סגור
נועה קירל על בימת האירוויזיון בחצי הגמר שנערך ביום שלישי
נועה קירל על בימת האירוויזיון בחצי הגמר (צילום: עוז מועלם)

כמה יעלה לבריטניה לארח את האירוויזיון והאם זה בכלל משתלם?

מחר ייערך גמר האירוויזיון בליברפול, ובריטניה שמארחת את האירוע צפויה להוציא על הפקתו כ-30 מיליון דולר. כשהכלכלה הבריטית מתכווצת ורשת השידור BBC מקצצת כדי לנסות לצמצם גירעון תקציבי של 1.7 מיליארד דולר, מדובר בהוצאה שספק אם היא כדאית. בליברפול בונים על התיירים, ומעריכים שהתחרות תכניס להם לפחות 27 מיליון דולר


באירופה וכמובן גם בישראל מצפים לגמר האירוויזיון שיתקיים במוצ"ש בליברפול. בשנה שעברה זכתה אוקראינה בתחרות, אך בשל המלחמה עם רוסיה נבחרה בריטניה לארח את האירוע המדובר השנה. אולם זו לא הפקה זולה במיוחד. חלק מהעלויות מכוסות על ידי המדינות המשתתפות, ובראשן חמש הכלכלות הגדולות באירופה – גרמניה, בריטניה, צרפת, איטליה וספרד – שנושאות במרבית הנטל בהתבסס על "עקרון הסולידריות" באירופה.
אולם האינפלציה העולה מקשה על חלק מהמדינות לעמוד בתשלומים הנדרשים מהן השנה, ולכן מונטנגרו, בולגריה ומקדוניה הצפונית פרשו בטענה לעלויות פיננסיות גבוהות מדי. בכל זאת, העלות העיקרית נופלת על המדינה המארחת, שנדרשת להעלות מופע שימשוך את הצופים. העלויות משתנות בהתאם למדינות המארחות, כך למשל ב-2013 התקיים האירוויזיון במאלמו, שבדיה, בעלות של 20 מיליון דולר, בעוד רוסיה הוציאה 42 מיליון דולר על האירוע ב-2009, וקופנהגן שילמה 54 מיליון דולר ב-2014.
השנה בריטניה צפויה להוציא 30 מיליון דולר על הפקת האירוע, שאמור לכלול גם מחוות לתרבות האוקראינית תוך הצגת המיטב של היצירתיות הבריטית. באתר CNBC דיווחו כי רשות השידור הבריטית BBC תישא ביותר מ-10 מיליון דולר מהעלות, בעוד הממשלה הבריטית תתרום 12 מיליון דולר. מימון נוסף לתקציב יגיע ממכירות כרטיסים, חוזי חסות והכנסות מפלטפורמות מקוונות. עיריית ליברפול תוציא 5 מיליון דולר נוספים, שיוקצו ברובם לארגון אירועים נלווים.
"התרבות מאוד חשובה למדינה הזו, והדרך שבה אנחנו מציגים את התרבות ואת הזהות שלנו היא חשובה ביותר. התיירות מייצגת 47% מהכלכלה של ליברפול, כך שזה מאוד חשוב עבורנו", אמרה קלייר מקולגן, שעומדת בראש משרד התרבות בעיריית ליברפול.
עם זאת האירוויזיון מתקיים בתקופה מאתגרת עבור הכלכלה הבריטית, זאת לאחר שב-2022 הכלכלה התכווצה, והשנה ההערכה היא כי תתכווץ ב-0.3% נוספים. במקביל ב-BBC החלו בקיצוצים בניסיון לצמצם גירעון תקציבי של 1.4 מיליארד פאונד.
אך העלות הגבוהה עשויה בכל זאת להשתלם למארחים, בעיקר בצורת פרסום לעיר ולמדינה. באירוויזיון שהתקיים בתל אביב ב-2019 צפו לפי הדיווחים מעל 180 מיליון צופים ביותר מ-40 שווקים. "זה משהו שהמדינות יכולות לכתוב בקורות החיים שלהן כשהן מגישות מועמדות לאירוח אירועים נוספים כמו האולימפיאדה או המונדיאל", אמר דין וולטיץ', היסטוריון של אירופה המודרנית. "קחו לדוגמה את רוסיה שאירחה את האירוויזיון ב-2009, ואחרי זה אירחה את אולימפיאדת החורף בסוצ'י ואת המונדיאל".
האירוויזיון מושך גם תיירים רבים לעיר. טורינו, המארחת של השנה שעברה, אמנם הוציאה 11 מיליון דולר על הפקת האירוע, אך לדברי בכירים בעירייה הם כיסו את ההוצאות הללו הודות לתיירים. בדומה, בליברפול מצפים לעלייה של 50% בהכנסות במסעדות במהלך התחרות. "להערכתנו ההשפעה הכלכלית של התחרות תעמוד על 22 מיליון פאונד (27 מיליון דולר), אך אני חושבת שהנתון הסופי יהיה אפילו גבוה יותר", אמרה מקולגן.