סגור
דונלד טראמפ עומד למשפט
דונלד טראמפ עומד למשפט (צילום: Charlie Neibergall/AP)

טראמפ נעצר בבית המשפט, כפר באשמה - ותקף: "המדינה מושחתת"

בעוד רגע של שפל היסטורי, חודשיים אחרי שכבר נעצר בגלל אישום אחר בניו יורק, נשיא ארה"ב לשעבר התייצב בבית משפט פדרלי בפלורידה ושמע את האישום בפרשת המסמכים המסווגים: הוא לא נאזק, טען לחפותו ושוחרר. נאסר עליו לדבר עם עדים, הוא תקף: "זה יום עצוב, האומה בשקיעה!". האישום נגדו מבוסס למדי: עוזר תועד מסתיר ארגזים, עו"ד העיד שרמז לו להעלים מסמכים עם "תנועת תלישה" – וטראמפ עצמו הוקלט מציג מסמך על "תוכנית לתקוף באיראן"

נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ התייצב אמש (ג') בבית משפט פדרלי במיאמי, פלורידה, שם הסגיר עצמו לידי הרשויות והשתתף בדיון הראשון בכתב האישום החמור שהוגש נגדו בפרשת המסמכים המסווגים. בדיון הוקראו לו 37 סעיפי האישום שבו נטען כי החזיק באופן לא-חוקי מסמכים מסווגים שלקח מהבית הלבן בתום כהונתו, ניסה לסכל את המאמצים של ה-FBI להחזירם וסיפק הצהרות כוזבות. טראמפ, שטוען שמדובר ברדיפה פוליטית, נשאל על ידי השופט אם הוא מודה באישומים או כופר בהם – והכריז כמובן שהוא חף מפשע.
בתום הדיון הקצר טראמפ השתחרר, אבל במהלכו הוא הוגדר כעצור לכל דבר – ברגע נוסף של שפל היסטורי באמריקה: טראמפ הוא הראשון אי-פעם מבין נשיאי ארה"ב שמוגש נגדו כתב אישום פדרלי, אחרי שלפני חודשיים כבר נעצר כשהסגיר עצמו בבית משפט בניו יורק, שם הוא מואשם ברישום מסמכים כוזב במטרה להסתיר את תשלום דמי השתיקה לכוכבת הפורנו סטורמי דניאלס. אותו אישום על ידי התביעה המקומית הפך אותו לנשיא הראשון, מכהן או לשעבר, שעומד בפני דין פלילי כלשהו.
לבית המשפט במיאמי יצא טראמפ בשיירת מכוניות מאובטחת ממועדון גולף שבבעלותו בפרברי העיר, לשם הגיע שלשום בטיסה ממועדון גולף אחר שלו בניו ג'רזי. בשיירה נסע יחד עם טראמפ העוזר האישי שלו וולט נאוטה, שמואשם עמו בפרשה ונטען כי שיקר לחוקרים. ממש לפני שהשיירה יצאה כתב טראמפ בפוסט ברשת החברתית שלו Truth Social: "זהו אחד הימים העצובים ביותר בהיסטוריה של ארצנו. אנחנו אומה בשקיעה!!!".
לפני שנכנס אמש לאולם בית המשפט, מעט לפני השעה 22:00, טראמפ עבר הליך שגרתי שעוברים נאשמים, ובין היתר נדרש למסור טביעות אצבע – אבל כמו במעצר בניו יורק הוא לא נאזק ולא נדרש להצטלם לתמונת פנים. העוזר שלו נאוטה, שכאמור נאשם גם הוא, כן נדרש להצטלם. בתום הדיון הקצר יחסית, שנמשך 47 דקות, טראמפ שוחרר ללא תנאים מגבילים, והתובעים עצמם אמרו בדיון כי אין חשש שיברח מארה"ב. השופט קבע שאסור לו ליצור קשר עם עדים מסוימים, ולשוחח על עניינים הקשורים למשפט עם עוזרו האישי.
