פיתרון הבזק של סין לעידוד צמיחה: הגדלת נזילות הבנקים
פיתרון הבזק של סין לעידוד צמיחה: הגדלת נזילות הבנקים
אחרי צמיחה חלשה ב־2023 ובריחת משקיעים מבורסות סין, הנגיד הודיע במפתיע על עוד הורדה של יחס הלימות ההון הנדרש מהבנקים. מהלך נוסף בתוכנית הממשלתית: הורדת ריביות על הלוואות לעסקים קטנים ותמיכה בפרויקטי נדל"ן איכותיים
הבנק המרכזי של סין הודיע היום (ד') על שורה של צעדים שמטרתם לעודד הלוואות למשקי בית ועסקים, זאת במסגרת קמפיין נרחב של הרשויות לאושש את הצמיחה אחרי שנה חלשה.
המהלכים הללו הוכרזו ברקע כוונות הממשלה לתמרץ גם את שוק המניות (ראו בתחתית הכתבה), זאת לאחר שמשקיעים נפטרו ממניות סיניות במהלך ינואר ברקע אי־האמון שלהם ביכולת הממשל הסיני להחזיר את הכלכלה למסלול צמיחה איתן. לפי דיווח ב"פייננשל טיימס" המשקיעים "הרימו ידיים" אחרי שבנאום שנשא ראש ממשלת סין לי צ'יאנג בפסגה הכלכלית בדאבוס, לא היתה כל התייחסות לתוכנית ממשלתית לאישוש הכלכלה והשווקים הפיננסיים.
כעת, באופן בלתי צפוי, נגיד הבנק המרכזי של סין פאן גונגשנג הודיע במסיבת עיתונאים בבייג'ינג על הורדה נוספת של יחס הלימות ההון בבנקים — השלישית בתוך כשנה. ועדיין, המהלך הזה לא צפוי להרגיע את המשקיעים. לפי כלכלנים, מה שנדרש לכלכלה השנייה בגודלה בעולם איננו עוד הלוואות זולות, כי אם תמרוץ ההוצאה הממשלתית, כמו גם נקיטת מאמצים נחושים יותר להביא לסיומו של משבר הנדל"ן ואישוש אמון הצרכנים. "נעשה כאן צעד נוסף בכיוון הנכון, אבל מדיניות מוניטרית לא תספיק כדי לתמרץ את הכלכלה", ציין ז'אנג ז'יוויי, כלכלן ראשי בפינפוינט אסט מנג'מנט, שצוטט ב"וול סטריט ג'ורנל". "הקצאת משאבים פיסקאליים לצריכה במקום השקעה היא חיונית, משום שסין מתמודדת עם לחצים דפלציוניים. סין צריכה ביקושים מקומיים חזקים יותר ולא בהכרח יותר יכולות ייצור", אמר עוד.
לפי הנגיד פאן, הבנק המרכזי יוריד את יחס הלימות ההון הנדרש החל ב־5 בפברואר, מ־7.4% לכ־7%, מהלך שישחרר כטריליון יואן (139 מיליארד דולר), שאותם יהיה אפשר לתעל לטובת הלוואות חדשות.
לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", תזמון ההודעה מפתיע. כלכלנים ציפו אמנם למהלך כזה, אך רק בהמשך השנה. כמו כן, עצם העובדה שהנגיד הודיע על המהלך הוא יוצא דופן, שכן בדרך כלל נמסרות ההודעות הללו על ידי מועצת המדינה. הבנק המרכזי מתכנן גם להוריד מספר ריביות מפתח הקשורות להלוואות לעסקים קטנים ויוזמות פריפריאליות, החל מהיום, כך לפי פאן. במסיבת העיתונאים ציין הנגיד, כי הבנק המרכזי והרגולטור הפיננסי הלאומי עובדים במקביל על מדיניות חדשה שנועדה לתמוך בהלוואות עבור יזמי נדל"ן שמתמחים בפרויקטים איכותיים. פאן הדגיש כי משברי חוב של ממשלים מקומיים קיימים אמנם, אבל רק באזורים החלשים יותר, שהשפעתם על הכלכלה מוגבלת.
לפי נתונים שהתפרסמו בשבוע שעבר, כלכלת סין צמחה ב־5.2% ב־2023, מעט נמוך מהתחזיות. המספרים הללו משקפים התאוששות חלשה למדי בעקבות משבר הקורונה, לאחר שמנהיגי המדינה הזהירו כי התהליך אכן צפוי להיות "מפרך".
משבר שמעיק באופן מיוחד על כלכלת סין נגזר מהתפוצצות בועת הנדל"ן לפני שנתיים בעקבות קריסת ענקית הבנייה אוורגראנד, שגרמה לתגובת שרשרת במגזר ובמעגלים נלווים. בעקבות פשיטות הרגל, נעצרו ראשי חברות או פשוט נעלמו. תעשיית בנקאות הצללים שמימנה חלק משמעותי מהפריחה הנדל"נית נמצאת גם היא בקריסה. כך למשל, קבוצת ז'ונגז'י אנטרפרייז דיווחה באחרונה למשקיעים כי היקף החבויות שלה מגיע ל־64 מיליארד דולר.
המשקיעים איבדו אמון: הממשלה שוקלת הזרמת הון לבורסות סין
ממשלת סין שוקלת שורה של מהלכים לייצוב שוק המניות במדינה, כך לפי בלומברג. קובעי המדיניות מעוניינים להזרים לבורסות המדינה כ־2 טריליון יואן (278.5 מיליארד דולר), בעיקר מחשבונות אופשור של חברות ממשלתיות. לפי גורמים המעורים בנושא, 300 מיליארד יואן מכספי קרנות סיניות הוקצו לטובת השקעה במניות מקומיות באמצעות חברות פיננסיות ממשלתיות. ייתכן ויוכרזו מהלכים נוספים בימים הקרובים.
הצעדים הללו נשקלים לאחר ששוקי ההון בסין רשמו פתיחה גרועה ל־2024. משקיעים זרים נרתעים מסין, זאת ברקע נתוני הצמיחה המאכזבים והירידה במכירות הבתים. מדד CSI 300 סיים את 2023 בצניחה של 11.4%, השנה השלישית ברציפות של ירידות. מדד הנג סנג ההונג־קונגי נחלש בכמעט 14%, נתון שהפך אותו למדד עם הביצועים הגרועים ביותר ב־2023 מקרב המדדים המובילים באסיה.
"החבילה המתוכננת לשוקי ההון היא צעד מבורך ומצביעה על כך שהרשויות מוכנות להגיב", אמרה לרויטרס אנינדה מיטרה, אנליסטית בכירה ב־BNY מלון. "אולם, התוכנית מייצגת פחות מ־2% מהתמ"ג ואנחנו חוששים שזה לא יספיק".