סגור

בריטניה נלחמת בפלסטיק: מתכננת לאסור שימוש בכלים חד-פעמיים

הממשלה הודיעה על מהלך שככל הנראה ייכנס לתוקף רק ב-2023 ויכלול גם כוסות קלקר. בריטניה כבר אוסרת שימוש בקשיות ובוחשנים מפלסטיק, בעוד ישראל רק החלה לקדם את מיסוי הכלים המזהמים את הסביבה

ממשלת בריטניה הודיעה על תוכניתה לאסור על שימוש בכלים חד-פעמיים, כולל כוסות קלקר, במסגרת מה שהגדירה "מלחמה נגד הפלסטיק". שרים בממשלה אמרו כי המהלך יסייע בהפחתת פסולת הפלסטיק ובצמצום ממדיה באוקיינוסים.
בסתיו הקרוב יתחיל סבב דיונים לקראת יישום המהלך, ולפי ממשלת בריטניה, ייתכן שייכללו באיסור גם פריטים נוספים.
פעילים למען הסביבה מיהרו להדגיש כי נדרשים מהלכים בהולים ונרחבים יותר. סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד כבר מתכננות להשית איסור על שימוש בסכום חד-פעמי, ואילו באיחוד האירופי נכנס לתוקפו איסור דומה בחודש שעבר, אף כי רק מדינות ספורות מיישמות אותו בינתיים.
שרים בבריטניה קיוו להציג מהלכים דומים במסגרת חוק הסביבה המתגבש, ובהם תוכנית פיקדונות לבקבוקי פלסטיק, כדי לעודד מחזור ומס על אריזות פלסטיק.
1 צפייה בגלריה
צלחות סכו"ם פלסטיק
צלחות סכו"ם פלסטיק
צלחות וסכו"ם מפלסטיק
(צילום: גטי )
לפי פרסומים בבי.בי.סי, חוק איסור הכלים החד-פעמיים עשוי להיכנס לתוקף רק ב-2023, זאת בעוד בישראל רק החל מהלך להטלת מס על הכלים האלה. "מדובר כאן בקצה הקרחון", ציינה דוברת מטעם ארגון פעילי סביבה. "אנחנו זקוקים למהלך מרחיק לכת הרבה יותר מצד הממשלה. אנו ניצבים בפני משבר פלסטיק, וצריכים לסגור את הברז. הכלים האלה הורגים את היצורים הימיים, מזיקים למערכות האקולוגיות שלנו ומסכנים את בריאותנו".
באוקטובר 2020 נכנס לתוקפו באנגליה איסור על שימוש בקשיות חד-פעמיות, בוחשנים וקסמי אוזניים, וזאת על רקע נתונים שלפיהם התושבים משתמשים בכ-4.7 מיליארד קשיות בשנה, 316 מיליון בוחשנים מפלסטיק ו-1.8 מיליארד קסמי אוזניים. האיסור החריג אנשים עם מוגבלויות, הנזקקים לקשיות.
לפי נתונים שפורסמו באתר euronews.green בחודש יוני, בריטניה מדורגת עשירית בעולם ברשימת מזהמות האוקיינוסים עם פסולת פלסטיק. המובילה היא הודו, ואחריה מדורגות סין, אינדונזיה, ברזיל ותאילנד.