אחרי רווח שיא, מנהלי UBS מכרו מניות ב־15 מיליון דולר
אחרי רווח שיא, מנהלי UBS מכרו מניות ב־15 מיליון דולר
מאז הודיע הבנק על רכישת קרדיט סוויס בחודש מרץ, זינקה מניית UBS בכ־35%. בעקבות דו"ח רבעוני שהציג רווח נקי חסר תקדים, בכירי ענק הבנקאות מיהרו החודש לגזור קופון. הצד הקודר של הדו"ח: צלילה של 66% ברווחי בנקאות ההשקעות
קרן העושר הריבונית של נורבגיה הפכה לבעלת המניות הגדולה ביותר בבנק UBS ברקע זינוק של כמעט 30% במניית הבנק מתחילת השנה ודו"חות רבעוניים חזקים במיוחד שפרסם בסוף החודש שעבר.
מאז הודיע UBS בחודש מרץ האחרון על רכישת הבנק השוויצרי הקורס קרדיט סוויס תמורת 3.4 מיליארד דולר, טיפסה מנייתו ביותר מ־35% ל־22.9 פרנק שוויצרי. כיום UBS נסחר לפי שווי של כ־23 מיליארד דולר וברמתו הגבוהה ביותר מאז המשבר הפיננסי העולמי. רכישת קרדיט סוויס היתה חלק מחילוץ חירום שנעשה בתיווך הרשויות בשוויץ, ומאז השלמת המיזוג ב־12 ביוני מנהל UBS, הבנק הגדול בשוויץ, נכסים בשווי כ־5.5 טריליון דולר.
הדו"ח הפיננסי לרבעון השני, שהוא הראשון שמציג הבנק מאז השלים את ההשתלטות על קרדיט סוויס, הציג רווח נקי של 28.88 מיליארד דולר. חלקים גדולים מהרווח מיוחסים לעסקת רכישת קרדיט סוויס, שבמסגרתה רכש UBS את נכסי הבנק במצוקה בתמורה ל־3 מיליארד דולר. לפי FactSet, הרווח המדובר, אף שהוא תוצר של רווח חשבונאי, הוא הרווח הרבעוני הגדול ביותר שרשם אי פעם בנק בכלכלות המפותחות. מדובר על נתון גבוה משמעותית מהרווח הנקי הגבוה ביותר עד כה — 14.4 מיליארד דולר שרשם ענק הבנקאות האמריקאי ג'יי.פי מורגן צ'ייס ברבעון השני של 2023.
עוד דיווח UBS על ירידה שנתית של 4% ברווחי ניהול העושר, זינוק של 54% ברווחי הבנקאות הקמעונאית והתאגידית וצלילה של 66% ברווחי בנקאות ההשקעות. UBS ציין כי בהינתן ביצועיו, הוא יחדל להיעזר בכספי הסיוע שהעמיד הבנק הלאומי השוויצרי כדי להשלים את עסקת רכישת קרדיט סוויס, וכי לא ישתמש במגן מפני הפסדים בגובה 9 מיליארד דולר שדרש מהממשלה השוויצרית במסגרת עסקת הרכישה. על רקע התוצאות הרבעוניות החזקות, חברי דירקטוריון והנהלת UBS מכרו מתחילת ספטמבר מיליוני מניות בשווי כולל של מעל 15 מיליון דולר — כך לפי מסמכים שהוגשו לרגולטור.
האינטגרציה המלאה בין שני הבנקים תושלם עד סוף 2026, כאשר עד אז הם צפויים לקצץ כ־3,000 משרות ועלויות מצטברות בגובה 10 מיליארד דולר. במסגרת המיזוג, UBS יקלוט את כל העסקים המקומיים של קרדיט סוויס ולמעשה יחסל את המותג בן 167 השנים. "ההחלטה שלנו לגבי קרדיט סוויס באה בעקבות הערכה יסודית של כל האפשרויות הזמינות", כתבו ב־UBS בהודעה. "ניתוח שלנו מראה בבירור כי אינטגרציה מלאה היא התוואי הטוב ביותר עבור UBS, מחזיקי העניין שלנו והכלכלה השוויצרית". עד נובמבר הקרוב יקוצצו לפחות 100 משרות הקשורות לניהול הנכסים בהונג קונג ובסינגפור.
קרדיט סוויס, לשעבר אחד מ־30 הבנקים הגדולים באירופה, צלל בשנה שקדמה להשתלטות לשווי של פחות מ־6 מיליארד דולר. בשלב מסוים הוא גם נאלץ לנצל 54 מיליארד דולר במימון הבנק המרכזי השוויצרי. בשיאו של המשבר דחה הבנק את פרסום הדו"ח הכספי השנתי, בעקבות שאילתות שהציגה רשות ני"ע האמריקאית (SEC).
חקירה פנימית של הבנק הביאה אותו להודות כי הוא סובל "מחולשות מהותיות" בהליכי הדיווח והבקרה, מה שעשוי היה לגרום ל"הצהרות מוטעות" בדיווחים הפיננסיים בשנתיים האחרונות. לאחר שביצע תיקון בדו"חות והציג את ביצועי 2022, נחשף הפסד עצום בגובה 7.9 מיליארד דולר — מחיקה בפועל של כל רווחי קרדיט סוויס בעשור האחרון. הבנק הלאומי הסעודי (SNB) היה אחד המפסידים הגדולים מקריסת הבנק, לאחר שנמחקו מעל מיליארד דולר בהשקעות שהיוו כ־80% מהשקעתו לאורך השנים.
NBIM (Norges Bank Investment Management), המנהלת את קרן העושר הנורבגית, היתה גם אחת מבעלות המניות הגדולות של קרדיט סוויס. על ההשתלטות שנכפתה על UBS אמר אז מנכ"ל NBIM ניקולאי טאנגן, כי "ממשלת שוויץ נקטה את הצעדים הנכונים כדי להציל את קרדיט סוויס" וכי בכך נמנע "מצב בלתי נשלט" במדינה שהיא מרכז פיננסי עולמי, ומחוצה לה.
באפריל, ועל רקע ההשתלטות, הצביעה הקרן נגד בחירתו מחדש של יו"ר קרדיט סוויס אקסל ליהמן ושישה דירקטורים נוספים. "לבעלי המניות צריכה להיות הזכות לבקש שינויים בדירקטוריון כאשר הוא אינו פועל לטובתם", כתבה הקרן. באספת בעלי המניות אמר ליהמן, כי "המרירות, הכעס וההלם של מי שמאוכזבים, המומים ומושפעים מההתפתחויות של השבועות האחרונים הינם מוחשיים. אני מתנצל על אכזבתכם ועל כך שלא הצלחנו לעצור את אובדן האמון שהצטבר לאורך השנים", סיכם.