סגור
דטרויט מרוץ אינדיקאר גראנד פרי
דטרויט. פריחה מחודשת (צילום: AP Photo/Paul Sancya)

כך הצילו 4 מיליארדרים את העיר דטרויט המרוסקת והקימו אותה לתחייה

משקיעים כמו דן גילברט, סטיבן רוס ומשפחuת פורד ואיליץ' חוללו מהפך כאשר רכשו 70% משטחי המשרדים בעיר והצליחו למשוך אליה חברות ענק בהן אמזון ומיקרוסופט. הדם החדש שהוזרם לרובע העסקים בא לידי ביטוי גם בעלייה במספר התושבים בדטרויט, לראשונה זה 70 שנה

הערים הגדולות בארה"ב, מלוס אנג'לס ועד שיקגו, מתמודדות בשנים האחרונות עם מרכזי ערים מוזנחים ובנייני משרדים ריקים. לעומת זאת, בדטרויט – שרק לפני עשור פשטה את הרגל - נהנים דווקא מתחייה במרכז העסקים, זאת הודות לקבוצה קטנה של מיליארדרים שחוללו מהפכה באזור, כך לפי דיווח בבלומברג.
המשקיעים הללו כוללים את דן גילברט, סטיבן רוס, משפחת פורד של חברת הרכב ומשפחת איליץ' שהקימה את רשת הפיצריות ליטל סיזרס. הם הזרימו מיליארדים לעיר, עד כדי כך שהם או החברות שלהם מחזיקים בכ-70% מחלל המשרדים במרכז העיר, כך לפי נתונים שאספו בחברת Colliers and company. ההשקעות שלהם הצליחו למשוך עובדים בחזרה למשרדים ואף דיירים נחשקים כמו אמזון ומיקרוסופט, שהעבירו את המשרדים שלהם מהפרברים למרכז העיר.
השבוע תחנוך פורד מתחם חדש, שנבנה על חורבות תחנת רכבת נטושה, אליו יעברו גם המשרדים של גוגל. במקביל, יזם הנדל"ן רוס ביחד עם מייק איליץ' מתכננים פרוייקטים של משרדים, בתי מלון ובתים בעיר. הם קיבלו כבר אישור לחבילת תמריצים בגובה 800 מיליון דולר מהמדינה.
1 צפייה בגלריה
תחנת הרכבת המרכזית דטרויט מישיגן שופצה על ידי פורד
תחנת הרכבת המרכזית דטרויט מישיגן שופצה על ידי פורד
תחנת הרכבת המרכזית בדטרויט מישיגן. שופצה על ידי פורד
(צילום: בלומברג)
"לעיר יש אנרגיה שמעולם לא הייתה לה", אמר גילברט בריאיון לבלומברג. איש העסקים, שהונו מוערך ב-29.3 מיליארד דולר, השקיע 6 מיליארד דולר במאמצי התחייה הללו, וההשקעה הזו מתחילה להשתלם. אחת ההשקעות הייתה לבניית בניין משרדים חדש, שייפתח בשנה הבאה אליו תעבור ג'נרל מוטורס, שחתמה על חוזה שכירות ל-15 שנים ותאכלס שתי קומות. לצד בניין המשרדים מתוכננים להיפתח גם חנויות, מסעדות, מלון ודירות. בסך הכל, זרוע הנדל"ן של גילברט רכשה 131 נכסים בעיר, ולדבריו 90% מהשטח שבבעלותו במרכז מושכר – 34% על ידי 20 אלף העובדים שלו.
"מרכזי הערים תמיד היו המקומות שבהם העשירים והחשובים צברו נכסים", אמר קונרד קיקרט, מרצה באוניברסיטת בופאלו שחקר את ההתאוששות של דטרויט. "מרכז דטרויט הוא אחת הדוגמאות הקיצוניות ביותר לכך. במקרה הזו, אף אחד לא רצה אותו, אף אדם שפוי לא היה מממן את הרכישות של גילברט".
הדם החדש שהוזרם לרובע העסקים בא לידי ביטוי גם בעלייה בשנה שעברה במספר התושבים בדטרויט, לראשונה מזה קרוב לשבעה עשורים. אולם, לכך מתווספת גם עלייה ביוקר המחיה. כך, השכירות הממוצעת על דירות זינקה בכמעט 5% באפריל ל-1,400 דולר, שיעור הגבוה פי 5 מהעלייה הארצית. כמו כן, העיר כולה מתמודדת עם שיעור עוני של 30%, ושיעור אבטלה שעלה באפריל. לדבריה של הפרופסור אמירטוס אביס וידאל מאוניברסיטת ויין סטייט, אחת הסיבות לכך היא שמשיכת עובדי ההייטק לעיר לא בהכרח עוזרת לעובדים בדרגים הנמוכים שמתגוררים בשכונות מחוץ למרכז העיר. "אין מספיק התפשטות כדי לשפר את השכונות", הסבירה. "לעיר אין את המשאבים להוציא את האנשים האלה מקו העוני".