן, טורקיה, מלזיה ודרום אפריקה דיברו נגד ישראל. זה לא באג'נדה. מאחורי הקלעים בדיונים שהתקיימו עם גורמים מהמדינות השונות – ממנהיגים לדיפלומטים ואנשי מו"מ, היו גילויי תמיכה ואזכורים לכך שלישראל יש צורך להגן על עצמה, לצד הצורך לשמור על סיוע הומניטרי. רבים גם ניגשו אלינו כדי להביע צער ולדבר על החטופים. בסופו של דבר, לאמירתים חשוב שהאירוע כולו יהיה ממוקד במטרות הוועידה. מתקיימות שיחות מו"מ אינטנסיביות על אמנת האקלים. זו ליבת הוועידה, אין מבחינתם הסחות דעת".
גיא סמט, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, מספר על התחושות במשלחת ועל עבודתה בימים הקרובים; "הגענו לכאן ביום חמישי עם המשלחת של הנשיא. חיכתה לו משלחת של האמירויות בשדה התעופה וקיבלו אותנו מאוד יפה. יש הגבלות ביטחוניות, אנחנו נמצאים במלון ומגיעים לכאן, מייצגים את המדינה. אני יושב עכשיו בבניין הישראלי ויש כאן נציגים מהאמירויות. אנשים מגיעים מהביתן הישראלי מכל המדינות. היו צריכות להגיע לכאן הרבה חברות, אבל לא רצו להגיע בגלל המלחמה והחשש הביטחוני. הבאנו לכאן ארבע חברות מהעוטף. הן מציגות את מה שהן עושות ואנשים מתעניינים. אנחנו כל הזמן חושבים כאן על ישראל אבל מבינים שיש לנו תפקיד חשוב כאן ולכן המשלחת יצאה. ישראל פועלת בתחום האקלים ומנסה להעביר את חוק האקלים. אם הוא יעבור אז אנחנו נשלש את היקף האנרגיה המתחדשת שלנו עד סוף העשור. הנוכחות שלנו כאן חשובה".