סגור
מימין: מנכ"ל בלאקרוק לארי פינק ומנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון
לארי פינק וג'יימי דיימון (צילומים: רויטרס, בלומברג)

המשקיעים הבכירים בוול סטריט מזהירים: המלחמה בעזה עלולה לגרום למיתון עולמי

ג'יימי דיימון, לארי פינק ומוחמד אל אריאן מביעים חשש מהפגיעה של המלחמה בכלכלה העולמית. "יש יותר חששות ברחבי העולם, ופחות תקווה", אמר מנכ"ל בלאקרוק. גם בקרן המטבע הזהירו מההשלכות שליליות על המסחר והתיירות

ג'יימי דיימון מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ולארי פינק מנכ"ל בלאקרוק מזהירים כי המלחמה בעזה עלולה להוביל למיתון עולמי.
בריאיון לסנדיי טיימס אמר פינק, שעומד בראש החברה הגדולה בעולם לניהול נכסים, כי השילוב בין מתקפת החמאס ב-7 באוקטובר, התגובה הישראלית והפלישה הרוסית לאוקראינה בשנה שעברה, דחפו את העולם "קרוב יותר לעתיד שונה לגמרי". לדבריו, סיכונים גיאופוליטיים הם מרכיב מרכזי בעיצוב החיים שלנו. "יש יותר חששות ברחבי העולם, ופחות תקווה. העלייה הזו בחששות גורמת להאטה בצריכה ובהוצאות. כלומר, בטווח הארוך חששות גורם למיתון", הסביר. "אם החשש יימשך הסבירות למיתון באירופה עולה וכך גם הסבירות למיתון בארה"ב".
בדומה, דיימון, המנכ"ל של הבנק הגדול בארה"ב, אמר כי השילוב בין המלחמה של ישראל בחמאס והמלחמה באוקראינה הוא "די מפחיד ולא מקובל". עוד הוסיף כי מה שקורה כעת בחזית הגיאופוליטית "זה הדבר החשוב ביותר עבור עתיד העולם – חירות, דמוקרטיה, מזון, אנרגיה והגירה". דיימון כבר הזהיר לפני כחודש כי זוהי "התקופה המסוכנת ביותר שחווה העולם מזה עשורים", ואמר כי אם המצב יסלים תהיה לכך "השפעה נרחבת" על מחיירי האנרגיה, המזון, המסחר העולמי והקשרים הדיפלומטיים.
אחת הסיבות לחשש שהמלחמה בעזה תפגע בכלכלה העולמית היא התלות העולמית בנפט מהמזה"ת, המייצג כשליש מהשוק. לפי כלכלנים, הסלמה עלולה להוביל לזינוק במחירי הנפט, והם בתורם יגרמו למיתון עולמי. כך למשל, אינדרמיט גיל הכלכלן הראשי של הבנק העולמי הזהיר בשבוע שעבר כי טלטלה בשוק האנרגיה תפגע בכוח הקנייה של משקי בית ושל חברות ותוביל לעלייה במחיר ייצור המזון. בבנק אף פרסמו תחזית, לפיה בתרחיש הגרוע ביותר מחירי הנפט יטפסו ל-150 דולר לחבית.
קריסלינה גאוגרייבה, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית ציינה כי המלחמה תשפיע לשלילה גם על המדינות השכנות "המסחר, התיירות ועלות הביטוחים".
מוחמד אל אריאן, הכלכלן הראשי של אליאנץ, הזהיר אף הוא מהסכנות לכלכלה העולמית מהתמשכות והתפשטות הלחימה. בשבוע שעבר אמר בריאיון ל-CNBC כי ככל שהלחימה תימשך יותר זמן, כך גדל הסיכון להסלמה לעימות אזורי עם השלכות לשוקי ההון העולמיים. "ככל שהסיכוי להסלמה גדל, כך גדל גם הסיכוי להשלכות כלכליות ופיננסיות על שאר העולם", הסביר. "הסכסוך מעצים במידה מסויימת את כל הבעיות הקיימות בכלכלה העולמית ושכבר היו משמעותיות", הוסיף כמו קפאון בצמיחה ואינפלציה גבוהה.