סגור
financial times
מגדלי המגורים של חברת אוורגרנד מחוז ג'יאנגסו מזרח סין
מגדלי המגורים של חברת אוורגרנד מחוז ג'יאנגסו במזרח סין (צילום: AFP)

פירוק אוורגרנד: הליך ממושך שלא יניב החזר משמעותי לנושים

בית המשפט בהונג קונג הורה על פירוק ענקית הבנייה הסינית אחרי שצברה את החובות הכבדים ביותר במגזר הנדל"ן העולמי. אנליסט: "לנושים הזרים אין כנראה חלופות טובות יותר, אבל הפירוק יארך שנים, וללא תוצאות משמעותיות"

בית המשפט בהונג קונג הורה היום (ב') על פירוק חברת אוורגרנד הסינית ובכך הוביל לשלב חדש ובלתי צפוי בפרשת הקריסה של חברת הנדל"ן בעלת נטל החוב הגבוה בעולם במגזר הבנייה.
צו הפירוק מגיע כשנתיים לאחר שהחברה נקלעה לחדלות פירעון, מה שגרם למחנק אשראי בקרב חברות הנדל"ן הסיניות, שעדיין מכה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם. שופטת בית המשפט העליון בהונג קונג לינדה צ'אן פרסמה את הצו לאחר שאוורגרנד כשלה בהצגת תוכנית פריסת חובות שתספק את הנושים הבינלאומיים, זאת על אף משא ומתן מתמשך. "הגענו לשלב שבו בית המשפט אמר 'מספיק'", אמרה צ'אן. "להערכתי, המצב מאפשר לבית המשפט להוציא צו פירוק לחברה, וכך אני עושה".


הפסיקה תעמיד למבחן את מידת ההשפעה של בתי המשפט בהונג קונג על סין, שם על פי רוב אין כמעט משמעות להחלטות שמקבלות ערכאות זרות. בה בעת, ההאטה במגזר הנדל"ן הסיני הפכה לאחת הבעיות הפוליטיות המרכזיות של הממשלה.
אוורגרנד אומנם נסחרת בהונג קונג, אך כמעט כל נכסיה, כמו גם חלק ניכר מהחובות שהיקפם מעל 300 מיליארד דולר, הם בסין. הרשויות תעדפו עד כה השלמת פרויקטים שנתקעו בגלל משברים שפקדו את היזמים. השופטת מינתה את אדוארד מידלטון וטיפאני וונג מפירמת הייעוץ אלוורז אנד מארסל כמפרקים. לאחר הפסיקה אמרה וונג, כי בכוונתם להיפגש עתה עם הנהלת החברה כדי להבין את מצבה ולדון בצעדים הבאים.
בפסיקתה, צ'אן ציינה כי החליטה להורות על הפירוק מכיוון שאוורגרנד "לא הציגה שום הצעה לארגון מחדש, שלא לדבר על הצעה ישימה שתזכה בתמיכת הרוב הנדרש של הנושים". הפסיקה הזו עשויה להוביל להגשת תביעות נוספות נגד אוורגרנד, הנוגעות להפסדים של מיליארדי דולרים הנגזרים מקריסתה.
היום בבוקר, בעקבות החלטת ביהמ"ש, הופסק הסחר במניית אוורגרנד בהונג קונג, כמו גם במניות של שתי חברות־בנות. לפני שהוכרזה הפסקת המסחר צללה מניית אוורגרנד ביותר מ־20% ל־0.16 דולר הונג־קונגי, בעוד אג"ח נקובות בדולר שהנפיקה החברה נסחרו ברמות נמוכות מאוד. כך, אג"ח לפירעון ב־2025 נסחרו במחיר של פחות מ־2 סנט לדולר.
"אנחנו לא מופתעים מהתוצאה. היא נובעת מכישלונה של החברה לדון איתנו", מסר פרגוס סורין, שותף בפירמת הפרקליטים קירקלנד אנד אליס, שייצגה קבוצה מרכזית של נושים. "היו ניסיונות התקשרות של הרגע האחרון שלא התקדמו לשום מקום. בנסיבות הקיימות, החברה יכולה להאשים רק את עצמה בפירוקה".
על הנייר, הפסיקה תוכל לסלול את הדרך למפרקים לנסות ולהשיג שליטה על חלק מנכסי אוורגרנד בסין, זאת מכיוון שלהונג קונג הסכם הכרה הדדי בפשיטות רגל ובפריסות חוב, שתקף גם בחלקים מסין. אולם, בשלב זה לא ברור האם בתי המשפט בסין יכירו בסמכות צו הפירוק. כאשר נשאל בעניין, סורין סירב להגיב.
זמן קצר לאחר הוצאת הצו דיווחו כלי התקשורת בסין, כי מנכ"ל אוורגרנד שון סיו מסר שהחברה "תעשה כל שביכולתה" כדי להבטיח את המשך המסירה של פרויקטי בנייה. הוא הוסיף שהמבנה התפעולי של החברות־הבנות בסין ומחוצה לה "לא יושפע", זאת מכיוון שצו ביהמ"ש הוצא בהונג קונג. סיו צוטט גם כאומר שמדובר בפסיקה "מצערת". מאוורגרנד לא התקבל מענה לבקשת"פייננשל טיימס" לתגובה.
"לנושים הזרים אין כנראה חלופות טובות יותר, אך צו הפירוק שהוציא היום בית המשפט הוא רק השלב הראשון בהליך יקר שיארך שנים ואשר בסופו של דבר לא יניב החזרים משמעותיים", אמר ברוק סילברס, סמנכ"ל ההשקעות של חברת הפרייבט אקוויטי קיואן קפיטל, בהונג קונג. עסקה קודמת בין אוורגרנד והמשקיעים הבינלאומיים נקלעה למבוי סתום בספטמבר, לאחר שהרשויות בסין לא סיפקו את האישורים הרגולטוריים הנדרשים. ימים ספורים לאחר מכן הושם יו"ר החברה הוי קא יאן במעצר בית בחשד להפרת החוק, כך לפי הודעת הרשויות באותה עת. התביעה לפירוק הוגשה ב־2022 על ידי הנושה טופ שיין גלובל, שהאשימה את אוורגרנד באי־עמידה בתשלומים בהיקף של 863 מיליון דולר הונג קונגי (110 מיליון דולר). לפסיקה עשויות להיות השלכות על חברות נדל"ן נוספות שעדיין מנהלות מו"מ עם נושים זרים לגבי ארגון מחדש של חובותיהן. בשנה שעברה הוציאה אותה שופטת צו לפירוק חברת הנדל"ן הסינית ג'איואן.