יו"ר בלאקרוק: "הפלישה הרוסית תביא לסופה את הגלובליזציה של העשורים האחרונים"
יו"ר בלאקרוק: "הפלישה הרוסית תביא לסופה את הגלובליזציה של העשורים האחרונים"
לארי פינק, המוביל את חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם, אומר במכתב לבעלי המניות כי בעקבות הפלישה "ממשלות וחברות ברחבי העולם יבחנו מחדש את התלות במדינות אחרות - ויעבירו יותר ויותר פעילות למדינת המקור"; על הדילמה של הבנקים המרכזיים: "יצטרכו לבחור אם לחיות עם אינפלציה גבוהה יותר או אם להאט את הפעילות הכלכלית"
זו כבר לא תהיה הגלובליזציה שהכרנו אחרי המלחמה - כך לפחות רואה יו"ר בלאקרוק לארי פינק את משמעות המלחמה. פינק, המוביל את חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם - בסכום כולל של כ-10 טריליון דולר - הציג את עמדתו בעניין במכתב לבעלי המניות של החברה.
"אני ממשיך להאמין ביתרונות של הגלובליזציה ובכוח של השווקים הגלובליים, אבל הפלישה הרוסית לאוקראינה הביאה לסופה את הגלובליזציה שהכרנו בשלושת העשורים האחרונים", אמר פינק, שהוסיף: "כבר ראינו את הקשר בין מדינות, חברות ואפילו אנשים, הופך למתוח בעקבות שנתיים של מגיפה. הפלישה היוותה קטליזטור למדינות וממשלות להתאחד והתיר קשרים עסקיים ופיננסיים עם רוסיה ולהוציא לדרך 'מלחמה כלכלית' נגד רוסיה", כותב פינק.
"שוקי ההון, הגופים המוסדיים וחברות הלכו אפילו רחוק יותר מעבר לסנקציות הממשלתיות והראו שהגישה לשווקים היא פריבילגיה ולא זכות. בהמשך לפלישה הרוסית ראינו איך הסקטור הפרטי מחסל באופן מהיר עסקים ומערכות יחסים שנמשכו זמן רב. המהירות והעוצמה שבה חברות יישמו את הסנקציות הייתה מדהימה. מותגים קמעונאיים אייקוניים בארה"ב השעו את הפעילות ברוסיה וגופי שירותים פיננסיים ביצעו צעדים דומים כדי לבודד את הכלכלה הרוסית מהאקו-סיסטם הגלובלי.", הוסיף פינק.
"הפעולות האלה של הסקטור הפרטי הדגימו את העוצמה של שוקי ההון: כיצד השווקים יכולים להזרים הון למי שעובד באופן קונסטרוקטיבי עם המערכת ובאיזו מהירות הם יכולים להתכחש למי שפועל מחוץ לדרך הזו. רוסיה למעשה נעקרה משוקי ההון הגלובליים."
בהתייחסו להשפעות של המלחמה באוקראינה על הכלכלה העולמית, ציין פינק: "האגרסיביות של רוסיה באוקראינה והפרישה שלה מהכלכלה העולמית עתידה להניע חברות וממשלות ברחבי העולם להעריך מחדש את עצמאותן ולבחון מחדש את טביעות הרגל של הייצור בהן - מהלך שכבר החל בשל המגיפה.
בעוד שהתלות האנרגטית ברוסיה נמצאת באור הזרקורים, חברות וממשלות יצטרכו גם להסתכל באופן רחב יותר על התלות שלהן במדינות אחרות. זה עלול להוביל חברות לרכז את האופרציה שלהן יותר ויותר במדינת המקור או בסמוך לה, מה שיגרום למשיכה מהירה של פעילות ממדינות שונות. מדינות אחרות כמו מקסיקו, ברזיל, ארה"ב וההאבים של הייצור בדרום מזרח אסיה, יכולות להרוויח מזה".
ההשלכות, לדברי פינק, יהיו משמעותיות מאד: "בלתי נמנע שההיפרדות תיצור אתגרים עבור חברות, כולל עלייה בהוצאות ולחץ על שולי הרווח. בעוד שהאיזון כיום בין חברות לצרכנים חזק ונותן שיכוך נוסף לקשיים האלה, שינויים גדולים בשרשראות האספקה יגרמו לאינפלציה נוספת".
פינק התייחס במכתבו לסביבת האינפלציה הגואה וציין כי הבנקים המרכזיים נמצאים בפני החלטה מכרעת: "בנקים מרכזיים יצטרכו לבחור אם לחיות עם אינפלציה גבוהה יותר או אם להאט את הפעילות הכלכלית ואת שיעורי התעסוקה כדי להוריד את האינפלציה במהירות".
בהתייחס להשלכות האפשריות של האירועים על תחום הקריפטו, אמר יו"ר בלאקרוק כי המלחמה תאיץ את עולם המטבעות הדיגיטליים: "המלחמה תניע מדינות להעריך מחדש את התלות שלהם במטבע. אפילו לפני המלחמה כמה ממשלות בחנו את הפוזיציה היותר אקטיבית במטבעות דיגיטליין והחלו בהיערכות רגולטורית לנושא. מטבעות דיגיטליים יכולים לסייע בהורדת עלויות בתשלומים חוצי גבולות. כך קורה למשל כשעובדים במדינות אחרות שולחים כספים למשפחתם."
בהתייחסו להשפעת המלחמה ושוק האנרגיה כיום על אימוץ אנרגיות ירוקות ציין פינק: "בתגובה לזעזוע שחווה שוק האנרגיה בעקבות המלחמה באוקראינה, הרבה מדינות מחפשות מקורות אנרגיה חדשים. בארה"ב הפוקוס הוא על אספקת גז ונפט ובאירופה ובאסיה צריכת הדלקים המאובנים עשויה לגדול בשנה הקרובה. באופן בלתי נמנע זה יאט את המעבר העולמי לכיוון אפס פליטות בטווח הקרוב. בטווח הארוך יותר, אני מאמין שהאירועים האחרונים דווקא יאיצו את המעבר למקורות אנרגיה ירוקים בהרבה חלקים בעולם".