סגור
חברי האופוזיציה ב הפגנה קוראים להתפטרות נשיא דרום קוריאה מחוץ לבניין הפרלמנט ב סיאול 4.12.24
חברי האופוזיציה בהפגנה מחוץ לבניין הפרלמנט בסיאול, בקריאה לנשיא להתפטר (צילום: AP Photo/Ahn Young-joon)

נשיא דרום קוריאה: "הכרזת המשטר הצבאי - חוקתית"; יועציו התפטרו, גוברות הקריאות להדחתו

אחרי שהנשיא יון סוק-יאול הכריז על ממשל צבאי ואז ביטל אותו, במפלגתו קיימו פגישת חירום בה דנו באפשרות שהוא וכל שרי הקבינט יתפטרו. באופוזיציה כבר החלו בהליכים להדחתו. הנשיא הכחיש כי מנע מחברי הפרלמנט להיכנס למשכן. במקביל, בבנק המרכזי ובממשלה פועלים לייצוב השווקים

בדרום קוריאה מנסים לחזור לשגרה לאחר הדרמה של אתמול וביטול המשטר הצבאי עליו ניסה להכריז הנשיא יון סוק-יאול. אם כי בשלב זה עוד לא ברור המצב הפוליטי של המדינה ומה יעלה בגורל הממשלה, והחשש הוא מהשלכות על הכלכלה.
נשיא דרום קוריאה יון סוק-יאול הגן על החלטתו להכריז על משטר צבאי במדינה, ומטעם משרדו נמסר כי ההחלטה "עומדת במסגרת החוקה". לדבריו, "ההכרזה על המשטר הצבאי תוזמנה לרגע שיפחית למינימום פגיעה אפשרית בכלכלה הקוריאנית או בחיי אדם". הנשיא הכחיש גם כי מנע מחברי הפרלמנט במדינתו להיכנס למשכנם.
בבנק המרכזי פעלו להרגעת השווקים ולשמירה על נזילות לנוכח המשבר. לפיכך בבנק הגדילו את מספר ני"ע הנסחרות בשוק, כולל אג"ח למימון תעשייתי ואג"ח של חברות קטנות ובינוניות. הפעולות נועדו "להגדלת אספקת הנזילות לטווח הקרוב", כך לפי הצהרת הבנק. כמו כן, הגדילו בבנק המרכזי את מספר המוסדות שמורשים לסחור בעסקאות ריפו. בכירי הבנק קיימו פגישת חירום והודיעו כי "כל האופציות פתוחות עד שהשווקים יתייצבו".
המהלכים של הבנק המרכזי מגיעים לאחר שבמסחר בבוקר נרשמו ירידות במניות ובמטבע המקומי. מדד קוספי נחלש ב-2% במסחר בסיאול, ומניות החברות הגדולות ירדו גם כן, ביניהן סמסונג שנפלה ב-1%, בעוד ש-LG ויונדאי נחלשו ב-2% כל אחת. מניות הבנקים הגדולים נפגעו בצורה הקשה ביותר, ומדד שמנטר את הסקטור הפיננסי צנח ב-5%.
גם בממשלה הבטיחו לפעול לייצוב השוק, ושר האוצר צ'וי סנאג-מוק הודיע כי הממשלה תזרים נזלות "בלתי מוגבלת" לייצוב שוקי ההון במקרה הצורך. בסוכנות המפקחת על הסקטור הפיננסי הוסיפו כי הממשלה מוכנה להפעיל קרן בשווי 10 טריליון וון (7.1 מיליארד דולר) לייצוב שוק המניות וקרן נוספת בשווי 40 טריליון וון ליישוב שוק האג"ח.
בזירה הפוליטית, יועציו הקרובים של הנשיא, ביניהם ראש הלשכה שלו הגישו את התפטרותם. במפלגתו של יון קיימו פגישת חירום שבה דנו, לפי הדיווחים, באפשרות שהוא וכל שרי הקבינט יתפטרו. במקביל, גוברות הקריאות להדחתו של הנשיא. לפי החוק במדינה, מהלך כזה אפשרי אם יותר משני שלישים מחברי הפרלמנט מצביעים בעדו. מפלגתו של יון מחזיקה ב-108 מתוך 300 המושבים בפרלמנט. המפלגה הדמוקרטית של דרום קוריאה כבר החלה בהליכי הדחה של יון. בו בזמן, התאחדות המסחר של קוריאה הכריזה על שביתה שלדבריה תימשך עד התפטרותו של יון. "אנחנו נילחם כדי להפיל את יון", הכריז יו"ר ההתאחדות.
קים מיונג-סו, רמטכ"ל הצבא הדרום קוריאני, מסר בהודעה כי הצבא "יתעדף את ביטחון הציבור, בהתאם למשימה המרכזית שלו" ולכן "ינקוט בכל אמצעי הזהירות במקרה של פרובוקציות מצד צפון קוריאה".
בעקבות האירועים האחרונים בוטלה פגישה של הדרגים הגבוהים עם ארה"ב שבה היו אמורים לדון בנושאי ביטחון לקראת תרגיל צבאי משותף. בדומה, ראש ממשלת שבדיה אולף קריסטרסון הודיע גם הוא על דחיית פסגה עם יון שתוכננה להמשך השבוע.