סגור
ערימות של בגדים מיותרים
ערימות של בגדים מיותרים. לעשות בהם שימוש חוזר (צילום: REUTERS/ Ivan Alvarado)

צעד קטן לסביבה: האיחוד האירופי אוסר להשמיד בגדים שלא נמכרו

נציגי הפרלמנט האירופי הסכימו על החוק, שאמור לצמצם את הזיהום הסביבתי של תעשיית האופנה ולהפחית את הפסולת, אך הוא ייכנס לתוקף בעוד שנתיים ויחול רק על הקמעונאיות הגדולות. לנציבות האירופית תהיה הסמכות להרחיב אותו למוצרים נוספים כמו ריהוט

נציגי הפרלמנט האירופי הסכימו השבוע על חוק שאוסר על קמעונאיות להרוס בגדים ונעליים שלא נקנו, וזאת כחלק מהמאמצים לצמצם את ההשפעה הסביבתית של ה"אופנה המהירה" ולהפחית פסולת, כך לפי דיווח ב-DW.
תעשיית האופנה המהירה, המשווקת לציבור עשרות קולקציות בשנה במחירים זולים המדרבנים קנייה ללא הפסקה, הפכה לאחת התעשיות המזהמות בכדור הארץ.
עם זאת, החוק ייכנס לתוקף עבור חברות גדולות רק בעוד שנתיים, כשחברות קטנות זכו בפטור וחברות בינוניות יקבלו תקופת מעבר של שש שנים. כמו כן, החוק עוד צריך לזכות באישור הפרלמנט והמדינות החברות, אך מדובר בהליך פורמלי בלבד.
החוק הוא חלק מיוזמה נרחבת יותר של הנציבות האירופית להילחם בשינויי אקלים, שמטרתו בין השאר היא להפוך את המוצרים לשמישים לזמן ארוך יותר כך שיהיה קל יותר לעשות בהם שימוש חוזר, לתקן או למחזר אותם, ובכך תופחת הצריכה של משאבים כמו אנרגיה ומים. "הגיע הזמן להביא לסיומו של המודל של 'לקחת, להשתמש, להיפטר' שפוגע בכדור הארץ, בבריאות ובכלכלה שלנו", מסרה חברת הפרלמנט האירופי אלסנדרה מורטי, שהובילה את החקיקה. "מוצרים חדשים יתוכננו בצורה שמטיבה עם כולם, מכבדת את כדור הארץ ומגנה על הסביבה".
לפי החוק, לנציבות תהיה הסמכות להרחיב את האיסור גם למוצרים אחרים שלא נמכרו מעבר לביגוד והנעלה כמו ריהוט, צמיגים וצבעים. באיחוד מתכננים בהמשך לפקח גם את מתכות כמו ברזל, פלדה ואלומיניום. היוצאים מהכלל המתוכננים הם על מוצרים כמו מכוניות וציוד צבאי.