טראמפ עזב מיד אחר כך את בית המשפט, וטס חזרה למועדון הגולף שלו בניו ג'רזי, שם נאם הלילה בפני תומכיו והתייחס לכתב האישום. "היום היינו עדים לניצול הכוח המרושע והמתועב ביותר בהיסטוריה של ארצנו, היום הזה ייזכר לדיראון עולם", אמר טראמפ. הנשיא לשעבר האשים בשחיתות את הנשיא המכהן ג'ו ביידן, כמו גם את הילרי קלינטון, שהתמודדה מולו בבחירות שניצח ב-2016. "הילרי קלינטון עברה על החוק ולא הוגש נגדה כתב אישום, ג'ו ביידן עבר על החוק - ובהרבה דרכים כפי שאנחנו מגלים - ועד כה לא הוגש נגדו כתב אישום. אני עשיתי הכול נכון - והם הפלילו אותי".
טראמפ הוסיף: "הייתה לי כל זכות להחזיק במסמכים הללו. זו רדיפה פוליטית שמתאימה למשטרים פאשיסטים או קומוניסטים. אחרי שאבחר לנשיאות - אמנה תובע מיוחד שירדוף את ביידן".
3 צפייה בגלריה
שיירת טראמפ מגיעה לבית המשפט הפדראלי במיאמי
שיירת טראמפ מגיעה לבית המשפט הפדראלי במיאמי
שיירת טראמפ מגיעה לבית המשפט הפדראלי במיאמי
(צילום: AP)
לפני שטס לפלורידה הוא הפתיע את תומכיו במסעדה קובנית באזור מיאמי, ואחד מהם קרא לו: "תמשיך להילחם, אדוני!". אחר קרא: "ישו אוהב אותך!". טראמפ חוגג היום את יום הולדתו ה-77, והנוכחים במקום שרו לו יום הולדת שמח. בצילומים ששידרה משם רשת "פוקס ניוז" נראו כמה אנשים מתקבצים סביבו, בהם גם רבי יהודי, ומתפללים עבורו. בהצהרה קצרה שמסר במקום טראמפ הודה לנוכחים על קבלת הפנים, הכריז שישלם לכולם על האוכל, ובהתייחסות לאישום נגדו אמר: "יש לנו מדינה מושחתת, הממשלה יצאה משליטה".
כמו לפני חודשיים בניו יורק, גם אתמול נערכו הרשויות המקומיות לאפשרות של עימותים מחוץ לבית המשפט, אחרי שטראמפ קרא לתומכיו להפגין שם. שלשום הודיעה המשטרה במיאמי כי היא נערכת עם כוחות מתוגברים לאפשרות שמספר המפגינים יגיע ל-50,000, אבל בסופו של דבר התאספו שם רק כמה עשרות מפגינים, בהם גם כמה ממתנגדיו של טראמפ, ולא נרשמו תקריות חריגות במיוחד. ראש העיר מיאמי פרנסיס סוארז קרא למפגינים להימנע מאלימות, והדגיש כי אף שהוא מאמין בזכות למחאה, יש לשמור על "חוק וסדר".
טראמפ, נזכיר, מואשם על ידי התובע המיוחד שמונה לחקור את הפרשה, ג'ק סמית, כי לקח עמו בתום כהונתו כנשיא, בינואר 2021, אלפי מסמכים ממשלתיים מהבית הלבן, בהם כאלו שסווגו כסודיים ביותר והכילו מידע ביטחוני רגיש ביותר. לפי התביעה, חשיפת המידע הזה הייתה עלולה לגרום לארה"ב נזק של ממש, ואולי אף לחשוף שיטות עבודה ומקורות מודיעיניים. המידע כלל לפי האישום סודות על יכולות גרעיניות של מדינות שונות וגם "תוכנית תקיפה" שהכין הפנטגון, שלפי הדיווחים מתייחסת לאיראן.
