סגור
תומכים של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן חוגגים את הניצחון המסתמן
תומכים של ארדואן חוגגים באיסטנבול (רויטרס)

עוד 5 שנים: ארדואן ניצח בסיבוב המכריע בבחירות לנשיאות טורקיה

הספידו אותו, קברו אותו, אבל הנשיא ששולט כבר 20 שנה לא הולך לשום מקום. ארדואן גבר על יריבו קיליצ'דראולו בפער של 4.3% ויצא לחגוג עם תומכיו: "העם נתן לנו אחריות לשלוט ב-5 השנים הבאות", הכריז כשהוא מוקף צלפים, "המנצחת היחידה היא טורקיה". פוטין, אורבן וחמאס מיהרו לברך, מנהיג האופוזיציה אחרי המפלה: "הבחירות לא הוגנות, תמשיכו להיאבק על הדמוקרטיה". הלירה נחלשת

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן השלים הערב (יום א') ניצחון דרמטי בסיבוב השני והמכריע של הבחירות לנשיאות – ניצחון שייתן לו חמש שנות כהונה נוספות, אחרי 20 שנים שבהן כבר החזיק בשלטון. מספירת 99.8% מהקלפיות עולה כי ארדואן גרף 52.15% מהקולות לעומת 47.85% ליריבו, איש האופוזיציה כמאל קיליצ'דראולו, ויושב ראש ועדת הבחירות הכריז עליו כמנצח.
ארדואן מצדו נשא נאום ניצחון כבר שעתיים לפני כן, כשהתוצאות המגיעות מהקלפיות אותתו על פער בלתי ניתן למחיקה לטובתו. הנשיא יצא לנאום בפני תומכיו באיסטנבול, ושר איתם כשהוא ניצב על גג אוטובוס וסביבו צלפים השומרים עליו. "השלמנו את הסיבוב המכריע עם תמיכת העם", אמר ארדואן, "הם נתנו לנו את האחריות לשלוט בחמש השנים הבאות. המנצחת היחידה היא טורקיה". באיסטנבול נראו הערב תומכיו של ארדואן נוסעים בשיירה, מנופפים בדגלי טורקיה ודגלי "מפלגת הצדק והפיתוח" שלו וצופרים במכוניות. חלקם קראו בשמו של ארדואן וצעקו "אללהו אכבר".
גם ברכות מהעולם החלו לזרום עוד לפני ההכרזה הרשמית על ניצחון: בין הראשונים לברך את ארדואן היה ארגון חמאס, שמסר כי הוא מקווה ש"הניצחון ההיסטורי", כלשונו, יהיה נקודת מוצא חדשה לטורקיה לקראת חיזוק יחסיה עם מדינות ערב והאיסלאם. אחר כך הצטרפו למברכים אמיר קטאר, שייח תמים בן חאמד אל-ת'אני, וראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, שהכריז כי זהו "ניצחון שאינו מוטל בספק!" והוסיף בטורקית: "ברכות, אדוני הנשיא".
ישראל מצדה עיכבה את ברכתה לארדואן עד להכרזה הרשמית על ניצחונו. דקות אחרי שניתנה, פרסם הנשיא יצחק (בוז'י) הרצוג הודעה שבה מסר: "ברכותיי לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן על ניצחונו בבחירות. אני משוכנע שנמשיך יחד לפעול למען חיזוק והרחבת הקשרים הטובים בין טורקיה לישראל". על אף הדברים החריפים שהשמיע נגדה בעבר, בשנים האחרונות התמסר ארדואן לנורמליזציה עם ישראל, ובירושלים היו שציינו כי דווקא קיליצ'דראולו, גם בלחץ שותפים קיצוניים החברים בברית הפרלמנטרית שלו, עלול לפגוע בתהליך הזה.
הסיבוב הראשון בבחירות, נזכיר, נערך לפני שבועיים בדיוק, וקיליצ'דראולו, מנהיג "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP) החילונית, הגיע אליו כשהוא מוביל בסקרים ולפי כמה מהם אף נמצא על סף ניצחון מיידי. אלא שבליל הבחירות התברר כי המצב הפוך: ארדואן גרף 49.5% מהקולות וקיליצ'דראולו הסתפק ב-44.9% בלבד. מכיוון שהמועמד השלישי במרוץ, סינאן אואן, זכה ב-5.17%, איש משני המועמדים המובילים לא חצה את הרף של 50% לניצחון בסיבוב זה, והם נגררו לסיבוב שני ומכריע, ראש בראש, שנערך היום.
כבר לנוכח התוצאות בסיבוב הראשון, שבו חסר לארדואן רק חצי אחוז כדי להשיג ניצחון מיידי, העריכו הפרשנים כי ניצחונו בסיבוב השני כמעט מובטח, ובשבוע שעבר הוא קיבל חיזוק משמעותי כשאיש הימין הלאומני אואן, שהגיע כאמור למקום השלישי, הודיע כי יתמוך בארדואן בסיבוב השני. פירוש הדבר היה שאפילו אם רק כחמישית מתומכיו של אואן יישמעו לו ויעבירו את קולם לארדואן, יהיה די בכך לנשיא המכהן כדי להגיע ליותר מ-50% בסיבוב השני ולנצח.
5 צפייה בגלריה
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נואם בפני תומכיו לאחר הבחירות
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נואם בפני תומכיו לאחר הבחירות
ארדואן נואם בפני תומכיו, הערב
(רויטרס)

