סגור
financial times
כרזת תמיכה ב קמלה האריס בכפר בדרום הודו שממנו הגיעה משפחת אמה
כרזת תמיכה בהאריס, בכפר בדרום הודו שממנו הגיעה משפחת אמה (צילום: IDREES MOHAMMED/AFP)

האג'נדה הכלכלית של קמלה האריס: הטבות מס לשוכרים וצמצום מכסי סחר

מי שנראית כמועמדת הדמוקרטית הוודאית לנשיאות ארה"ב היא תומכת אדוקה בזכות האשה על גופה, מקדמת כלכלת רווחה והציבה את הורדת יוקר המחיה בראש סדר העדיפויות. על המכסים שהשית טראמפ אמרה כי הם פוגעים בצרכנים

סגנית נשיא ארצות הברית קמלה האריס היא ככל הנראה המועמדת הבלתי מעורערת לנשיאות מטעם הדמוקרטים, אבל אף על פי שהיא נמצאת בעין הציבורית זה עשורים, עמדותיה בכמה נושאי מפתח אינן נחלת הכלל.
האריס נבחרה לתובעת מחוזית בסן פרנסיסקו ב־2003 ומאוחר יותר כיהנה כתובעת הכללית של קליפורניה לפני שנבחרה לסנאט ב־2017. היא ניהלה קמפיין קצרצר לנשיאות ארצות הברית לפני שנבחרה לרוץ כסגניתו של ג'ו ביידן ב־2020. מאז היא התמקדה בתמיכה באג'נדה של ביידן, במקום לקדם את שלה. השבוע זכתה האריס בתמיכת רוב הצירים הדמוקרטים. הנה מה שידוע לנו על עמדותיה בחמישה נושאי מפתח.

חוץ: קראה להפסקת אש

זהו אחד התחומים הספורים שבהם האריס תמכה בביידן אבל מעת לעת גם הציגה את עמדותיה שלה. כסגנית נשיא, היא ייצגה את ארצות הברית בכמה כנסים עולמיים מובילים, כולל כנס הביטחון במינכן, ולאחרונה, פסגת השלום האוקראינית בשוויץ שהתקיימה בחודש שעבר.
אבל בחודשים האחרונים היא החלה גם לסטות מעמדותיו של ביידן, ועל כך יעידו בעיקר הצהרותיה בעניין המלחמה בעזה. בחודש מרץ היא קראה ל"הפסקת אש מיידית" ברקע "היקף הסבל העצום". בכך, דעתה לא תאמה את זו של הנשיא, תומך נאמן של ישראל שגיבה את מלחמתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו חרף מערכת היחסים הצוננת ביניהם.

כלכלה: בעד מס עשירים

אחת הסוגיות שניצבו בראש סדר היום של ממשל ביידן היתה מיתון סחרור המחירים שהתחולל בעקבות מגפת הקורונה. האריס היא תומכת אדוקה במאמצי הנשיא להוריד את האינפלציה, ובסוף השבוע האחרון היא ציינה כי הוזלת הדלק ועלויות אחרות עומדת "בראש סדר העדיפויות".
האריס גם תמכה בחקיקה ההיסטורית של ביידן לתמרוץ השקעות בתשתיות ולהאצת המעבר לאנרגיה ירוקה. כסגנית היא מיקדה את מאמציה בכלכלת רווחה, כולל הרחבת הגישה למעונות יום וסיוע לפנסיונרים. לפני שמונתה לסגנית, האריס הובילה יוזמות דיור בסנאט, כולל הצעה להעניק הטבות מס לשוכרים המשלמים יותר מ־30% מהכנסתם לשכר דירה. היא גם תמכה בהטבות מס למשתכרי פחות מ־100 אלף דולר בשנה וקידמה מס עשירים למימון שדרוג שכר המורים.
בנושא הסחר, היא היתה מהמבקרים הגדולים של תוכנית דונלד טראמפ להשית מכסים גורפים אם ייבחר שוב, בטענה כי הדבר פוגע בצרכנים. היא חזרה ואמרה כי איננה "דמוקרטית פרוטקציוניסטית", אף כי התנגדה להסכמי סחר בעבר, כולל ההסכם הטראנס־פסיפי שיזם הנשיא ברק אובמה — זאת בגלל היעדר הגנות סביבתיות מספקות.

הפלות: חופש לכולן

האריס היא תומכת אדוקה בזכות האשה על גופה, ובעקבות החלטת ביהמ"ש העליון ב־2022 לבטל את פסיקת רו נגד ווייד, שלאורך עשורים הגנה על הזכות החוקתית להפלות, היא הפכה לפעילה המובילה מטעם הממשל בקריאה לקונגרס להעביר חוק המבטיח גישה להליך לנשים ברחבי ארצות הברית.
הפלות היו סוגיית מפתח בבחירות האמצע של הדמוקרטים. ביידן, כגבר קתולי בן 81 שתמך בעבר בהגבלות על הפלות, נתפס לעתים כדובר לא מתאים של הנושא. אבל הדמוקרטים מאמינים כי האריס עשויה לשקף את הסוגיה באופן ראוי לקראת יום הבוחר.

חוק וסדר: דימוי קשוח

האריס ניהלה קריירה ממושכת כתובעת לפני שהפכה לסנטורית. הרקורד שלה כתובעת כללית קשוחה הרגיז פעילים פרוגרסיבים כשהתמודדה לראשונה על הנשיאות ב־2020. אך העמדות שלה בנושאי חוק וסדר, שיטור ונושאים הקשורים לצדק על בסיס גזע התניידו לאורך השנים שמאלה, ברוח השקפת המפלגה הדמוקרטית.
כסנטורית ולאחר מכן מועמדת לנשיאות, האריס קידמה לגליזציה של מריחואנה ורפורמה במערכת המשפט הפלילי, כולל מהלכים לצמצום היקף המאסרים בעוון עבירות שאינן אלימות.
בעקבות הריגתו של ג'ורג' פלויד והפגנות "Black Lives Matter" ב־2020, היא סייעה בהצגת חקיקה שתקל על העמדתם לדין של שוטרים.

הגירה: בעד מכסה יומית

כהונתה של האריס נתקלה בקשיים בעקבות החלטתו של ביידן להפקיד בידיה את האחריות לטיפול בסוגיית ההגירה לארצות הברית ממדינות אמריקה הלטינית. עובדה זו הפכה אותה לסמל של אחת מנקודות התורפה הפוליטיות המשמעותיות ביותר של הממשל: הנהירה של מהגרים לגבול ארצות הברית־מקסיקו.
בראיונות מוקדמים לתקשורת בנושא היא כשלה בהעברת המסרים ונחשפה לביקורת נרחבת, כולל מחברי מפלגתה, על כך שהגיעה לביקור בגבול רק מספר חודשים אחרי שנכנסה לתפקיד.
אך הלך הרוח השתנה בחודשים האחרונים והאריס הביעה תמיכה בהסכם הביטחון הדו־מפלגתי שטורפד בשעתו על ידי טראמפ. ההסכם נועד לאפשר הזרמת עשרות מיליארדי דולרים להידוק השמירה ואמור לחסום את הגבול אם מספר החציות של מהגרים יגיע לממוצע יומי של 5,000, או לחילופין 8,500 ביום אחד.