"הם חיים בשכונה קשוחה": מומחי ביון בינ"ל על מבצע הביפרים
"הם חיים בשכונה קשוחה": מומחי ביון בינ"ל על מבצע הביפרים
ב"פייננשל טיימס" ראיינו עשרות בכירים בגופי ריגול וביון מובילים במערב, שהודו שההתקפה הישראלית הייתה ללא ספק מבצע ריגול יוצא דופן. עם זאת, לדבריהם המבצע מעלה שתי שאלות מרכזיות: האם מערכות התקשורת שלהם בסכנה גם כן? והאם היו מאשרים בעצמם פעולה דומה?
מבצע הביפרים נגד חיזבאללה מספטמבר ממשיך לטלטל את עולם הריגול. כחלק מסיכומי השנה ערכו בפייננשל טיימס ריאיונות מקיפים עם עשרות בכירים בעבר ובהווה בגופי הריגול והביון המובילים במערב, שהודו כי ההתקפה, שגרמה למותם ולפציעתם של אלפי פעילים בארגון הטרור, הייתה ללא ספק מבצע ריגול יוצא דופן.
אולם, לדבריהם היא העלתה לדיון שתי שאלות מרכזיות: האם מערכות התקשורת שלהם בסכנה גם כן? והאם היו מאשרים בעצמם פעולה דומה? שלושה בלבד מתוך עשרות המרואיינים טענו כי היו מאשרים פעולה דומה.
אחת הסיבות לכך היא לפי אחד המרואיינים, שהמבצע מציב תקדים מסוכן שעלול לשמש בהמשך שחקנים חיצוניים כמו ארגוני טרור או פשע. חשש נוסף שהביעו נגע לאופן שבו הביפרים המתפוצצים הוברחו ברחבי אירופה והמזרח התיכון, בהליך שהיווה סכנה לחיי אדם.
"זו הייתה מסוג הפעולות שמתאים לרוסים להוציא לפועל", אמר בכיר מודיעין לשעבר במערב. "איני חושב שאף גוף ביון מערבי אחר היה בכלל שוקל להוציא לפועל מבצע כזה, שהטיל מום באלפי אנשים". לעומת זאת, בכיר אחר תיאר זאת כ"פעולה יוצאת דופן". עם זאת, הוא ציין כי היא מעוררת חשש בקרב שרי ביטחון ברחבי העולם "שעכשיו שואלים את עצמם: כיצד נוכל להגן על עצמנו מחבלה דומה?"
סר אלכס יאנג, לשעבר ראש סוכנות הביון הבריטית MI6, אף הזהיר כי ההתקפה היוותה "קריאת השכמה חשובה" לגבי נקודות התורפה של שרשראות האספקה המערביות. "מכיוון ששרשראות אספקה הן בלתי נראות, איננו מקדישים להן תשומת לב", הסביר. "אך במערב חייבים לחשב בצורה נכונה את הסיכונים האינהרנטיים לשרשראות האספקה, בין אם מדובר באנרגיה רוסית, אלקטרוניקה סינית או עכשיו זה – ולהציב אותם לצד סיכונים אחרים כמו AI, רחפנים ולוחמת סייבר".
סיכון נוסף שממנו מזהירים אנשי המודיעין הוא שארגוני טרור יעתיקו את הרעיון ויכוונו נגד שרשראות האספקה. בפגישה שנערכה לאחרונה בוושינגטון הזהירו בכירים כי בדיוק כפי שישראל הצליחה להפוך ביפרים לפצצות כך ניתן יהיה להפוך מגוון רחב של טכנולוגיות סיניות אזרחיות כמו מכוניות חשמליות, פאנלים סולרים וטורבינות רוח לכלי נשק.
על אף האזהרות, ההתקפה כן זכתה להערכה בקרב המומחים. "זו מלחמה ומלחמה עוסקת באלימות", הסביר אחד המרואיינים. בכיר נוסף אף תיאר את ההתקפה כ"מבצע מאוד יפה...אני מקנא". ג'ון ריינה, יועץ בכיר במכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים הוסיף כי החישובים הביטחוניים של ישראל שונים משל המערב. "הם חיים בשכונה קשוחה ונפגעו מכך", הסביר. ואילו בכיר נוסף סיכם את העניין: "אם המדינה שלנו הייתה עומדת בפני איום קיומי דומה לזה שעומד נגד ישראל, מה היינו עושים? התשובה היא שהכל תלוי בתנאים שאיננו יכולים להבין אותם כל עוד אנחנו לא נמצאים במצב הזה".