סגור
שביתה ב תעשיית הרכב ב ארה"ב
עובדי איגוד הרכב מפגינים (צילום: EPA)

לראשונה בארה"ב: שביתה בשלוש יצרניות הרכב הגדולות במקביל

איגוד עובדי הרכב הכריז על השביתה לאחר שלא הושגה הסכמה עם ההנהלות לגבי הסכם קיבוצי חדש; עם זאת, לא מדובר בהשבתה בו זמנית של כל הפעילות, אלא בשביתות שיתקיימו בכל פעם במפעל אחר; בשלב זה תופסק העבודה של 13 אלף עובדים במפעל ג'נרל מוטורס במיזורי, במרכז של סטלנטיס באוהיו ובמפעל הרכבה של פורד במישיגן

איגוד עובדי הרכב בארה"ב (UAW) הכריז הלילה (ו') רשמית על שביתה בשלוש היצרניות הגדולות במדינה: פורד, ג'נרל מוטורס וסטלנטיס (קרייזלר), זאת לאחר שלא הושגה הסכמה על הסכם קיבוצי חדש עד פקיעת הדדליין.
האיגוד, המייצג 146 אלף עובדים בתעשיית הרכב בארה"ב, דורש העלאת שכר של 40% בהסכם הקיבוצי החדש שיהיה תקף עד ספטמבר 2027, זאת בנוסף לשיפורים בהטבות הנוספות. דרך הפעולה שנבחרה היא לא שביתה אחת ארוכה, אלא שביתות שיתקיימו בכל פעם במפעל אחר. בשלב הראשון הוכרז על הפסקת עבודה בשלושה מפעלים: מפעל של ג'נרל מוטורס במיזורי, מרכז של סטלנטיס באוהיו ומפעל הרכבה של פורד במישיגן. לפי הודעת האיגוד, 13 אלף עובדים ישבתו בשלושת המפעלים הללו. עם זאת, לא מדובר במפעלים המרוויחים של החברות המייצרות דגמים יקרים יותר יותר. "הם רוצים לתת לחברות מרחב ולא ישר להוציא את התותחים הגדולים", אמר ל-NBC ניוז מאריק מסטרס, מרצה למנהל עסקים באוניברסיטת ווין סטייט בדטרויט.
זו הפעם הראשונה ב-88 שנות קיומו של האיגוד שהוכרזה על שביתה בכל שלוש החברות בו זמנית. לפי ההערכות, לאיגוד קרן של 825 מיליון דולר שתוכל לשלם 500 דולר בשבוע לעובדים הזכאים לכך. קרן זו תספיק לתמיכה בשביתה למשך 11 שבועות. לכן, ההחלטה על שביתה במספר מפעלים בלבד בכל פעם אמורה לסייע למהלך להימשך זמן רב יותר.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן היה בקשר עם הצדדים, כולל נשיא האיגוד שון פיין וראשי החברות, בניסיון למנוע את השביתה. מהבית הלבן נמסר כי עוקבים שם אחר ההשלכות הכלכליות של השביתה.
בג'נרל מוטורס מסרו כי הציעו "העלאות שכר היסטוריות" וכן חבילה כלכלית חסרת תקדים בניסיון להגיע להסכם בזמן. בחברה הודיעו כי הם מוכנים לשוב למו"מ ולהחזיר את האנשים לעבודה בהקדם האפשרי "לטובת חברי הצוות שלנו, הלקוחות, הספקים והקהילות ברחבי ארה"ב". מפורד נמסר כי הם עשו ככל יכולתם כדי להימנע משביתה: "ניהלנו מו"מ בתום לב כדי למנוע שביתה, שעלולות להיות לה השלכות רחבות על העסקים שלנו והכלכלה". עוד הוסיפו כי חשבו שם על העובדים ועל העתיד בזמן המו"מ. "נותרנו מחויבים להגעה להסכם שיתגמל את העובדים שלנו ויגן על היכולת של פורד להשקיע בעתיד בזמן שהתעשייה כולה עוברת טרנספורמציה", נמסר בהצהרה.