סעודיה מתחייבת: נגיע לאפס פליטות פחמן עד 2060
סעודיה מתחייבת: נגיע לאפס פליטות פחמן עד 2060
יצואנית הנפט הגדולה בעולם, שהתנגדה עד כה לצמצום ההשקעה בדלקי מאובנים, מיישרת קו עם העולם המערבי. עם זאת, ההכרזה מתייחסת רק לפליטות גזים בתוך הממלכה - ולא כוללות מפעלים מחוצה לה או פליטות כתוצאה משימוש בדלק מכוניות ברחבי העולם שמופק מהנפט הסעודי
סעודיה התחייבה להגיע לאפס פליטות פחמן עד 2060. כך לפי דיווח בבלומברג. ההחלטה מצביעה על שינוי כיוון אצל יצואנית הנפט הגדולה בעולם, זאת לאחר שהממשלה שלה התנגדה עד כה לצמצום ההשקעות בדלקים מאובנים והאשימה את הפעילים הסביבתיים בעלייה השנה במחירי האנרגיה.
יורש העצר, הנסיך מוחמד בן סלמן, המשמש כמנהיג דה פקטו של הממלכה, הכריז על ההתחייבות החדשה בטקס הפתיחה של כנס אקלים המתקיים בריאד. ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי הפעילו לחץ על סעודיה, הנחשבת לאחת המזהמות הגדולות לנפש, להאיץ את המאמצים לצמצם את הפליטות ולהשקיע יותר באנרגיה מתחדשת. כך למשל, ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר בשיחה עם הנסיך מוחמד לפני שבועיים כי הוא "מקווה לשמוע על התחייבות לאפס פליטות" מהמדינה. בהתאם, ההצהרה תספק תמיכה לבריטניה לקראת כנס האקלים COP26 שיתקיים בקרוב בגלזגו.
"אנחנו מכריזים היום שהממלכה מתכננת להגיע לאפס פליטה עד 2060 באמצעות כלכלה דלת-פחמן, אך בצורה שתתאים עם תוכניות הפיתוח של הממלכה ותאפשר לכלכלה להמשיך במאמצי הגיוון", מסר הנסיך מוחמד בהודעה מוקלטת ששודרה בפתיחת הכנס.
היעד לא מבשר בהכרח על כוונה לצמצם את ייצור הנפט בסעודיה, שכן הוא מתייחס רק לפליטות הגזים בתוך גבולות הממלכה, כך שפליטות המיוצרות כשהנפט משמש כדלק במכוניות או במפעלים במדינות אחרות אינו נחשב לצורך ההגעה ליעד. לפיכך, הממשלה פועלת להגדיל את תפוקת הנפט שלה ל-13 מיליון חביות ביום מ-12 מיליון. הפרויקט צפוי להימשך שש שנים ולעלות מיליארדי דולרים.
"תהיה פה סקפטיות גבוהה", הגיב על ההצהרה בן קאהיל, חוקר בכיר במרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים. "זה מוזר לחשוב שיצואנית הנפט הגדולה בעולם תהפוך לכלכלה עם אפס פליטות".
כיום סעודיה היא המזהמת העשירית בגודלה של פחמן דו-חמצני, והפליטה לנפש במדינה היא הגבוהה ביותר מקרב מדינות ה-G20. סעודיה אינה היחידה בקרב יצרניות הנפט הגדולות המשנה כיוון. כך למשל מוקדם יותר החודש הפכה איחוד האמירויות למדינה הראשונה במפרץ הפרסי שהתחייבה להגיע לאפס פליטות עד 2050. גם רוסיה הצטרפה והציבה יעד עד 2060.
להערכתה של קארן יאנג מהמכון למזרח התיכון בוושינגטון הבירה, ההחלטה של סעודיה תעזור לחזק את הקשרים עם ממשל ביידן, זאת לאחר ההידרדרות מאז רציחתו של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י ב-2018. "זו נשמעת כמו מחוות פיוס עבור ממשל ביידן", אמרה.