סגור
ראש ממשלת יפן פומיו קישידה 13.12.23
ראש ממשלת יפן המתפטר פומיו קישידה (צילום: FRANCK ROBICHON/Pool via REUTERS/File Photo)

פרשת שחיתות ויוקר המחיה הכריעו את ראש ממשלת יפן המתפטר

פומיו קישידה הודיע כי לא יתמודד שוב על ראשות המפלגה הליברלית דמוקרטית, ובכך התפטר למעשה מתפקיד ראש הממשלה. למרות השיפור בצמיחה הכלכלית שנרשם בכהונתו, הוא זכה לאחוזי תמיכה מאוד נמוכים בקרב הציבור הרחב 


התפטרות ראש ממשלת יפן פומיו קישידה מתנוססת על מסך ברחוב בטוקיו

ראש ממשלת יפן פומיו קישידה הודיע שלשום, כי אין בכוונתו להתמודד בספטמבר על ראשות המפלגה השלטת הליברל דמוקרטים (LDP). החלטה שפירושה בפועל פרישה מראשות הממשלה של הכלכלה הרביעית בגודלה בעולם. "יפן ממשיכה להתמודד עם מצבים לא פשוטים בבית ומחוצה לו. חשוב ביותר שנתמודד עם המצבים הללו ביד חזקה", אמר במסיבת העיתונאים שכינס ביום שלישי. "הצעד הראשון והברור ביותר שיראה כי המפלגה משתנה הוא הפרישה שלי".
קישידה (67) עלה לשלטון באוקטובר 2021 תוך הבטחה ל"קפיטליזם חדש", לחיזוקה של יפן בחזית הבינלאומית ולפתירת המשבר הדמוגרפי, שבא לידי ביטוי בהזדקנות אוכלוסייה ושיעור ילודה נמוך. אולם, בסופו של דבר שלוש שנות שלטונו ייזכרו יותר בשל שערוריית קבלת מתנות פוליטיות, שהובילה לפיטורי ארבעה שרים בשנה שעברה ומשבר יוקר המחיה. בהתאם, קישידה סבל משיעורי תמיכה נמוכים. כך, בסקר שפורסם בפברואר בעיתון מיניצ'י, שיעור התמיכה בממשלה עמד על 14% בלבד, נמוך משמעותית משיעורי תמיכה של כ־30% מהם נהנו ראשי ממשלה קודמים.
בחזית הכלכלית קישידה יכול לזקוף לזכותו מספר הישגים, בהם היחלצותה לאחרונה של הכלכלה מעשורים של דפלציה וצמיחה נמוכה, והפיכת שוק ההון המקומי ליעד מועדף על משקיעים זרים, המחפשים חלופה לסין. בה בעת, קישידה הגדיל בכהונתו את הוצאות הביטחון של יפן. תקציב הצבא יעלה מ־1% מהתמ"ג ב־2022 לכ־2% בתוך חמש שנים.
הצלחה נוספת של קישידה הייתה בשכנוע התאגידים להעלות את שכר העובדים. במרץ הוכרז על העלאה של 5.1% בשכר לעובדים בחברות הגדולות, כמו ניסאן וניפון סטיל, שנחשבת להעלאה הגדולה ביותר מאז 1991. עם זאת, השכר ביפן עדיין נחשב לנמוך בקרב במדינות המתועשות הגדולות. לפי נתוני ה־OECD, השכר השנתי הממוצע במדינה עומד על 42,118 דולר, לעומת שכר ממוצע של 55,420 דולר בשאר המדינות החברות. "העלאת השכר עזרה, אך עדיין היחס בין השכר הממוצע למדד המחירים לצרכן הוא שלילי", אמר לאתר ג'פן טיימס ג'ון סאיטו, חוקר במכון היפני למחקר כלכלי. בנוסף, במהלך כהונת קישידה סיים הבנק המרכזי את מדיניות הריבית השלילית, זאת לאחר שבמרץ האחרון העלה את הריבית לראשונה מזה 17 שנים.
על אף ההצלחות, שערוריית המתנות הפוליטיות העיבה על הכהונה. בשנה שעברה נחשף כי בכירים במפלגת השלטון לא דיווחו על גיוסי תרומות של כחצי מיליארד ין (כ־3.4 מילון דולר) עבור המפלגה בחמש השנים האחרונות.
המועמדים הפוטנציאליים להתמודד על ראשות המפלגה במקומו של קישידה כוללים לפי ההערכות את שר ההגנה לשעבר שיגרו אישיבה ואת שר הדיגיטל טארו קונו. עם זאת, גוברות הקריאות להחלפתו במועמדים צעירים יותר, שעשויים לעזור להחזיר את אמון הציבור במפלגה. בין המועמדים הללו נמנים שינג'ירו קויזומי (43), בנו של ראש הממשלה לשעבר, וטקיוקי קובאיאשי, לשעבר שר הביטחון הכלכלי ובוגר אוניברסיטת הרווארד. הניסיון להזרים דם חדש במפלגה עשוי גם להוביל להופעתן של מתמודדות, כך שיש סיכוי שיפן תונהג לראשונה על ידי אישה. הבחירות לראשות המפלגה יתקיימו כאמור בספטמבר, בעוד שהבחירות הכלליות מתוכננות לאוקטובר 2025.
ליורש של קישידה ממתינות לא מעט בעיות, בהן המתיחות עם סין והאפשרות של חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן. אחת הבעיות העיקריות היא משבר יוקר המחיה במדינה, שבא לידי ביטוי באינפלציה של 4.3% בינואר 2023, שהייתה הגבוהה ביותר מאז 1981. ביוני עמדה האינפלציה אמנם על שיעור נמוך יותר של 2.8%, אך הוא עדיין נחשב גבוה עבור היפנים. "האינפלציה חגה סביב 2%–3%, וזה שיעור גבוה בסטנדרטים שלנו", אמר סאיטו. לפי הבנק המרכזי, עליית המחירים באה לידי ביטוי במיוחד במחירים של מוצרי יסוד כמו אורז, שעלה ביוני בשיעור שנתי של 12.3% או תפוחי אדמה שעלו ב־28.5%. בנוסף, הין החלש מייקר את מחיר היבוא.
בעיה נוספת אותה ניסה קשידה לפתור ללא הצלחה היא שיעור הילודה המתכווץ ביפן זה שמונה שנים ברציפות. לפי משרד הבריאות, שיעור הילודה עמד בשנה שעברה על 1.2%, שהם 727 אלף תינוקות בשנה, ירידה של 5.6% לעומת 2022 והנמוך ביותר מאז החל התיעוד ב־1899. במשרד הבריאות הגדירו את המצב "קריטי" וקראו לרשויות לפעול לשנות את המגמה. קישדה ניסה לשפר את המצב וביוני 2023 חשף חוק חדש שמרחיב את קצבאות הילדים ואת חופשת הלידה במסגרת חבילת מימון שנתית של 25 מיליארד דולר לשלוש שנים, הכוללת גם סובסידיות מוגדלות להשכלה גבוהה.
יורשו של קישידה יהפוך להיות ראש הממשלה השלישי של יפן בתוך ארבע שנים, זאת לאחר שקודמו בתפקיד יושיהידה סוגה פרש ב־2021 לאחר שנה אחת בלבד.