סגור

אחרי צרפת: גם בריטניה מקדמת פרויקט הקמת מיני-כורים גרעיניים

לפי דיווח בגרדיאן, הממשלה צפויה לאשר עד סוף החודש פרויקט לבניית 16 כורים מודולריים קטנים לייצור חשמל, שיופעלו ע"י קונסורציום בהובלת רולס רויס. הפרויקט השיג מימון בגובה 210 מיליון פאונד ממשקיעים פרטיים, והממשלה תשקיע סכום זהה או גבוה יותר

פחות משבוע לאחר הודעת נשיא צרפת עמנואל מקרון על השקעות עתק בפיתוח אנרגיה גרעינית באמצעות מיני-כורים גרעיניים, גם הממשלה בבריטניה צפויה לאשר מימון לבנייתם של מיני-כורים כחלק מהמאמצים לעמוד ביעד של ייצור חשמל עם אפס פליטת פחמן עד 2035. כך לפי דיווח בעיתון גרדיאן.
הכורים המודולריים הקטנים (SMR) יופעלו על ידי קונסורציום בהובלת חברת רולס רויס, שכבר השיג מימון של 210 מיליון פאונד ממשקיעים פרטיים עבור הפרויקט.
2 צפייה בגלריה
ארובה כור גרעיני אנרגיה סיבו צרפת
ארובה כור גרעיני אנרגיה סיבו צרפת
כור גרעיני
(צילום: רויטרס)
הממשלה ככל הנראה תשקיע סכום זהה או אף גבוה יותר, והאישור אמור להתקבל עד ה-27 באוקטובר, כך לפי מקורות המעורים בנושא. "מימון ממשלתי לרולס רויס יעביר מסר ענק למשקיעים הפרטיים שהממשלה רוצה כורים קטנים לצד תחנות גדולות חדשות על מנת להגיע ליעד אפס פליטות", מסר טום גרייטרקס, מנכ"ל איגוד התעשייה הגרעינית בבריטניה. "זה גם יראה למשקיעים שהממשלה מאמינה באנרגיה גרעינית כטכנולוגיה ירוקה".
כל אחד מהכורים יספק צריכת חשמל לכ-1.3 מיליון בתים
המימון הממשלתי יסייע לקונסורציום להוציא לפועל תוכנית במיליארדי פאונד לבניית 16 כורים קטנים ברחבי המדינה, כשהראשון מביניהם אמור להתחיל לפעול ב-2031.
כל אחד מהכורים, שעוצבו כך שיהיה קל לבנות ולהתקין, יהיה בעל תפוקה של 470 מגה וואט, שיספיק לצריכת החשמל של קרוב ל-1.3 מיליון בתים, זאת בהתבסס על הצריכה הממוצעת של משקי הבית.
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ביקר ביום שישי במפעל של רולס רויס בבריסטול, ונפגש עם מנכ"ל רולס רויס וורן איסט. עם זאת שני הצדדים סרבו לאשר האם השניים שוחחו על התוכנית לבניית כורים גרעיניים.
הכורים המודולריים הקטנים עומדים במרכז ההתחייבות של ג'ונסון להפסיק את השימוש בדלקים מאובנים ביצירת חשמל עד 2035. ג'ונסון חזר על ההתחייבות הזו בשבוע שעבר לקראת פסגת האקלים של האו"ם שתתקיים בגלזגו.
2 צפייה בגלריה
בוריס ג'ונסון ראש ממשלת בריטניה אוקטובר 2021
בוריס ג'ונסון ראש ממשלת בריטניה אוקטובר 2021
בוריס ג'ונסון, ראש ממשלת בריטניה אוקטובר 2021
(צילום: AFP)
התמיכה הממשלתית בכורים הקטנים מייצגת שינוי במדיניות להפחתת ייצור האנרגיה הגרעינית בממלכה. כיום, כ-20% מהחשמל במדינה מגיע מ-13 כורים גרעיניים המסוגלים לייצר 7.8 ג'יגה וואט של אנרגיה. אך יותר ממחצית התפוקה הזו מגיעה מכורים שהשימוש בהם אמור להיפסק עד 2025. עם זאת, התוכניות להחלפתם נתקעו.
ברולס רויס הדגישו כי יוכלו לייצר 6,000 משרות חדשות בבריטניה בתוך חמש שנים אם הממשלה תאשר את התוכניות לבניית הכורים. לפי הדיווחים, החברה קיימה שיחות גם עם חברות בינלאומיות, ביניהן אמזון, שמפעילות מרכזי נתונים (datacenters) בעלי צריכת אנרגיה גבוהה במיוחד.
הכורים המודולרים הקטנים פותחו לראשונה בשנות ה-50 של המאה הקודמת לשימוש בצוללות גרעיניות.
מרולס רויס לא נמסרה תגובה.