סגור
מכרה ליתיום במדבר אטקמה בצ'ילה
מכרה ליתיום במדבר אטקמה בצ'ילה (צילום: AP)

צ'ילה הודיעה שתלאים את תעשיית הליתיום שחיוני לסוללות רכב חשמלי

המדינה הדרום-אמריקאית היא היצרנית השנייה בגודלה בעולם של המתכת המבוקשת. החברות הצ'יליאניות שיולאמו מספקות ליתיום לטסלה ו-LG

נשיא צ'ילה גבריאל בוריק (Gabriel Boric) אמר אתמול (ה') שבכוונתו להלאים את תעשיית הליתיום במדינה – היצרנית השנייה בגודלה בעולם של המתכת החיונית לייצור סוללות לכלי רכב חשמליים - וזאת כדי לחזק את כלכלתה ולהגן על איכות הסביבה.
המהלך הדרמטי במדינה שמחזיקה בעתודות הליתיום הגדולות בעולם צפוי להעביר את פעילות כריית הליתיום העצומה המתרחשת במדינה מענקיות מסחריות כמו SQM ואלבמרלה (Albemarle) לרשות חברה ממשלתית נפרדת.
המהלך יעמיד אתגר חדש בפני יצרניות הרכבים החשמליים, המתקשות להבטיח לעצמן חומרים לייצור סוללות, בעוד יותר ויותר מדינות מנסות להגן על משאביהן הטבעיים. מקסיקו הלאימה את מרבצי הליתיום שלה בשנה שעברה, ואינדונזיה אסרה על יצוא של עפרת ניקל – חומר חיוני נוסף לייצור סוללות – ב-2020. "זהו הסיכוי הטוב ביותר שיש לנו לעבור לכלכלה בת קיימא ומפותחת. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לבזבז אותו", כך אמר בוריק בדברים שהועברו לאומה בטלוויזיה.
חוזי ליתיום עתידיים יונפקו רק כשותפויות ציבוריות-פרטיות, בשליטת המדינה, הוא אמר. הממשלה לא תבטל את החוזים הקיימים, אך היא מקווה שחברות יהיו פתוחות להשתתפות של המדינה לפני שהחוזים יפוגו, הוא אמר, בלי שציין מפורשות את אלבמרלה ו-SQM, יצרניות הליתיום מספר 1 ו-2 בעולם, בהתאמה. החוזה של SQM צפוי לפוג ב-2030, ושל אלבמרלה ב-2043. SQM ואלבמרלה מספקות ליתיום לחברות כמו טסלה, LG ויצרניות סוללות לכלי רכב אחרות. אלבמרלה אמרה שהודעת הנשיא "לא משפיעה על עסקינו", ותמשיך בשיחות לגבי השקעה בצמיחה עתידית ושימוש בטכנולוגיות חדשות בצ'ילה.