סגור
הפגנה של פרו־פלסטינים השבוע ב לונדון
הפגנה של פרו־פלסטינים השבוע בלונדון. "לסובלנות שלנו יש גבולות" (צילום: AP)

מערב אירופה מובילה יד קשה נגד גילויי תמיכה בחמאס

ברקע הצהרת הגינוי של האיחוד האירופי נגד המתקפה האכזרית, בולטים המהלכים שנקטו מדינות לנטרול פעילים פלסטינים תומכי טרור. בעוד גרמניה מנסה למנוע תמיכה כלכלית בחמאס, צרפת ואוסטריה הודיעו על איסור להפגין

ועידת וידיאו בלתי שגרתית בהשתתפות בכירי 27 מדינות האיחוד האירופי התקיימה אתמול (ג') על מנת לנסח תגובה אחידה וברורה מטעם הארגון למתקפת הטרור של חמאס. מהאירוע, שאותו הגדירה הנציבות האירופית עצמה "יוצא דופן וחריג", יצאה בסופו של דבר הצהרה המביעה סולידריות עם ישראל. "האיחוד האירופי מגנה בצורה החריפה ביותר את חמאס ואת התקפות הטרור האכזריות וחסרות ההבחנה שביצע ברחבי ישראל ומצר על אובדן החיים. אין הצדקה לטרור", נאמר.
המהלך הגיע בעקבות חילוקי דעות חריפים שהתגלעו בין נציגי הארגון ופעילות לא מאושרת וחד־צדדית מצד נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין. בין המדינות אף פרצו ויכוחיים גלויים בשבוע שעבר על רקע ההכרזה של הנציב ההונגרי שקרא להשעות את הסיוע של האיחוד האירופי לפלסטינים. ההחלטה בוטלה כמה שעות לאחר מכן, בלחץ של כמה מדינות זועמות. במקביל, פון דר ליין ערכה ביקור פתע בישראל בשבוע שעבר והביעה הזדהות עם קורבנות מתקפת חמאס. בדומה להצהרתו של הנציב ההונגרי, גם הבעת התמיכה של נשיאת האיחוד עוררה זעם בקרב דיפלומטים אירופים, אשר מחו על כך כי לא תיאמה עמם תגובה רשמית אחידה.
הדיפלומט הבכיר של האיחוד האירופי, ג'וזפ בורל, אף השמיע נזיפה פומבית בעניין. "העמדה הרשמית של האיחוד האירופי בכל הקשור למדיניות חוץ מתוקנת לפי ההנחיות", אמר לעיתונאים בבייג'ינג והדגיש כי מדיניות החוץ נקבעת על ידי מנהיגי 27 מדינות האיחוד בפגישות פסגה בינלאומיות ונידונה על ידי שרי החוץ בפגישות שמתקיימות בראשותו.
"היא יכולה לנסוע לאן שהיא רוצה. היא יצאה לישראל כדי להביע הזדהות עם מדינה שהיתה נתונה למתקפת טרור ללא פרובוקציה מצדה", אמר דובר הנשיאה, "זה בסמכותה". אף שבמהלך הקדנציה שלה הצליחה פון דר ליין להרגיז לא אחת את עמיתיה בנציבות, כאשר יש הטוענים כי היא מתנהלת כמו "מלכה" ומוחים נגד העצמאות המדינית שנטלה לעצמה, הבעת ההזדהות שלה עם ישראל משקפת את המחלוקת הקיימת בין מדינות האיחוד לגבי האופן שבו יש לראות את האירועים המתפתחים בין ישראל לחמאס. עם זאת, על פני השטח, ולפחות ברמה ההצהרתית, 27 המדינות עשו הכל כדי להפגין חזית מאוחדת.
"לישראל יש את הזכות להגן על עצמה", הדהדו את דברי פון דר ליין, אך הוסיפו את מה שהיה חסר לטעמם בהצהרתה — "בהתאם לחוק ההומניטרי והבינלאומי". לפי חלק מהדיווחים, כמה מנשיאי מדינות האיחוד הזהירו כי עליהם לפעול למען זכויות הפלסטינים בעזה, אחרת ייטען נגדם כי הם נוהגים בצביעות. נשיא המועצה האירופית שארל מישל, שניהל את הישיבה המיוחדת מבריסל, שיבח את ההצהרה "המאוחדת מאוד ונחרצת מאוד" בהתייחסו למעורבותה של רוסיה בסכסוך. "יש מדינה אחת שמרוויחה מהסכסוך הזה, וזו רוסיה", אמר. "בואו לא ניפול בפח הזה".
בדרגי המדינות, גרמניה פועלת מראשית המלחמה לאסור את התמיכה בחמאס ולהוציא אל מחוץ לחוק את הרשת החברתית הפרו־פלסטינית סמידון. זאת בעקבות שורה של הפגנות תמיכה בעזה שהתקיימו בשטחה ואשר זלגו לעתים גם להבעות תמיכה בחמאס. המהלכים למניעת גילויי התמיכה הללו יצאו לדרך ביוזמת המשרד הפדרלי להגנת החוקה, ארגון הביון המקומי. "המעשים הברבריים של חמאס בישראל הם דוגמה נוספת להשפעה הישירה של משברים על האינטרסים הביטחוניים של גרמניה", אמר תומס הלדנוואנג, נשיא המשרד להגנת החוקה. חמאס כבר מוגדר ארגון טרור בגרמניה ולכן איננו יכול להחזיק בה סניף רשמי, אך השינוי המוצע כעת יגביל עוד יותר את יכולתם של אנשים פרטיים או ארגונים אחרים לתמוך בו, לרבות תמיכה כלכלית, גם אם זו מתבצעת על ידי גורם שלישי מתווך.
