עובדי סטארבקס מינפו שוק תעסוקה חזק כדי לשבות
עובדי סטארבקס מינפו שוק תעסוקה חזק כדי לשבות
ב־100 סניפים ברחבי ארצות הברית ישבתו כ־1,000 בריסטות במחאה על מהלכי החברה למנוע את התאגדותם. למרות מרמור העובדים, הכנסות הרשת טיפסו ב־6% בשנה החולפת. בבריטניה עובדי אמזון ישבתו לראשונה
אחרי עצרות מחאה שקיימו בחודש שעבר, עובדי סטארבקס הסלימו את המאבק לשיפור תנאי העסקתם והשביתו את הפעילות ב־100 סניפים ברחבי ארצות הברית שבהם הצביעו העובדים בעד התאגדות. ההשבתה, שהחלה ביום שישי, תימשך שלושה ימים וישתתפו בה כ־1,000 בריסטות.
מובילי המחאה ציינו כי המהלך מתקיים ברקע התגובה החריפה של רשת הקפה הגדולה בעולם לניסיונות ההתאגדות, כולל פיטורי עובדים וסגירת סניפים שבהם נרשמה התאגדות חזקה במיוחד. הרשת מצדה מוסיפה להדגיש כי היא מכבדת את זכותם של העובדים למחאה. "אנחנו נוסיף להתמקד בכל השותפים שלנו ובמחויבות שלנו להמשיך לעבוד ביחד, כתף לצד כתף, כדי להפוך את סטארבקס לחברה שעובדת עבור כולם", ציינה דוברת מטעם החברה, שבבעלותה כ־9,000 סניפים בארצות הברית וזיכיונות לאלפי סניפים נוספים.
לפי הערכות אנליסטים, שוק התעסוקה החזק בארצות הברית נותן לעובדי סטארבקס את התעוזה להחריף את מחאתם. מעסיקים בארצות הברית שכרו יותר עובדים מהצפוי בחודש שעבר והעלו את המשכורות, מהלכים שהרגיעו את החשש מפני מיתון. גיוס העובדים נותר חזק למרות הודעות על אלפי קיצוצי משרות בחברות טכנולוגיה, כולל טוויטר, אמזון ומטא. בסוף אוקטובר נרשמו 10.3 מיליון משרות פנויות, הרבה מהן במגזר הפנאי והאירוח, שהוסיף 88 אלף משרות בנובמבר, רובן במסעדות ובברים.
בשנה החולפת עובדים בכ־270 סניפי סטארבקס ברחבי ארצות הברית הצביעו בעד הצטרפות לאיגודי עובדים, מהלך חסר תקדים בחברה שהתגאתה במוניטין שלה כמעסיקה פרוגרסיבית המיטיבה עם מועסקיה. המהלכים הללו אפשרו לעובדים לדון באופן קולקטיבי על תנאי השכר שלהם והטבות נוספות, אבל הם חזרו וטענו כי ענקית הקפה גוררת רגליים בשולחן המו"מ ומפרה את חוקי ההעסקה בכך שהיא מנסה לדכא את פעילות ההתאגדות. "הם מחריפים את המהלכים שלהם נגד ההתאגדות, אז אנחנו נפעל באופן דומה", ציינה הבריסטה מישל אייזן, ממנהיגות המאבק. "אנחנו דורשים הגינות בהעסקה, הפסקה של סגירת סניפים ומשא ומתן צודק".
בשנה החולפת סטארבקס העלתה את השכר והודיעה על שיפורים נוספים בתנאי ההעסקה, זאת במאמץ להרגיע את הרוחות. במקביל היא חזרה והכחישה את טענות העובדים, שלפיהן הרשת מענישה את המתאגדים. בהודעה למשקיעים בחודש שעבר ציינה החברה כי השינויים הללו נושאים פרי וקצב תחלופת העובדים הואט. עם זאת, המהלכים לא יושמו בסניפים שבהם העובדים התאגדו, זאת בטענה כי יהיה צורך לסכמם במו"מ רשמי.
אף כי משקיעים הביעו חשש כי מאבקי ההתאגדות יפגעו בחוסנו של המותג, לעת עתה נראה כי למרמור של העובדים אין השפעה על הפעילות העסקית. בחודש שעבר דיווחה סטארבקס כי בסניפיה בצפון אמריקה תנועת הלקוחות מתקרבת לרמות שקדמו למגפה. ההכנסות טיפסו ב־6% במהלך 12 החודשים עד אוקטובר, בעיקר בשל העלאות מחירים ופתיחת סניפים חדשים.
התאגדות העובדים בסטארבקס מגיעה על רקע מהלכים דומים שמתפשטים בשוק התעסוקה בארצות הברית. בשנה החולפת הגישו עובדים למעלה מ־1,600 בקשות רשמיות להתאגדות - הנתון הגבוה ביותר מאז 2016, כך לפי מועצת יחסי התעסוקה הלאומית, שציינה כי נרשמה גם עלייה בהיקף התלונות על הפרת זכויות. המחאות הללו צצות בחברות ענק כדוגמת אפל ואמזון, כמו גם בחברות תקשורת ותוכנה וברשתות מזון.
בתוך כך, בצעד חסר תקדים, עובדי אמזון בבריטניה מצטרפים לגל השביתות ששוטף את הממלכה ברקע ליוקר המחיה המאמיר. ביום שישי האחרון הודיע איגוד העובדים GMB בבריטניה כי מאות עובדים במחסני החברה בקובנטרי שבמרכז אנגליה יפתחו בשביתה בחודש הבא. העובדים מבקשים למחות נגד העלאת שכר בגובה 3%, 50 פני לשעה, שהציגה אמזון בקיץ האחרון. לטענתם, ההעלאה הזו אינה תואמת את הזינוק החד ביוקר המחיה, והם מבקשים שכר שעתי של 15 ליש"ט לפחות, לאחר שהאינפלציה בממלכה זינקה לשיא של 41 שנה ועומדת כעת על 11.1%. הבנק המרכזי של אנגליה העלה את הריבית ביום חמישי האחרון, במאמץ נוסף להאט את קצב עליות המחירים. החודש מתקיימות שביתות בבריטניה מדי יום, בין השאר בשירותי התחבורה, הדואר, בבתי חולים ובמערכת החינוך.
תנאי ההעסקה באמזון כבר הפכו מזמן ליעד לביקורת חריפה באירופה ובארצות הברית. באפריל האחרון עובדי המחסנים של אמזון בסטאטן איילנד בניו יורק הפכו לקבוצת העובדים הראשונה של קמעונאית הענק בארצות הברית שהצביעו בעד התאגדות.