ניתוחבעיכוב של 5 שנים, הירידה באוכלוסיית סין נחשפת לעולם
ניתוח
בעיכוב של 5 שנים, הירידה באוכלוסיית סין נחשפת לעולם
מניות של יצרניות סיניות למוצרי תינוקות צנחו היום בחדות בעקבות הדיווחים על התכווצות האוכלוסייה להיקף הנמוך אי־פעם. דמוגרף: "הירידה במספר התושבים טושטשה עם נתונים שגויים". האטת הצמיחה הכלכלית מדאיגה את האנליסטים פחות בזכות פתיחת סגרי הקורונה
נתונים מדאיגים יצאו היום (ג') מלשכת הסטטיסטיקה המרכזית של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם — מאז החל תיעוד הנתונים לפני 60 שנה נרשמה הירידה החדה ביותר במספר תושבי סין, ובמקביל, הצמיחה הואטה ל־3%, הקצב השני הנמוך ביותר מאז 1976 לאחר 2.2% צמיחה ב־2020, שיאה של מגפת הקורונה.
השינוי הדמוגרפי הוא דרמטי, עם השלכות ארוכות טווח על הכלכלה הסינית והגלובלית. אף כי רשמית הידלדלות האוכלוסייה החלה בשנה שעברה, כאשר מספר מקרי התמותה עקף את הלידות, ישנם דמוגרפים הסבורים כי הטרנד החל עוד מוקדם יותר, אך הוסתר מעיני הציבור.
איתות לעתיד לבוא נרשם היום בבורסה הסינית, כאשר מניות של חברות לשיווק מוצרי תינוקות והריון צנחו בחדות. כך, מניית יצרנית מוצרי הפעוטות Kidswant נחתכה ב־8.5% ואילו מניית יצרנית האינקובטורים נינגבו דיוויד מדיקל דיווייס, צנחה ב־11%. בהונג קונג נחלשה מניית יצרנית מזון התינוקות צ'יינה פייהי, ב־3%.
שורשיה של הירידה בילודה במדיניות הילד האחד שהשיתה ממשלת סין ב־1980, מהלך שהגביל את מספר הילדים שמותר לזוג להביא לעולם ובכך פגע באפשרות לשמור על יציבות מספרית של האוכלוסייה. ב־2016 רוככה המדיניות להגבלה של שני ילדים למשפחה, אך למרות זאת לא נרשם היפוך במגמת הילודה. מדיניות הקורונה הנוקשה שנקטה ממשלת סין, שתוצאתה היתה סגרים ממושכים ופגיעה קשה בכלכלה, גרמה לצעירים במדינת הענק לדחות הבאת ילדים לעולם, או אפילו לוותר כליל על הקמת משפחה.
פושיאן יי, דמוגרף באוניברסיטת וויסקונסין־מדיסון, העריך כי מספר אזרחי סין החל לרדת עוד ב־2018, אך כי מגמה הזו טושטשה באמצעות "נתונים דמוגרפיים שגויים" שמסרה הממשלה. בראיון ל"פייננשל טיימס" התייחס יי לחומרת המצב. "סין מתמודדת עם משבר דמוגרפי חמור בהרבה מכפי שהשלטונות המקומיים והעולם יכולים לשער", אמר, בציינו כי הטרנד עלול להביא לפגיעה קשה בשוק הנדל"ן, מנוע צמיחה חיוני, שכבר עתה שרוי במשבר.
לפי נתונים רשמיים, בחודש דצמבר צנח היקף מכירת הבתים בסין ב־26.7% לאחר צניחה של 31.2% בנובמבר. שני החודשים הללו סגרו שנה של ירידות חודשיות דו־ספרתיות במכירות הנדל"ן למגורים, מגזר השרוי בחובות עתק — משבר שממשלת סין מנסה לתקן באמצעות הגמשת תנאי ההלוואות.
בהתאם, הבנק המרכזי של סין אותת בשבוע שעבר על הקלות הצפויות בהלוואות למשקיעים, לאחר מגבלות שהוצגו ב־2020 כדי למנוע מינוף יתר במגזר הנדל"ן.
"סין לא יכולה להסתמך יותר על הדיבידנד הדמוגרפי כזרז מבני לצמיחה כלכלית", אמר ל"פייננשל טיימס" ז'יוויי ז'אנג, נשיא וכלכלן ראשי בפינפוינט אסט מנג'מנט. "הצמיחה הכלכלית תצטרך להסתמך יותר על צמיחה בפיריון, שמונעת על ידי המדיניות הממשלתית".
לנוכח הדיווח הדרמטי על התכווצות האוכלוסייה, נתוני הצמיחה החלשים מדאיגים את האנליסטים פחות, זאת בעקבות היציאה מסגרי הקורונה ששיתקו את סין בשלוש השנים האחרונות. לפי הערכות, למרות הזינוק בתחלואה, שהביא לשיבושים זמניים קשים בייצור ובשרשראות אספקה, הנסיגה של הנשיא שי ג'ינפינג ממדיניות אפס קורונה צפויה לאושש את הצמיחה בטווח הבינוני והרחוק.
"אנחנו רואים שקובעי המדיניות בשווקים מתעלמים במובן מסוים מהנתונים הללו, ועיניהם נשואות לחוזק וליציבות של ההתאוששות לאחר הקורונה — הפתיחה מחדש מתרחשת מהר ומוקדם מהצפוי, וכך גם אולי ההתאוששות", כך לפי כלכלני סיטי, שצוטטו ב־CNBC. "ההתחזקות המפתיעה במכירות הקמעונאיות כמו גם שוק התעסוקה החזק ראויים לציון", הוסיפו.
שיעור האבטלה בדצמבר עמד על 5.5%, ירידה לעומת 5.7% חודש קודם לכן. בדומה, בדצמבר נחלשו המכירות הקמעונאיות ב־1.8% לעומת החודש המקביל שנה קודם לכן, זאת בהשוואה לצניחה של 5.9% בנובמבר. לפי אנליסטים בג'יי.פי מורגן, הציפיה היא לצמיחה כלכלית בת קיימא ב־2023, כאשר מגזר השירותים צפוי להיות המרוויח העיקרי מהקלת הסגרים. במקביל צפויה התחזקות של המכירות הקמעונאיות בעקבות העלייה בביטחון הצרכנים.
"כלכלת סין נמצאת בנקודת מפנה, כאשר השיבושים שנגרמו ממדינות האפס קורונה, והפיכתה הפתאומית של המדיניות הזו, יפנו את מקומם לחזרתה של צמיחה מתונה לכל הפחות, במונחים סיניים", כך לפי אסוואר פראסאד, מומחה לכלכלת סין באוניברסיטת קורנל, שאמר את הדברים ל"פייננשל טיימס". "מומנטום הצמיחה שייווצר בעקבות היציאה מהתקופה הקשה הזו יהיה תלוי בהיקף ובסוג התמריצים שתיזום ממשלת סין על מנת להחזיר את הכלכלה למסלול בר קיימא", סיכם.