סגור

ביידן והאיחוד האירופי נתנו אור ירוק להטלת מכסים על מוצרים רוסיים

נשיא ארה"ב הודיע הערב כי מדינות המערב יורידו את דרג יחסי הסחר עם רוסיה, מהלך שיאפשר להן להטיל מכסים על מגוון רחב של מוצרים מתוצרתה: "עשיית עסקים עם ארה"ב תהיה קשה עוד יותר לרוסיה", אמר ביידן, "ההכרזה המשותפת עם מדינות נוספות תהיה מכה קשה עוד יותר לכלכלה הרוסית שכבר סובלת קשות מהסנקציות שלנו"

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע הערב (ו') כי ארה"ב ביחד עם מדינות ה-G7 והאיחוד האירופי החליטו להסיר את מעמד "מדינה מועדפת" של רוסיה, צעד שיאפשר להן להטיל מכסים על מגוון רחב של מוצרים מתוצרתה. "הצעד יגרום לכך שפוטין יישא עוד יותר באחריות לאגרסיביות שלו כלפי אוקראינה", מסר הערב ביידן.
"המשמעות של מעמד 'מדינה מועדפת' הוא ששתי מדינות מסכימות לקיים ביניהן סחר בתנאים הטובים ביותר האפשריים - החל ממכסים נמוכים ומינימום חסמי סחר ועד הרמה הגבוהה ביותר האפשרית של יבוא אחת מהשנייה", הסביר ביידן.
לדבריו, שלילת מעמד זה מרוסיה "תגרום לכך שעשיית עסקים עם ארה"ב תהיה עבורה אפילו יותר קשה, והכרזה על הצעד הזה עם מדינות אחרות ששקולות לחצי מהכלכלה הגלובלית תהיה עוד מכה קשה לכלכלה הרוסית שכבר סובלת קשות מהסנקציות שלנו".

בהודעה רשמית שפרסמו בבית הלבן מוקדם יותר הם ציינו כי מטרת צעדים אלה היא "להמשיך ולהטיל על רוסיה את האחריות על המלחמה הלא מוצדקת ולא מבוססת באוקראינה".
1 צפייה בגלריה
פגישת ביידן פוטין ז'נווה יוני 2021
פגישת ביידן פוטין ז'נווה יוני 2021
ביידן ופוטין במפגש ב-2021
(צילום: רויטרס)
כאמור, הסרת המעמד המסחרי של "מדינה מועדפת" מרוסיה תאפשר לארה"ב ולבנות בריתה להשית מכסים על מגוון רחב של מוצרים רוסיים, מה שאמור להגביר את הלחץ על הכלכלה הרוסית שכבר בדרכה ל"מיתון עמוק", כך לפי הערכות קרן המטבע הבינלאומית.
המהלך המתואם מצד וושינגטון, לונדון ובנות ברית נוספות מצטרף לגל סנקציות חסר תקדים, פיקוח על היצוא והגבלות על הבנקים שנועדו להפעיל לחץ על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להפסיק את המלחמה.
לפי המקורבים, כל מדינה תיאלץ ליישם את השינוי במעמד של רוסיה בהתבסס על ההליכים הנהוגים אצלה. כך למשל, בארה"ב הסרת מעמד "קשרי מסחר נורמליים קבועים" של רוסיה יחייב אישור של הקונגרס. המחוקקים בשני בתי הקונגרס – בית הנבחרים והסנאט – כבר הביעו תמיכה במהלך. "הנשיא ביידן והממשל מעריכים את המנהיגים בקונגרס משתי המפלגות והקריאה להסרת מעמד המסחר של רוסיה", מסר בכיר בממשל והוסיף כי בבית הלבן יעבדו ביחד עם הקונגרס על המהלך.
ב-2019 דורגה רוסיה כשותפת המסחר בסחורות ה-26 בגודלה עם ארה"ב, כשסחורות בשווי 28 מיליארד דולר הוחלפו בין המדינות, כך לפי משרד נציב הסחר האמריקאי. הייבוא העיקרי מרוסיה כולל דלקי מינרלים, מתכות יקרות, ברזל ופלדה, דשנים וכימיקלים לא אורגניים. על הסחורות הללו עלולים להיות מושתים מכסים גבוהים יותר לאחר הסרת המעמד של רוסיה.