סגור

ממאצ'ו פיצ'ו ועד האוורסט: 10 האתרים הטובים בעולם שנהרסו על ידי תיירים

אחרי שנפקדו בתקופת הקורונה, התיירים שבים בהמוניהם והשנה צפוי שיא של 1.5 מיליארד מבקרים באתרים השונים. על פניו מדובר בחדשות טובות, אך זהו גם פתח להתגברות התופעה שזכתה לכינוי "תיירות יתר", שלה השלכות כלכליות, חברתיות וסביבתיות שליליות. באתר insidermonkey דירגו את האתרים שנהרסו

אתרי התיירות הפופולריים בעולם ממשיכים להתאושש מימי הקורונה וליהנות משובם של המבקרים. לפי הערכות ארגון התיירות של האו"ם (UNWTO), כ-1.5 מיליארד תיירים יבקרו השנה באתרים השונים, המספר הגבוה ביותר אי פעם. על פניו אמנם נשמע שמדובר בחדשות טובות למארחות, אך בפועל פירוש הדבר כי תופעת תיירות היתר רק תלך ותחמיר.
התופעה הזו באה לידי ביטוי בעיקר בצפיפות ובעומסים בכל המקומות המבוקשים, אך מעבר לאי נוחות לתיירים עצמם, לתופעה יש גם השלכות כלכליות, חברתיות וסביבתיות שליליות. בעקבות זאת, בחלק מהמקומות הפופולריים ביותר החלו לנקוט כבר בפעולות מנע. כך למשל, בוונציה גובים דמי כניסה למבקרים היומיים, בעוד שבהונולולו בהוואי הסירו לגמרי את מדרגות הייקו בשל הסגות גבול בלתי חוקיות מצד תיירים.
לנוכח המצב, באתר insidermonkey דירגו את האתרים היפים ביותר שנהרסו מתיירות יתר. לצורך הדירוג הגדירו את הנזק שנגרם מתיירות כתקף למספר תחומים, ביניהם זיהום, ונדליזם, שחיקה סביבתית, השפעה על האינפלציה ופגיעה מבנית.

10. בורקאי, הפיליפינים

בורקאי נחשב לאחד מיעדי התיירות המוערכים יתר על המידה. האי נפגע גם מצפיפות יתר וגם מזיהום, עד כדי כך שב-2018 סגרו את אתרי התיירות הפופולריים ביותר באי למשך שישה חודשים. מאז נערכו ניסיונות להפוך את התיירות לידידותית יותר לסביבה, אך המאמצים הללו נתקלו בהתנגדות מצד העובדים בתעשייה.
10 צפייה בגלריה
אי בורקאי פיליפינים צפיפות תיירים Boracay
אי בורקאי פיליפינים צפיפות תיירים Boracay
בורקאי. המאמצים להפוך את התיירות לידידודית יותר לסביבה נתקלו בהתנגדות
(צילום: Adrian Baker / Shutterstock)


9. אוורסט, נפאל

הנהירה של מטפסי הרים לאוורסט יוצרת פקקים בדרך לפסגת העולם, זאת בנוסף להררי הפסולת שהם משאירים מאחור. בין 2019 ל-2023 נאספה מההר פסולת במשקל של 110 טונה, זאת במסגרת קמפיין ניקוי שאמור להתחדש גם השנה.
10 צפייה בגלריה
צפיפות תיירים  על הר אוורסט נפאל
צפיפות תיירים  על הר אוורסט נפאל
פקקים בדרך לפסגת האוורסט. נאספו 110 טונות פסולת
(צילום: Project Possible / AFP)


8.דוברובניק, קרואטיה

אזור העיר העתיקה של דוברובניק כיכב בצילומי הסדרה משחקי הכס, וכתוצאה מכך עלה אף יותר מספר המבקרים. העלייה הזו במטיילים ובקרוזים שעגנו בעיר איימה לגרום לנזק בלתי הפיך למבנים העתיקים, ולכן בעיר החליטו להגביל את מספר הספינות והמבקרים המורשים להיכנס לעיר.
10 צפייה בגלריה
פוטו אתרים באירופה תיירותיים מדי דוברובניק קרואטיה
פוטו אתרים באירופה תיירותיים מדי דוברובניק קרואטיה
דוברובניק. כיכבה במשחקי הכס
(צילום: שאטרסטוק)


7. ברצלונה, ספרד

בזכות הנמל בברצלונה, שהוא אחד הגדולים בים התיכון, עוגנות בברצלונה ספינות שיט לאורך כל השנה. המספר הגבוה של תיירים גרם לעלייה במחירי השכירות וכן לפגיעה בשירות התחבורה הציבורית ובאיסוף הזבל. לכן בתגובה העלו לאחרונה בעיר את מס התיירים ל-3.25 יורו וזאת כדי להגן עליה מפני תיירות יתר.
10 צפייה בגלריה
שדרות רמבלה ברצלונה צפיפות תיירים אתרים פסולים
שדרות רמבלה ברצלונה צפיפות תיירים אתרים פסולים
שדרות רמבלה בברצלונה. מס על התיירים לא פתר את בעיית הצפיפות
(צילום: גטי אימג'ס)


