משבר האקלים"התמוטטות האקלים החלה": קיץ 2023 הוא החם ביותר שתועד אי פעם
משבר האקלים
"התמוטטות האקלים החלה": קיץ 2023 הוא החם ביותר שתועד אי פעם
לפי ארגון המטאורולוגיה העולמי ושירות האקלים של האיחוד האירופי, אוגוסט האחרון היה חם בכ-1.5 מעלות צלזיוס מהממוצע הקדם-תעשייתי לשנים 1900-1850. האוקיינוסים היו החמים ביותר שתועדו אי פעם וגרמו לאירועי הלבנה המוניים של שוניות אלמוגים. מזכ"ל האו"ם: "אין לנו רגע להפסיד"
בין שריפות ענק לגלי חום שוברי שיאים, קיץ 2023 הוא רשמית הקיץ החם ביותר מאז החלו מדידות הטמפרטורה. כך הכריזו הבוקר (יום ד׳) באופן רשמי ארגון המטאורולוגיה העולמי ושירות האקלים ״קופרניקוס״ של האיחוד האירופי. חודש אוגוסט, כך לפי ארגון המטאורולוגיה העולמי ושירות קופרניקוס, היה לא רק האוגוסט החם ביותר - ובהפרש גדול שתועד אי פעם - אלא גם החודש השני החם ביותר מאז החלו המדידות. קודם לו רק חודש יולי של שנת 2023.
בחודשים יוני, יולי ואוגוסט השנה (חודשי הקיץ של חצי הכדור הצפוני), הטמפרטורה העולמית הממוצעת הגיעה ל-16.77 מעלות צלזיוס, שהם 0.66 מעלות מעל הממוצע של השנים 2020-1991. השיא החדש גבוה יותר ב-0.29 מעלות מהשיא הקודם שנמדד בשנת 2019. זוהי קפיצה משמעותית במונחים אקלימיים.
השנה עד כה (ינואר עד אוגוסט) היא השנייה החמה ביותר מאז החלו המדידות. קודמת לה רק שנת 2016. חודש אוגוסט בכללותו השנה היה חם יותר בכ-1.5 מעלות צלזיוס מהממוצע הקדם-תעשייתי לשנים 1900-1850. זהו הסף שהעולם מנסה לא לעבור אותו, אם כי מדענים מודאגים יותר מעליית הטמפרטורות במשך עשרות שנים, ולא מחצייה נקודתית של הסף בחודש אחד. הקיץ הנוכחי חם יותר לא רק בשל השפעת האדם על ריכוז גזי החממה באטמוספירה ושינויי האקלים הנובעים מכך, אלא גם בשל תופעת האל ניניו המחממת את מי האוקיינוס וגורמת להתחממות עולמית זמנית נוספת.
קיץ 2023 "הרתיח" את הים, היבשה והאוויר. לפי דיווח ארגון המטאורולוגיה העולמי, טמפרטורות פני הים העולמיות נמצאות בשיאים חסרי תקדים זה החודש השלישי ברציפות והיקף קרח הים באנטארקטיקה נותר בשיא נמוך לתקופת השנה. האוקיינוסים בעולם - יותר מ-70% משטח כדור הארץ - היו החמים ביותר שתועדו אי פעם, עם כמעט 21 מעלות צלזיוס בממוצע. בפלורידה, למשל, נמדדו בסוף חודש יולי וכך באוגוסט טמפרטורות האופייניות לג׳קוזי. הטמפרטורה הגבוהה הובילה בין היתר לאירועי הלבנה המוניים של שוניות האלמוגים באזור.
לפי דיווח ארגון המטאורולוגיה העולמי, היקף קרח הים האנטארקטי ירד לשפל לתקופה זו של השנה, עם ערך חודשי של 12% מתחת לממוצע, ״ללא ספק האנומליה השלילית הגדולה ביותר לאוגוסט מאז החלו תצפיות לווייניות בסוף שנות ה-70״. היקף הקרח הים הארקטי היה 10% מתחת לממוצע, אבל הרבה מעל הסף הנמוך ביותר שנמדד באוגוסט 2012.
