משבר המשרדים הריקים בארה"ב: הבעלים מחזירים את המפתחות
משבר המשרדים הריקים בארה"ב: הבעלים מחזירים את המפתחות
המעבר לעבודה מרחוק הפך בנייני משרדים רבים ללא רווחיים לבעלים, שמעדיפים בחלק מהמקרים להגיע לחדלות פירעון, כך שהבעלות עוברת חזרה לבנקים או למלווים והם מגבילים את ההפסדים. גם חברות גדולות כמו ברוקפילד ובלאקסטון בחרו באפשרות הזו
מהפכת העבודה מהבית פגעה בבעלי המשרדים בארה"ב, וחלקם נאלצים לפנות לצעד נואש בעולם הנדל"ן המכונה "החזרת המפתחות". פירוש הדבר כי בעלי הבניינים מפסיקים לשלם את המשכנתא או מסרבים לממן אותה מחדש, כך שהבנק או המשקיעים שביצעו את ההלוואה מקבלים בעלות על הנכס.
ב"ניו יורק טיימס" דיווחו כי כמה מהשמות הגדולים ביותר בנדל"ן המסחרי האמריקאי, כמו ברוקפילד ובלאקסטון הגיעו לחדלות פירעון על המשכנתאות או שהחלו בהליך העברת הבעלות בחזרה לבנקים. הטקטיקה חושפת הן את עומק הבעיות בשוק המשרדים והן את היכולת של חברות הנדל"ן הגדולות להעביר חלק ניכר מהנטל הפיננסי לאחרים, במקרה הזה בנקים ומלווים אחרים.
תחילת המגמה בימי מגפתהקורונה, אז עברו עובדים רבים לעבוד מרחוק וחלקם לא מתכוונים לחזור יותר למשרדים. במקביל, חברות הבינו שהן יכולות לחסוך כסף באמצעות צמצום החלל המשרדי שהן שוכרות, כך שבנייני משרדים רבים הפכו לא רווחיים עבור בעליהם. לפי נתונים שאספו בחברת אוויסון יאנג המעניקה שירותי נדל"ן, נכון לסוף נובמבר כ-23% מחללי המשרדים בארה"ב היו ריקים או פנויים להשכרה, זאת בהשוואה ל-16% לפני פרוץ המגפה.
החזרת הבעלות נחשבת אמנם למהלך דרמטי, אך היא עוזרת להגביל את ההפסדים של הבעלים על הבניינים. כך למשל, חברה רכשה בניין משרדים לפני המגפה ב-100 מיליון דולר, מתוכם השקיעה 25 מיליון דולר מהכסף שלה ולוותה 75 מיליון דולר. אך כעת כשהבניין סובל מבריחת דיירים והשווי שלו נפל ל-45 מיליון דולר, אז ההשקעה הראשונית של הבעלים שווה אפס, והירידה בהכנסות משכירות לא בהכרח יספיקו כדי לכסות את עלויות הבניין. לפיכך, הבעלים יכולים להחליט שבמקום להמשיך ולשלם ריבית והוצאות נוספות הם יגיעו לחדלות פירעון על ההלוואה והבניין יעוקל. בתיאוריה, הם יהיו בהפסד של 30 מיליון דולר – הפער בין הסכום שלוו (75 מיליון דולר) והשווי הנוכחי של הבניין (45 מיליון דולר).
התופעה של "החזרת המפתחות" הפכה שכיחה בימי המשבר הפיננסי, אך אז דובר בעיקר על אנשים פרטיים שהפסיקו לשלם משכנתאות והבתים שלהם עוקלו. בניגוד למצבם, חברות הנדל"ן הגדולות יכולות להמשיך ולעשות עסקים גם לאחר חדלות פירעון, ולרוב המהלך נתפס כצעד מחוכם מצידן.