במקום למסור את המסמכים לארכיון הלאומי, כפי שדורש החוק, טראמפ מואשם שאחסן את המסמכים בצורה לא-מאובטחת באחוזת מאר א-לאגו שבבעלותו בפאלם ביץ', פלורידה. מדובר במועדון חברתי שכיום משמש את טראמפ גם כמקום המגורים הראשי שלו, ולפי האישום למרות שבמתחם מסתובבים המוני אורחים, טראמפ אחסן חלק מהארגזים במקומות כמו שירותים ואולם אירועים.
לצד זאת, טראמפ מואשם כי ניסה לסכל את המאמצים של הרשויות הפדרליות להחזיר את המסמכים, גם אחרי שהוצא צו משפטי הדורש ממנו לעשות זאת במאי 2022. טראמפ מואשם כי הורה לעוזרו האישי וולט נאוטה – שעומד גם הוא לדין בפרשה – להסתיר ארגזים מסוכני ה-FBI וגם מאחד מעורכי דינו שביקש לעשות חיפוש במסמכים כדי להיענות לצו. בעקבות זאת, פשטו כזכור סוכני ה-FBI על אחוזת טראמפ באוגוסט אשתקד, ותפסו שם עשרות מסמכים מסווגים.
3 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ נואם לתומכיו ב ניו ג'רזי אחרי הגשת כתב האישום נגדו
דונלד טראמפ נואם לתומכיו ב ניו ג'רזי אחרי הגשת כתב האישום נגדו
טראמפ נואם לתומכיו בניו ג'רזי אחרי הגשת כתב האישום נגדו
(צילום: EPA/Peter Foley)
בסך הכול מיוחסות לטראמפ 37 עבירות, 31 מהן של החזקה לא-חוקית של מידע ביטחוני. מדובר בעבירות המוגדרות ב"חוק הריגול" של ארה"ב, והעונש המקסימלי על כל אחת מהן הוא עשר שנות מאסר. טראמפ מואשם גם בעבירות של קשירת קשר לשיבוש הליכי משפט, שהעונש המרבי עליהן הוא 20 שנות מאסר, וכן בעבירות של מתן הצהרה כוזבת – שהעונש עליהן הוא עד חמש שנות מאסר.
לפי שעה לא נקבע מועד לפתיחת המשפט, ואף שהתובע סמית הצהיר כי יפעל לסיימו בזריזות, מומחים משפטיים מציינים כי ייתכן שהוא ייפתח רק בעוד שנה או יותר – בשל הקושי הרב בטיפול בראיות הנוגעות למסמכים מסווגים. ייתכן מאוד לפיכך שהמשפט יתחיל רק בעיצומה של מערכת הבחירות לנשיאות ב-2024, או אחריה. טראמפ, שרץ כעת מחדש לבית הלבן, הוא המועמד המוביל בפריימריז הרפובליקניים, והסקרים האחרונים מעידים שגם האישום האחרון לא פגע בתמיכה בו וכי רוב הבוחרים הרפובליקנים סבורים שהאישום נובע ממניעים פוליטיים. האישומים, יודגש, לא מונעים ממנו לרוץ לבית הלבן ולהיבחר, וגם הרשעה לא תעשה זאת. אם ייבחר, ישנה מחלוקת בקרב הפרשנים האם טראמפ יוכל להעניק לעצמו חנינה באישום הפדרלי (בכל מקרה, את האישום המקומי בניו יורק הוא לא יוכל לבטל בתרחיש שכזה).
טראמפ טוען כאמור לחפותו, ומאשים שמדובר ברדיפה פוליטית נגדו על ידי הממשל הדמוקרטי של הנשיא ג'ו ביידן, אבל שוכח לציין שהתובע שעומד בראש החקירה הוא תובע מיוחד, כזה שנהנה מעצמאות מיוחדת והתערבות של שר המשפטים בהחלטותיו יכולה להיעשות רק במקרים חריגים ביותר. מומחים משפטיים שבחנו את כתב האישום קובעים שמדובר בתיק מבוסס למדי, הנשען על שלל ראיות ועדויות מאנשי המעגל הקרוב של הנשיא לשעבר (הוא עצמו לא נחקר בפרשה). אפילו שר המשפטים לשעבר של טראמפ, וויליאם בר, אמר שהוא "גמור" אם יתברר שרק חלק מההאשמות נכונות.