5 צפייה בגלריה
תומכים של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן חוגגים את הניצחון המסתמן
תומכים של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן חוגגים את הניצחון המסתמן
תומכים של ארדואן חוגגים באיסטנבול
(רויטרס)

5 צפייה בגלריה
תומכים של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן חוגגים את הניצחון המסתמן
תומכים של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן חוגגים את הניצחון המסתמן
תומכים של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן חוגגים את הניצחון המסתמן
(רויטרס)

5 צפייה בגלריה
בחירות טורקיה סיבוב שני
בחירות טורקיה סיבוב שני
הבחירות בטורקיה
(צילום: EPA/SEDAT SUNA)

5 צפייה בגלריה
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מצביע ב סיבוב השני של ה בחירות 28.5.23
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מצביע ב סיבוב השני של ה בחירות 28.5.23
ארדואן ורעייתו מצביעים היום
(צילום: EPA/MURAD SEZER / POOL)
ארדואן הגיע למערכת הבחירות הנוכחית בעמדה החלשה ביותר שלו מאז עלייתו לשלטון לפני כשני עשורים: טורקיה סובלת כבר שנים מכלכלה הולכת ודועכת, ורבים האשימו את ממשלתו גם באחריות להיקף ההרס באסון רעידות האדמה שבו נהרגו בפברואר האחרון יותר מ-50 אלף איש. גם השהות המתארכת של מיליוני פליטים מסוריה וממדינות נוספות בטורקיה הגבירה את הביקורת עליו, והעובדה שלראשונה מאז עלייתו לשלטון לא הצליח ארדואן לנצח בסיבוב הראשון ממחישה את הכרסום בכוחו.
יריבו של ארדואן, קיליצ'דראולו בן ה-74, הוא כלכלן לשעבר המכהן כיו"ר מפלגת העם הרפובליקנית מאז 2010, וב-15 השנים האחרונות הוא עשה לעצמו שם כחושף של שחיתויות שבהן מעורבים חברי מפלגת ה-AK של ארדואן, וזכה לכינוי "גנדי של טורקיה". למועמד לנשיאות מטעם "הברית הלאומית", ברית של שש מפלגות אופוזיציה, הוא נבחר מתוקף היותו מנהיג המפלגה הגדולה בגוש, כשברקע טענות יריביו כי אין לו הכישורים והכריזמה הנחוצים כדי לקרוא תיגר על ארדואן.
בקמפיין הבחירות הבטיח קיליצ'דראולו להחזיר לטורקיה את הדמוקרטיה והחופש אחרי שנים שארדואן כרסם בהם, והצהיר כי ישיב את המדינה למשטר פרלמנטרי, יחזק את הפרדת הרשויות, יבטל את מדיניותו הכלכלית של ארדואן, יחזיר לבנק המרכזי את עצמאותו וישקם את היחסים עם מדינות המערב ונאט"ו, שנעשו מתוחים מאוד בעשור האחרון. לאורך מסע הבחירות הקפיד קיליצ'דראולו להציג עצמו כאדם מן השורה, והסמל המזוהה איתו הוא מנהגו לסמן לב באצבעותיו. לבוחרים התחייב כי אם ייבחר לנשיא, יפרוש אחרי כהונה אחת – כדי לבלות עם נכדיו.הערב, אחרי שהתברר כי הפסיד, אמר קיליצ'דראולו לתומכיו כי הבחירות הנוכחיות היו הבחירות הכי לא-הוגנות שידעה טורקיה זה שנים, והבטיח להמשיך במאבקו: "אני מבקש מכם להמשיך להילחם למען הדמוקרטיה. הבחירות הללו הוכיחו את רצונו של העם להחליף את הממשל האוטוריטרי", הצהיר. קיליצ'דראולו אמר כי הוא "עצוב לנוכח הקשיים שמצפים לטורקיה". זמן קצר אחרי הכרזת הניצחון של ארדואן צנח ערך הלירה הטורקית ל-20.05 לירות לדולר – קרוב לשפל של 20.06 שנרשם ביום שישי. מאז תחילת השנה נחלשה הלירה ביותר מ-6%.
בצל אכזבתה של האופוזיציה מהתוצאות בסיבוב הראשון, בשבועיים האחרונים נראה כי הרוח יוצאת ממפרשיה, ואת סיכוייו של ארדואן שיפרה גם העובדה שגוש המפלגות שלו שמר במפתיע על הרוב שלו בפרלמנט: "מפלגת הצדק והפיתוח" של ארדואן אמנם רשמה את התוצאה הגרועה ביותר שלה מאז 2002, אולם הברית שבה היא חברה גרפה את רוב המושבים. פרשנים מעריכים כי העם הטורקי לא ירצה "ממשל מפוצל" שבו הנשיא הוא איש מרכז-שמאל חילוני ואילו בפרלמנט שולטות מפלגות ימין ומפלגות איסלאמיות כמו אלה שנמצאות בגוש של ארדואן.