"כוכב הלכת שלנו עבר רק עונת רתיחה - הקיץ החם ביותר שנרשם. התמוטטות האקלים החלה״, אמר מזכ״ל האו״ם, אנטוניו גוטרס. ״מדענים הזהירו זמן רב מפני מה שייגרם בשל ההתמכרות שלנו לדלקי מאובנים. הטמפרטורות העולות דורשות עלייה בפעולה. מנהיגים חייבים להגביר את ה׳חום׳ עכשיו לפתרונות אקלים. אנחנו עדיין יכולים להימנע מהכאוס האקלימי הגרוע ביותר - ואין לנו רגע להפסיד״.
מזכ"ל הארגון המטאורולוגי העולמי פרופ' פטרי טאלאס, אמר הבוקר כי ״בחצי הכדור הצפוני היה זה עתה קיץ של קיצוניות - עם גלי חום חוזרים ונשנים שהזינו שריפות הרסניות, פגעו בבריאות, שיבשו את חיי היומיום וגבו מחיר מתמשך מהסביבה. בחצי הכדור הדרומי היקף הקרח הים האנטארקטי היה נמוך מהצפוי, וטמפרטורת פני הים העולמית הגיעה שוב לשיא חדש. ראוי לציין שזה קורה לפני שאנו רואים את השפעת ההתחממות המלאה של אירוע אל ניניו, שבדרך כלל מתרחש בשנה השנייה לאחר התפתחותו".
עליית הטמפרטורה הגלובלית בשל הצטברות גזי החממה באטמוספירה, מובילה להתגברותם של אירועי קיצון אקלימיים, מסופות ושטפונות עד לשריפות וגלי חום עוצמתיים. ככל שעולה הטמפרטורה, בים וביבשה, כך גם עולה ההסתברות לאירועי קיצון תכופים, עוצמתיים וממושכים יותר. נוכח הידע המדעי שנאסף בנושא, בשנת 2015 יישרו מדינות העולם קו במסגרת הסכם פריז, והסכימו שהגבלת עליית הטמפרטורה הממוצעת על פני כדור הארץ ל-1.5 מעלות צלזיוס עד סוף המאה הנוכחית, לעומת הטמפרטורה טרום המהפכה התעשייתית, חיונית כדי למנוע את ההשפעות המסוכנות ביותר של שינויי האקלים לצד פגיעה במערכות ביולוגיות ואקולוגיות.
מגבלת ההתחממות של 1.5 מעלות נקבעה כדי להימנע מחציית "נקודות מפנה" אקלימיות, שחצייתן תגרום לשינוי משמעותי, קבוע ובלתי הפיך במצב מערכות האקלים. יתרה מכך, במצב הזה, עליית הטמפרטורה המואצת עלולה להוביל לפגיעה משמעותית במערכות אקולוגיות החיוניות לייצוב האקלים העולמי, ולגרום לכך שההתחממות תאיץ עוד יותר, ואף להוביל לנקודת אל-חזור, בה שינויי האקלים יואצו באופן עצמי. ההשפעות הללו יכולות לחזק ולהחמיר את מגמת ההתחממות של כדור הארץ, ולהוביל לנזקים ולהשפעות הרסניות אותן לא תצליח האנושות לבלום בטווח הקרוב. לא ברור היכן בדיוק עומדים הספים הללו; ייתכן שחלקם כבר נחצו וחלקם עשויים להיות רחוקים יותר ממה שנחזה תחילה.
לפי ההערכות כיום, ההתחממות עשויה להגיע לכדי עלייה של כ-3 מעלות צלזיוס, בשל אי פעולה מספקת של מדינות העולם לגמילה משימוש בדלקי מאובנים (פחם נפט וגז, אשר שריפתם פולטת את מרבית גזי החממה לאטמוספרה). כבר היום, בהתחממות של 1.2 מעלות צלזיוס, אנחנו עדים להתממשותן של שינויים רבים שחזו המדענים, כגון אובדן קרח ים, הפשרת קרחונים ויריעות קרח, עליית פני הים וגלי חום עזים יותר. כל שבריר מעלה גורם לשינוי. הנה דוגמה אחת; לפי ההערכות, עליה של מעלה בטמפרטורת פני הים בהשוואה לתקופה הטרום תעשייתית במפרץ מקסיקו, הובילה לעלילה של 40-50% בעוצמת ההרס של הוריקן אידיליה, בשל הגדלת עוצמת הרוח שלו בכ-5% לפחות.