בעוד גרמניה נערכת להגבלת צעדיהם של תומכי חמאס, הוסיפו להסלים בשטחה גילויי האנטישמיות. בשלוש לפנות בוקר השליכו אלמונים שני בקבוקי תבערה לעבר מרכז של הקהילה היהודית בברלין, שבו פועלים גן ילדים, בית ספר ובית כנסת. אלה החטיאו את המטרה ופגעו במדרכה. המבנה נמצא תחת הגנה קבועה של המשטרה, לאחר שהדיווחים על פגיעה בבית החולים בעזה שלשום הציתו הפגנות אלימות בעיקר באזור שכונת נויקלן. מפגינים הציתו מחסומים, ירו זיקוקי דינור והשליכו חפצים לעבר השוטרים. "התקפות על מוסדות יהודיים, הפרות סדר אלימות ברחובותינו, זה לא אנושי, מגעיל ולא ניתן לסבול זאת", אמר קנצלר גרמניה אולף שולץ, עם שובו מישראל. "לאנטישמיות אין מקום בגרמניה".
בצרפת, שנשיאה עמנואל מקרון צפוי לבקר בימים הקרובים בישראל, הודיעו על איסור מוחלט של הפגנות פרו פלסטיניות. "התגובה היחידה לטרור, היחידה האפשרית, היא תגובה חזקה וצודקת", אמר מקרון, "לישראל יש את הזכות להגן על עצמה על ידי חיסול קבוצות טרור, כולל חמאס, באמצעות פעולות ממוקדות, אך תוך הגנה על אוכלוסיות אזרחיות, כי זו חובתן של דמוקרטיות", הדגיש. עם זאת, האיסור יצר את האפקט ההפוך, ואלפי אנשים המשיכו להגיע להפגנות ברחבי פריז, כשהם מפרים באופן ישיר ומכוון את ההוראה וטוענים לפגיעה בחופש הביטוי.
אוסטריה החליטה לאסור על הפגנות בנימוק כי הביטוי "מהנהר והים, פלסטין תהיה חופשית" אוזכר בהקשר של הפגנות פרו־פלסטיניות ונכלל בהזמנות אליהן. מפקד משטרת העיר, גרהרד פורשטל אמר כי המשטרה פירשה זאת כ"קריאה ברורה לאלימות" וציין כי משמעות הדבר היא למחוק את ישראל מהמפה. "ההפגנה נועדה ליצור אקלים שבו הסכסוך האזורי האלים מגיע לווינה", הדגיש.
בבריטניה לא הגבילו אמנם את ההפגנות, אך שרת הפנים סואלה ברוורמן פרסמה מכתב לראשי המשטרה שבו ציינה כי לא רק סמלי החמאס אסורים בהפגנות, שכן הוא מוגדר כארגון טרור, אלא בהקשרים מסוימים, גם הנפת דגל פלסטין. "התנהגויות שהן לגיטימיות בנסיבות מסוימות, למשל הנפת דגל פלסטין, עשויות להיות לא לגיטימיות כאשר הן נועדו לפאר פעולות טרור", הדגישה ברוורמן, פוליטיקאית ממוצא הינדי הנשואה ליהודי. עם זאת, מאוחר יותר דחתה משטרת לונדון את הצעתה. בהתייחסה לסיסמה "מהנהר ועד הים", ברוורמן אמרה כי מדובר ב"רכיב יסוד בשיח האנטישמי" שהתקבל על ידי אסלאמיסטים, בהם חמאס. "לשמוע את הציבור זועק זאת מעורר דאגה לא רק ליהודים, אלא לכל האנשים ההגונים", ציינה. "מי שמקדם שנאה ברחובות בריטניה צריך להבין שלסובלנות שלנו יש גבולות".
התגובות הנקודתיות השונות ברחבי היבשת ממשיכות לייצר מתח בין מדינות האיחוד ותושביהן, ולא פחות חשוב מכך, הן מפלגות עוד יותר את העולם הרב־קוטבי. "בהחלט הפסדנו בקרב על הדרום הגלובלי", ציין שלשום דיפלומט בכיר ב־G7 בשיחה עם ה"פייננשל טיימס". "כל העבודה שעשינו איתם אבדה", אמר בהתייחסו לאוקראינה. "שכחו מכללים, שכחו מסדרי עולם. הם לעולם לא יקשיבו לנו שוב", הסביר בהתייחסו לגינויים בממד ההומניטרי. "מה שאמרנו על אוקראינה צריך לחול על עזה, אחרת אנחנו מאבדים את כל האמינות שלנו. הברזילאים, הדרום אפריקאים, האינדונזים: למה להם בכלל להאמין למה שאנחנו אומרים על זכויות אדם?". דברים דומים השמיע מזכ"ל נאט"ו לשעבר, יאפ דה הופ שפר. "מה שניו דלהי, ג'קרטה וברזיליה רוצות לראות זו עמדה משותפת בנושאים הללו, ועקביות. אם הן לא רואות את זה, אז בנושאים גלובליים העיקריים קיימת סכנה מסוימת שהאיחוד האירופי, G7 ונאט"ו לא יילקחו ברצינות", הזהיר.