6. רומא, איטליה

רבים מהאתרים הפופולריים ביותר ברומא, ביניהם הקולוסיאום, נפגעו מכמויות המבקרים הגדולות, נזק שבא לידי ביטוי בין השאר בריסוס כתובות גרפיטי וגניבת סלעים. בדומה, המדרגות הספרדיות המפורסמות בעיר נפגעו מכתמי יין ושאריות מסטיק, עד כדי כך שב-2019 הכריזו בעיר על איסור לשבת על המדרגות.
10 צפייה בגלריה
מזרקה טרווי רומא צפיפות תיירים
מזרקה טרווי רומא צפיפות תיירים
רומא. כתובות גרפיטי וגניבת סלעים
(צילום: vvoe / Shutterstock)


5. סנטוריני, יוון

האי היווני סנטוריני מושך אליו מבקרים רבים בכל קיץ הודות לחופים ולבתי האבן הלבנים. ב-2019 ביקרו באי קרוב ל-2 מיליון תיירים, זאת בעוד שהאוכלוסייה המקומית מונה 15 אלף איש בלבד. הרשויות החלו אמנם לפקח על מספר ספינות השיט המגיעות בכל יום, אך האי ממשיך להיפגע מהכמויות הגדולות של האנשים המבקרים בו.
10 צפייה בגלריה
סנטוריני יוון צפיפות תיירים אתרים פסולים
סנטוריני יוון צפיפות תיירים אתרים פסולים
סנטוריני, יוון. 2 מיליון תיירים בשנה על 15 אלף תושבים
(צילום: Jessie_creditJake )


4. איי גלאפגוס, אקוודור

איי גלאפגוס נודעים בשל המגוון הביולוגי החי בהם וכמי ששימשו השראה לתורת האבולוציה של צ'רלס דרווין. האתר נחשב כבר שנים ליעד תיירותי פופולרי, עד כדי כך שכבר ב-2007 הוא נוסף לרשימת אתרי המורשת של אונסק"ו הנחשבים בסכנה. גלאפגוס אמנם הוסרו מהרשימה לאחר שלוש שנים, אך עודף התיירים ממשיך להוות איום על המקום. בהתאם, השנה הכפילו הרשויות את דמי הכניסה לאיים.
10 צפייה בגלריה
איי גלפגוס גאלאפגוס צפיפות תיירים 2
איי גלפגוס גאלאפגוס צפיפות תיירים 2
איי גלאפגוס. דמי הכניסה הוכפלו כדי לעצור את ההמונים
(צילום: Metro Journeys)


3. מאיה ביי, תאילנד

במאיה ביי נערכו צילומי הסרט "החוף" מ-2000 בכיכובו של לאונרדו דיקפריו, ומאז החוף הפך אתר עלייה לרגל עבור תיירים, על חשבון היופי הטבעי של האי. ב-2018 נאסרה כניסתם של תיירים בשל ההערכה שקרוב ל-50% מהאלמוגים באזור נהרסו בשל עוגני הספינות. בנוסף, גם אוכלוסיית הכרישים הצטמצמה משמעותית. החוף נפתח מחדש ב-2022 אך הושקו תקנות חדשות לשמירה על הסביבה.
10 צפייה בגלריה
מפרץ מאיה ביי תאילנד צפיפות תיירים
מפרץ מאיה ביי תאילנד צפיפות תיירים
מאיה ביי. קרוב ל-50% מהאלמוגים באזור נהרסו בשל עוגני הספינות
(צילום: Shutterstock)


2. ונציה, איטליה

עיר התעלות ונציה היא אחד היעדים המפורסמים ביותר באירופה. אך הנהירה הבלתי פוסקת של תיירים לעיר הובילה לעלייה במחירי הדיור בפרט וביוקר המחיה בכלל, כך שמקומיים רבים נאלצו לעזוב את העיר. עד כה כל המאמצים שננקטו כדי להפחית את מספר התיירים לא עמדו במשימה. בחודש שעבר נכנס לתוקף תשלום כניסה זמני של 5 יורו, אך המהלך נתקל בהתנגדות הן מצד המקומיים והן מצד המבקרים.
10 צפייה בגלריה
תיירים ב ונציה איטליה
תיירים ב ונציה איטליה
ונציה. מקומיים רבים נאלצו לעזוב
(צילום: Stefano Mazzola/Getty)


1. מאצ'ו פיצ'ו, פרו

למרבה האירוניה, עיר שננטשה כמעט לחלוטין נמצאת כיום בסכנה בשל עודף מבקרים. בעקבות החשש לפגיעה בעיר העתיקה הזהירו באונסק"ו את הממשלה בפרו מספר פעמים, ואפילו שקלו להוסיף את האתר ב-2016 לרשימת אתרי המורשת שבסכנה. כחלק מהצעדים להגביל את הנזק הטילה הממשלה מכסה של עד 4,500 מבקרים ביום כשבמועדים מסויימים יעלו את המכסה ל-5,600.
10 צפייה בגלריה
מאצ'ו פיצ'ו פרו צפיפות תיירים אתרים פסולים
מאצ'ו פיצ'ו פרו צפיפות תיירים אתרים פסולים
מאצ'ו פיצ'ו. מכסה של עד 4,500 מבקרים ביום
(צילום: MatadorNetwork)