פרשנותיורש העצר הסעודי מגיע לפסגת ה-G20 בבאלי כמנצח
פרשנות
יורש העצר הסעודי מגיע לפסגת ה-G20 בבאלי כמנצח
אחרי שהיה מצורע מדינית, משבר האנרגיה העולמי הפך את מוחמד בן סלמאן למנהיג מחוזר
יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, ממשיך בתהליך הלגיטימציה המחודשת שלו, הפעם עם הגעתו לפסגת ה־G20 המתכנסת השבוע בבאלי שבאינדונזיה.
עד לפני כתשעה חודשים המנהיג בפועל של הממלכה נחשב ל"מצורע מדינית" במערב, אולם המלחמה באוקראינה ומשבר האנרגיה העולמי הפכו את סעודיה ליעד מבוקש עבור מנהיגי העולם בניסיונם לאתר מקורות חלופיים לנפט.
למרות התחזקות מעמדו הבינלאומי, בן סלמאן לא יזכה, לפי דיווחים, לפגישה אישית עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. השניים נפגשו בג'דה ביולי האחרון והיה נדמה שהיחסים הבילטרליים בין המדינות עולים על מסלול של תיקון. אבל אז הגיעה ההחלטה של יצרניות הנפט המאוגדות באופ"ק+, בראשות סעודיה ורוסיה, לקצץ את התפוקה ב־2 מיליון חביות ביום, וציננה מחדש את היחסים.
מאז ניכר מאמץ של הסעודים לפייס את ממשל ביידן, אף שבוושינגטון מקשיחים עמדות. הניצחון של הדמוקרטים בבחירות האמצע, או לפחות בלימת הגל האדום הרפובליקני, אינו בגדר בשורה חיובית לסעודים. הם ציפו כי בשנתיים הקרובות הם יצטרכו לעבוד מול נשיא מוחלש מבית, אך כעת יצטרכו להשלים עם מעמדה המתחזק של המפלגה הדמוקרטית וניסיונות חבריה להטיל צעדי ענישה על הממלכה.
עוד בטרם המשבר הנוכחי סעודיה כבר היתה בתהליך של חיפוש בריתות חדשות, בעיקר במזרח. הסעודים הביעו רצונם להצטרף לגוש מדינות ה־BRICS שמהווה רבע מהתמ"ג העולמי ו־16% מהסחר הבינלאומי. צעד זה נועד, בראש ובראשונה, לחזק את הקשרים הכלכליים של סעודיה עם סין — ונראה שככל שהיחסים עם וושינגטון יתקררו, כך הם יתחזקו עם בייג'ינג.
מבחינה כלכלית, בן סלמאן מגיע לבאלי כמנצח. ביצועי המשק הסעודי השנה הם מהטובים מבין 20 הכלכלות החזקות בעולם. לפי נתונים רשמיים, ברבעון השלישי צמחה הכלכלה המקומית ב־8.6%, הנתון הגבוה ביותר מבין ה־G20. במקביל, שיעור האינפלציה הסתכם ב־2.9%, מהנמוכים בקרב מדינות ה־G20. העודף התקציבי של סעודיה ברבעון השלישי הגיע ל־3.76 מיליארד דולר.
מה שמניע את הכלכלה הסעודית הן הכנסות הנפט המגיעות לקצב שנתי של כ־250 מיליארד דולר, אולם הן יוצרות אפקט חיובי על שאר המגזרים במשק. במהלך הרבעון השלישי המגזר שאינו נפט רשם צמיחה מרשימה של כ־6%. גם בתחום סחר החוץ בן סלמאן מגיע עם הישג נאה. העודף המסחרי של הממלכה עלה לכ־19 מיליארד דולר, נכון לסוף אוגוסט 2022, נתון המהווה זינוק של 87% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. עלייה זו מתרחשת למרות הקשיים המתמשכים בשרשראות האספקה העולמיות. מאז תחילת השנה היצוא הסעודי לסין, יפן וארה"ב אמנם צמח, אולם שני השווקים שרשמו את העלייה הגדולה ביותר ביבוא מסעודיה היו הודו ודרום קוריאה.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.cocordmena.com