קיצוץ הגז הרוסי מאיים על ענקיות המזון בצרפת
קיצוץ הגז הרוסי מאיים על ענקיות המזון בצרפת
לקלרק, רשת המרכולים הגדולה במדינה, הזהירה כי תיאלץ לצמצם שעות פתיחה אם רוסיה תוסיף להפחית אספקת גז
רשת הסופרמרקטים הצרפתית לקלרק, קמעונאית המזון הגדולה במדינה, הזהירה אתמול (ב') כי היא עלולה לצמצם את שעות הפתיחה של הסניפים, זאת במסגרת צעדי חירום שיינקטו כדי להתמודד עם הסיכון למחסור באנרגיה בצל הפלישה הרוסית לאוקראינה, על כך דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס. "לקראת החורף המתקרב אימצנו תרחיש חירום שבבסיסו האפשרות שרוסיה תקצץ את אספקת הגז", אמר מנכ"ל הרשת מישל־אדואר לקלרק בראיון לתחנת רדיו בצרפת. לדבריו, תחת התרחיש הזה "אנחנו נסגור חלק מהחנויות בשעות מסוימות".
לקלרק, קואופרטיב המונה 600 קמעונאים, מתחרה ברשתות ענק כמו קרפור וקזינו. המחירים הזולים יחסית הפכו אותה לקמעונאית המזון הגדולה בצרפת במונחים של שווי שוק. מלבד החשש למחסור באנרגיה, ברשת נוקטים כמה צעדים כדי להתמודד עם עליות המחירים החדות. כך, למשל, במאי הודיעה לקלרק על הקפאת מחירי 120 המוצרים המבוקשים ביותר למשך חודשיים. אלה כללו, בין השאר, אורז, קפה, קמח, סוכר, מוצרי חלב, ביצים, פירות וירקות, חיתולים וחומרי ניקוי.
שיעור האינפלציה בצרפת טיפס ביוני לשיעור שיא של 6.5%, כאשר בלשכת הסטטיסטיקה ציינו כי מחירי המזון והאנרגיה זינקו בחדות בשל שיבושי המלחמה. מחירי האנרגיה, שאמנם היו כבר בעלייה לפני הפלישה הרוסית, זינקו מאז בקצב מהיר.
אף כי רוסיה מספקת רק 17% מצורכי הגז של צרפת, לעומת כ־60% לגרמניה, המדינה מתמודדת גם עם בעיות תחזוקה לא צפויות בתחנות הכוח הגרעיניות שלה.
לנוכח החשש ממחסור באנרגיה אמר נשיא צרפת עמנואל מקרון בנאום יום הבסטיליה החודש, כי בכוונתו להציג תוכנית להגבלת הצריכה, שבמסגרתה יתבקשו התושבים לקחת חלק במאמצי החיסכון, כולל הקפדה על כיבוי אורות בסיום יום העבודה. מקרון הציב יעד להפחתת צריכת הגז והחשמל במדינה ב־10% בשנתיים הקרובות וב־40% עד 2050. במקביל, Perifem, הפדרציה המייצגת את רשתות הסופרמרקטים הגדולות בצרפת, בהן לקלרק וקרפור, הודיעה על תוכנית עצמאית לחיסכון באנרגיה, הכוללת צעדים כמו כיבוי שלטים לאחר סגירת החנויות, צמצום השימוש בתאורה לאורך היום ואף ניהול הטמפרטורה בסניפים. הצעדים ייושמו החל ב־15 באוקטובר. שרת האנרגיה של צרפת אגנס פנייר רונאשר חתמה השבוע על צווים שיחייבו חנויות לסגור דלתות בעת הפעלת מיזוג אוויר ולכבות שלטי ניאון בשעות הלילה. חנויות שלא יעמדו בדרישות יספגו קנסות של 750 יורו.
הצעדים השונים נועדו למנוע מחסור בגז בחודשי החורף ואף לצמצם את פליטות הפחמן ועלויות ההפעלה של עסקים. "הגיע הזמן להפחית באנרגיה", הכריז נשיא פדרציית המרכולים תיירי קוטילר. "זה ישנה באופן מהותי את הרגלי הצריכה שלנו".