סגור
מורה מורים ארה"ב בית ספר
מורה בארה"ב (צילום: גטי)

לא רק בישראל: גם בארה"ב קוראים להעלות את שכר המורים

שר החינוך האמריקאי קרא להעלות את שכר המורים במדינה, כדי להתמודד עם המחסור הנרחב במורים. "אם לא נתייחס ברצינות להענקת משכורות תחרותיות למחנכים שלנו, ניאלץ להתמודד כל העת עם בעיות של מחסור", אמר

שר החינוך האמריקאי מיגל קרדונה קרא להעלאת שכר המורים במדינה, זאת כדרך להתמודד עם המחסור הנרחב במורים ולרגל תחילת שנת הלימודים.
קריאתו של קרדונה מגיעה בעוד שההמחסור במורים מתגלה כנקודת מחלוקת נוספת בין הדמוקרטים והרפובליקנים בנוגע לענייני חינוך. מחלוקות קודמות עסקו בהנחיות הקורונה, לימוד על העבדות במדינה והפלייה גזעית ומקרי הירי ההמוניים במוסדות החינוך.
"אם לא נתייחס ברצינות להענקת משכורות תחרותיות למחנכים שלנו, ותנאי עבודה טובים יותר כדי שהם יוכלו להמשיך ולגדול, ואז לכלול את קולות המורים בהליך הפתיחה מחדש והחידוש של בתי הספר שלנו, ניאלץ להתמודד כל העת עם בעיות של מחסור", אמר קרדונה בריאיון לחדשות CBS ששודר ביום ראשון.
לפי איגוד החינוך הלאומי, המשכורת הממוצעת של מורה בבית ספר ציבורי עמדה בשנת הלימודים 2020-21 על 65,293 דולר. עם זאת, הנתונים משתנים ממדינה למדינה, כשבניו יורק השכר הממוצע הגבוה ביותר שעומד על 90,222 דולר ואילו במיסיסיפי השכר הנמוך ביותר של 46,862 דולר.
בעוד שממשל ביידן, דמוקרטים רבים ואיגודי המורים מעוניינים שהרשויות המקומיות ישלמו למורים באמצעות שימוש במענקים שהוקצו כחלק מתוכנית התמריצים בגובה 1.9 טריליון דולר שאושרה בשנה שעברה, הרפובליקנים מציעים לפתור את המשבר על ידי הורדת הדרישות הנחוצות להעסקת מורים חדשים.
כך למשל, מושל פלורידה רון דסנטיס, השוקל התמודדות בבחירות לנשיאות ב-2024, הציע בשבוע שעבר לשלם בונוסים ליוצאי צבא וכוחות הביטחון שאין להם שום הכשרה בתחום, אם יבחרו לעבוד כמורים. "פישוט ההליך הרגולטורי והליכי ההסמכה, בין אם מדובר במורים או ביצרנים, זו הזדמנות שיש לכל מדינה", אמר כריס סונונו, מושל ניו המפשייר החבר במפלגה הרפובליקנית בריאיון לפוקס ניוז. "אני מת על הרעיון. המדינה חווה מחסור בעובדים. בוא נפסיק לאפשר לממשל להתערב בדרך שבה אנחנו מכניסים את האנשים האלה לכיתות", הוסיף.
בשבועות האחרונים, בתי ספר ברחבי ארה"ב דיווחו על אלפי משרות הוראה שנותרו לא מאויישות, אף שאין מאגר ארצי המספק את הנתונים המדוייקים לגבי המחסור. בחלק מהמחוזות קיצצו את ימי הלימוד לארבעה ימים בשבוע מחמישה בניסיון להתמודד עם המצב.
המחסור הזה במורים מגיע בעוד הכלכלה האמריקאית חווה ביקוש גבוה ביותר בשוק העבודה. ביוני היו בכלכלה 10.7 מיליון משרות פתוחות, קצת מתחת לשיא של 11.8 מיליון שנרשם במרץ. לפני פרוץ הקורונה במדינה בפברואר 2020, מספר המשרות הפנויות עמד על 7 מיליון.
קרדונה הדגיש כי השכר הנמוך הוא אחד הגורמים העיקריים למחסור, וטען שמורים מרוויחים 33% פחות מאשר משרות אחרות המחייבות תואר אוניברסיטאי. "זה לא מקובל. ב-25 השנים האחרונות, בהתאמה לאינפלציה, מורים הרוויחו 29 דולר בלבד יותר מכפי שהרוויחו לפני 25 שנים. עלינו להשתפר בחזית הזו, ובכך נוכל לפתור חלק מהבעיות של מחסור בעובדים", הוסיף.
מלבד החזרה לבתי הספר קרדונה צריך להתמודד החודש עם נושא מתוקשר נוסף. הנשיא ג'ו ביידן שוקל האם לבטל חלק מהחובות של הלוואות סטודנטים – דרישה ותיקה מצד פרוגרסיבים ובוחרים צעירים. מהבית הלבן נמסר כי ביידן יקבל את ההחלטה בנושא עד סוף אוגוסט. "אני אגיד לך, אנחנו מנהלים דיונים בנוגע לזה ברמה היומית, והציבור האמריקאי ישמע על כך לפני סוף החודש", אמר קרדונה.