זעזוע בעולם: "המתקפה היא טרור בצורתו הנתעבת ביותר"
זעזוע בעולם: "המתקפה היא טרור בצורתו הנתעבת ביותר"
מאירופה ועד הודו, מנהיגים מרחבי העולם פרסמו הודעות גינוי חריפות לנוכח מתקפת חמאס והביעו תמיכתם בזכותה של ישראל להגן על אזרחיה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לנתניהו: "הבעתי את מחויבותי האיתנה לביטחונה של ישראל". שר החוץ האוסטרי: "המתקפה הזו חורגת מכל מה שראינו בשנים האחרונות. זהו ממד חדש לחלוטין"
בעקבות מתקפת חמאס על ישראל פרסמו היום עשרות מנהיגים מרחבי העולם הודעות גינוי חריפות והביעו את תמיכתם הבלתי מתפשרת בזכותה של ישראל לפעול למען הגנה על אזרחיה. בהודעות הרבות, שזרמו ממשרדי חוץ, משרדי משפטים וחשבונות X של מנהיגים, הובעו תחושות זעזוע קשות, אולי אף חסרות תקדים בעומקן, לנוכח היקפן ואופיין של פעולות הטרור הרצחניות.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר כי שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, וגינה את "מתקפות הטרור המזעזעות של חמאס בישראל". ביידן כתב ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר) כי "הצעתי את תמיכתנו והדגשתי את מחויבותי האיתנה לביטחונה של ישראל". עוד ציין ביידן כי הוא ורעייתו "מביעים את תנחומינו הכנים למשפחות שאיבדו את יקיריהן".
בהודעה ב־X אמרה נציבת האיחוד האירופי אורסולה פון דר ליין, כי מדובר בטרור במלוא מובן המילה. "המתקפה על ישראל היא טרור בצורתו הנתעבת ביותר. לישראל שמורה הזכות להגן על עצמה כנגד מתקפות אכזריות כאלה".
דבריה של פון דר ליין הדהדו ברחבי היבשת. קנצלר גרמניה אולף שולץ אמר כי ממשלתו חשה זעזוע עמוק לנוכח מתקפת הטילים וההסלמה באלימות. "גרמניה מגנה מתקפות כאלה מצד חמאס וניצבת לצד ישראל", הוסיף.
"מתקפה חסרת תקדים"
נשיא צרפת עמנואל מקרון כתב כי הוא מגנה בחריפות את מתקפות הטרור כנגד ישראל. "אני מביע סולידריות מלאה עם הקורבנות, עם בני משפחותיהם ויקיריהם", אמר. גם ממשלת איטליה הצטרפה להודעות התמיכה בישראל. בהודעה רשמית ציין שר החוץ אנטוניו טאג'אני, כי ממשלתו "מגנה בחריפות בלתי מתפשרת" את המתקפות נגד ישראל. "נשקפת כאן סכנה לחיי אדם, לביטחון האזורי ולחידושו של תהליך מדיני מכל סוג שהוא", אמר טאג'אני בפלטפורמה החברתית X. "אני מזועזע מהמתקפות האכזריות שביצעו הבוקר טרוריסטים של חמאס נגד אזרחים ישראלים. לישראל הזכות המלאה להגן על עצמה", כתב ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק.
ראש ממשלת הולנד מרק רוטה ציין כי שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו על "המתקפה חסרת התקדים" נגד ישראל. "אמרתי לו כי הולנד מגנה באופן בלתי מתפשר את הטרור ותומכת באופן מלא בזכותה של ישראל להגן על עצמה", ציין.
סטפאני האלט, האחראית על קשרי החוץ בשגרירות ארצות הברית בירושלים, כתבה ב־X: "אני מגנה את מתקפת הטילים הנתעבת של טרוריסטים בחמאס נגד אזרחים ישראלים. אני נמצאת בקשר עם גורמים רשמיים בישראל ומביעה את תמיכתי המלאה בזכותה של ישראל להגן על עצמה כנגד מתקפות טרור כאלה".
הודעות הגינוי והתמיכה הגיעו לא רק ממנהיגי המערב. ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי כתב ב־X: "אני מזועזע עמוקות מהדיווחים על מתקפת טרור בישראל. מחשבותינו ותפילותינו עם הקורבנות התמימים ובני משפחותיהם. אנו ניצבים בסולידריות לצד ישראל בשעתה הקשה".
הודעות גינוי חריפות הגיעו גם ממשרדי החוץ של יוון, בלגיה, שוויץ, פולין ואוסטריה. בעוד פולין יצאה נגד ה"אלימות הבלתי מתקבלת על הדעת נגד אזרחים", משרד החוץ האוסטרי גינה את המתקפה "הפחדנית" והדגיש כי לישראל הזכות המלאה להגן על עצמה מפני "טרור ברברי".
"המתקפה הזו חורגת מכל מה שראינו בשנים האחרונות", אמר שר החוץ האוסטרי אלכסנדר שלנברג, באחת ההודעות ששיקפו בצורה הטובה ביותר את הזעזוע הרב שחשו מנהיגים ברחבי העולם לנוכח האירועים חסרי התקדים. "זהו ממד חדש לחלוטין".
תיעוד חטופים ישראלים
דיווחים נרחבים על המלחמה בישראל פורסמו באמצעי התקשורת בעולם כולו, לעתים גם בליווי עדכונים שוטפים שהציגו תמונות קשות מהזירות השונות, כולל התיעוד שהפיצו גורמי טרור ברשתות החברתיות. אתר העיתון הגרמני "בילד" פרסם עדכונים בלתי פוסקים שתיעדו לפרטי פרטים את מלוא היקפה של המלחמה והתגובות של גורמים רשמיים במדינה. כך, אחת הכותרות דיווחה — "ישראלים מסתתרים בפחי אשפה". כותרת אחרת הכריזה: "חמאס פתח את שערי הגיהינום". במקביל דיווח ה"בילד" על חטיפות של ישראלים, בהם גם נשים וילדים, ופרסם סרטון וידיאו שבו נראים שלושה חטופים ישראלים. המבזקים של ה"בילד" ציינו גם כי בעקבות המתקפה של החמאס, פלסטינים נכנסו ליישובים ישראליים וגנבו כלי רכב וחפצים אחרים.
"המתקפות הנועזות עלולות לגדוע את השיחות בתיווך אמריקאי לנרמול היחסים בין סעודיה לישראל", כתב "הוול סטריט ג'ורנל", שציין כי המערכה הקשה נפתחה בעיצומה של סערה פוליטית שבה עתידה ממשלתו הימנית־קיצונית של נתניהו לקבוע את הכיוון שאליו תלך המדינה. "מתקפה של אלפי טילים נפתחה על ישראל עם שחר בחג היהודי שמחת תורה ויום לאחר ציון 50 שנה למלחמת 1973 שנפתחה ביום כיפור", כתב עוד העיתון. "עד כה נחשבה המלחמה הזו לכשל הביטחוני החמור ביותר בתולדות ישראל", ציין, עם איתות להיקפו של המחדל החדש. "פייננשל טיימס" הבריטי ציטט את דברי מיכאל מילשטיין מהמכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, שאמר כי מתקפה כזו לא נראתה בשטח ישראל מאז 1948. "זוהי פלישה. אין לי דרך אחרת לתאר זאת", צוטט.