3 צפייה בגלריה
האבטחה הכבדה מחוץ לבית המשפט, הערב
האבטחה הכבדה מחוץ לבית המשפט, הערב
נערכים לאלפי מפגינים. אבטחה כבדה מחוץ לבית המשפט הערב
(צילום: רויטרס)
לפי שעה לא ברור מה יהיה בדיוק קו ההגנה של טראמפ, אבל באישום נסתרות כמה וכמה מהטענות שהעלה לאורך החקירה: הוא טען ששיתף פעולה עם המאמצים להחזרת המסמכים, אבל האישום מראה שפעל בצורה הפוכה לחלוטין; הוא טען שכנשיא הייתה לו סמכות להסיר את הסיווג של המסמכים גם ללא שום הליך פרוצדרולי – אבל גם הטענה הזו נסתרת באמצעות הקלטה שהגיעה לידי החוקרים, ושבה הוא מודה שהמסמך על התקיפה באיראן הוא עדיין סודי; בנוסף, עורכי דינו טענו שטראמפ לא היה מעורב בעצמו באריזת המסמכים, אבל מזכירתו העידה אחרת.
האישום כולל גם צילומים של ארגזי המסמכים מאוחסנים בצורה לא-מאובטחת בשירותים או מפוזרים על הרצפה בחדר האחסון של אחוזת מאר א-לאגו, וגם הודעות טקסט של עוזרי טראמפ המעידים על המאמצים להסתרת המסמכים. בידי חוקרים יש גם צילומי אבטחה מתוך האחוזה, שבה נראה עוזרו של טראמפ מעביר בסביבות 64 ארגזים מחדר האחסון למעונו האישי של הנשיא לשעבר באחוזה. לפי האישום, אותו עוזר, וולט נאוטה, העביר את הארגזים בכמה הזדמנויות, בהוראת טראמפ, בתקופה שבין הוצאת הצו שדרש את החזרתם לבין המועד שבו קבע עורך דינו לעשות חיפוש בחדר האחסון, כדי למצוא מסמכים מסווגים ולהחזירם ל-FBI.
באישום מפורטות תנועותיו של העוזר בצורה מדוקדקת – הוא העביר את הארגזים בחמש הזדמנויות בין 22 במאי אשתקד ל-2 ביוני, היום שבו קבע עורך הדין לחפש בחדר האחסון. באחת הפעמים, שבה העביר העוזר 50 ארגזים, צוין כי עשה זאת לאחר שיחת טלפון בת 30 שניות עם טראמפ. לפי האישום, אחר כך שלחה לו הודעה "קורבת משפחה" כלשהי של טראמפ, שזהותה לא נחשפה, ובה היא מתלוננת על כך שלא יהיה מקום עבור אותן קופסאות במטוס שאמור היה להטיס את טראמפ למועדון הגולף שלו בניו ג'רזי. היא כתבה לו שהמטוס "כבר מלא בכבודה", והעוזר נאוטה השיב: "הוא (טראמפ) אמר לי לשים אותם בחדר ושהוא הולך לדיבר איתך עליהם".
ראיה מרכזית נוספת היא ההערות שכתב לעצמו עורך דין שביצע את החיפוש בחדר האחסון, אוואן קוקורן, ובהן הוא מתאר כיצד אחרי שהוצא הצו טראמפ הציע לשקר לחוקרים ולהודיע שאין ברשותו אף מסמך מסווג. "מה אם לא נגיב להם בכלל או שלא נשתף פעולה?", שאל הנשיא את עורך דינו, לפי אותן הערות שמוזכרות באישום. "האם לא יהיה טוב יותר שפשוט נגיד להם שאין לנו שום דבר?".
