סגור

בהשפעת הקורונה
מ-10,000 דולר ועד בייביסיטר חינם: ערים בארה"ב רוצות למשוך עובדים מהבית

בטופיקה בירת קנזס מציעים 10,000 דולר למי שיבוא לגור בה, במידג'י מיניסוטה מעניקה שנה בחינם בחלל עבודה משותף כולל קפה, בסטילווטר באוקלהומה מעניקים שיעורי אמנות לחימה ובמערב וירג'יניה מציעים סבסוד לפעילויות ראפטינג וטיפוס על סלעים

טופיקה (Topeka), בירת מדינת קנזס בארה"ב, מנצלת את מגמת העבודה מהבית בשל הקורונה ומציעה תמריצים של 10,000 דולר כדי לשכנע אנשים לעבור להתגורר בה. טופיקה היא דוגמה אחת מבין ערים אחרות בארה"ב שמבקשות למשוך אליהם עובדים שימשיכו לעבוד מהבית.
בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי לא מדובר בתופעה ייחודית אלא במגמה שהולכת וצוברת תאוצה וערים שונות מציעות מגוון של תמריצים כדי להעביר אליהן את אותם עובדים שיכולים לעבוד מכל מקום.
"הרבה אנשים שאלו אותי מה לעזאזל אני מתכוונת לעשות בטופיקה?", סיפרה לעיתון שארה גיאונה, שהחליטה לאחרונה לעזוב את שיקגו ולעשות את המעבר לעיר. "הם נותנים לי 10,000 דולר", הסבירה.
בנוסף לסיוע הכספי, ערים בארה"ב מציעות הטבות נוספות למי שיעבור אליהן. למשל, במידג'י מיניסוטה מעניקה שנה בחינם בחלל עבודה משותף וקפה בחינם. בעיר סטילווטר באוקלהומה מעניקים שיעורי אמנות לחימה ובמערב וירג'יניה מציעים סבסוד לפעילויות ראפטינג וטיפוס על סלעים.
יתרה מכך, תוכנית חדשה בגרינסברג, אינדיאנה כוללת זוג פנסיונרים שמציעים עצמם כ"סבים להשכרה" ומציעים שירותי בייביסיטר ואף מוכנים להגיע לפעילויות יום המשפחה בבתי הספר.
תוכניות ההטבות הללו מסמלות את המעבר ממודל פיתוח כלכלי ישן יותר, שהתבסס ברובו על הניסיון לשכנע חברות, ולא עובדים, להעביר את הפעילות שלהן. אולם כיום בחלק מהמקרים בקהילות מודים שהם זקוקים יותר לאנשים מאשר למשרות. במקביל, התקווה היא שבואם של עובדים מיומנים תהפוך את אותם מקומות לאטרקטיביים יותר לחברות.
3 צפייה בגלריה
טופיקה  Topeka עיר הבירה של קנזס ארה"ב
טופיקה  Topeka עיר הבירה של קנזס ארה"ב
טופיקה, עיר הבירה של קנזס, ארה"ב
( צילום: שאטרסטוק)
לפי האתר MakeMyMove, לפחות 24 תוכניות תמריצים מסוג זה פועלות כיום בארה"ב. "האם זה מירוץ החימוש החדש? אני חושב שכן", טען ג'סטין מינגס, מנכ"ל לשכת הסחר של סטילווטר. העיר, המונה 48 אלף תושבים, מציעה גם סיוע של 5,000 דולר ברכישת בית. עם זאת, עד כה, עוד לא עבר אליה איש דרך התוכנית שהושקה ביולי.
לעומת זאת, במערב וירג'יניה, שם מציעים מענק של 12 אלף דולר ועוד הטבות לפעילויות בטבע, כבר עברו 50 עובדים מרחוק ועוד 60 בני משפחה. התוכנית הושקה באפריל האחרון וממומנת באמצעות תרומה בגובה 25 מיליון דולר שנתן בראד סמית, תושב המדינה ויו"ר חברת Intuit.
3 צפייה בגלריה
עבודה מהבית קורונה
עבודה מהבית קורונה
עבודה מהבית
(צילום: שאטרסטוק)
בתוכנית דומה באלבמה שהושקה כבר באמצע 2019 עברו בינתיים 71 אנשים מתוך 1,800 בקשות שהתקבלו, זאת לאחר שעברו גם ריאיון קבלה שבו הובהר להם שמדובר בערים קטנות שמחייבות רכב כדי להגיע ממקום למקום. המענקים לתושבים החדשים יכולים להגיע עד 10,000 דולר, תלוי בשכר שלהם. התוכנית הזו ממומנת באמצעות חצי סנט שנוסף למס המכירות.
עם זאת, לתמריצים הכספיים לרוב מתלווים תנאים הקשורים לפרק הזמן בו מתגוררים במקום או להכנסה של האנשים. לרוב, ככל שהמשכורת גבוהה יותר כך גם התשלומים שמקבלים. כך למשל, בטופיקה משלמים 10,000 דולר לתושבים שרוכשים בית ומרוויחים מינימום של 60 אלף דולר בשנה. בעלי הכנסות נמוכות יותר מקבלים תמריץ נמוך יותר. ההערכה היא שמשתלם לשלם לבעלי ההכנסות הגבוהות כי הם יוציאו את המשכורות הללו בקהילות החדשות.
3 צפייה בגלריה
ראפטינג ב ארה"ב
ראפטינג ב ארה"ב
ראפטינג בארה"ב
(צילום: Getty)
הנחת היסוד מאחורי התוכניות הללו היא שארה"ב לעולם לא תשוב להרגלי העבודה שהיו קיימים לפני הקורונה. "מדובר בשינוי קבוע ומבני בכח העבודה האמריקאי", הסביר מנכ"ל אתר השמה Ladders מארק סנדלה לגבי המצב בשוק העבודה.