למרות זאת, עורך הדין סיכם עם טראמפ שיערוך חיפוש בחדר האחסון, וממש ביום שבו אמור היה לעשות זאת טראמפ שוב שוחח בטלפון עם עוזרו האישי – שבהוראתו החזיר הפעם 30 ארגזים מהמעון האישי לחדר האחסון. בחיפוש עצמו מצא עורך הדין 38 מסמכים מסווגים, ובהערות שלו כתב שטראמפ נפגש עמו ושאל: "מצאת משהו? זה רע? טוב?". טראמפ, כך כותב עורך הדין, ביצע בשלב זה "תנועה של תלישה" – ממנה הבין שטראמפ מבקש ממנו להעלים מהקובץ דפים שעלולים להיות בעייתיים. יום לאחר מכן, ב-3 ביוני, העביר קוקורן את קובץ המסמכים לנציגי ה-FBI, ועורכת דין אחרת של הנשיא חתמה לפי האישום על הצהרה כוזבת שהקובץ כולל את כל החומרים שדרש הצו. טראמפ הגיע בעצמו לאותו מפגש, ולפי האישום אמר לנציגי ה-FBI שהוא "ספר פתוח".
טראמפ ותומכיו התלוננו בימים האחרונים מדוע הוא מואשם בפרשה הזו בעוד יריבתו לשעבר בבחירות ב-2016 הילרי קלינטון לא הועמדה לדין בפרשת האי-מיילים שלה, שבה נחשד כי טיפלה בצורה לקויה במידע חסוי במיילים ששלחה משרתים פרטיים בתקופתה כמזכירת המדינה. אבל ההערות של הסנגור של טראמפ מראות שהנשיא לשעבר דווקא קינא בקלינטון – ודיבר בשבחו של עורך דינה שלכאורה מחק 35,000 אי-מיילים וכך חסך מקלינטון צרות משפטיות. "הוא היה נפלא, הוא עשה עבודה נהדרת", אמר טראמפ על אותו עורך דין, שלא ברור אם באמת היה קיים, לפי ההערות שכתב סנגורו קוקורן.
טראמפ, יצוין, ניסה להילחם בהעברת ההערות שכתב עורך הדין לידי החוקרים, וטען לחיסיון עורך דין-לקוח, אבל נכשל במאמציו אחרי שנקבע כי החיסיון הזה לא תקף במקרה הנוכחי – כיוון שלפי החשד הוא השתמש בעורך הדין כדי לעבור על החוק ולהסתיר את המסמכים מהשלטונות. קוקורן משמש עד היום כעורך דינו של טראמפ, אבל ייתכן שישמש כעד מרכזי מטעם התביעה.
ראיה מרכזית נוספת היא הקלטה שהגיעה לידי החוקרים – באישום לא מצוין כיצד – ובה טראמפ נשמע מדבר עם אורחיו במועדון הגולף בניו ג'רזי על אותו מסמך הנוגע לתוכנית תקיפה באיראן. טראמפ מודה בהקלטה שהסיווג של המסמך לא הוסר: הוא אמר כי כנשיא הוא היה יכול לעשות זאת, אבל שכעת כבר לא. "יש לנו עכשיו בעיה", מעיד אחד מעוזריו שהשתתף במפגש ביולי 2021. "מעניין, לא?", משיב לו טראמפ. איראן עצמה לא מוזכרת במפורש באישום, אבל לפי הדיווחים זו המדינה שעליה מדבר המסמך – וטראמפ הציג אותו לאורחיו על מנת לסתור דיווח שלפיו ראש המטות המשולבים מארק מילי היה מוטרד בזמנו מאפשרות שטראמפ יתקוף את הרפובליקה האיסלאמית.
באישום מתואר מקרה נוסף שבו חשף טראמפ מסמך מסווג בפני אנשים שלא הייתה להם הרשאה למידע חסוי: בספטמבר 2021, גם כן במועדון הגולף בניו ג'רזי, טראמפ הציג לעוזר שלו "מפה חסויה שקשורה למבצע צבאי". לפי האישום, טראמפ, אמר לאותו עוזר שהוא לא אמור להציג לו את המפה – וביקש ממנו לא להתקרב אליה יותר מדי.