סגור
מלניה ו דונלד טראמפ בחירות ארה"ב 2024 נאום ניצחון
דונלד ומלניה טראמפ (צילום: AP)

אמריקה התאגידית מזרימה תרומות חסרות תקדים להשבעת טראמפ

חברות שהתחייבו להימנע מהזרמת כספים למטרות רפובליקניות בעקבות ההסתערות על הקפיטול ב־2021, מרפדות כעת את קרן ההשבעה. מפורד וג'נרל מוטורס ועד פייזר ו־AT&T, כולן רוצות להשפיע על מדיניות הבית הלבן 

ארבע שנים לאחר שעשרות חברות מובילות בארצות הברית גינו באופן חריף את ההסתערות על גבעת הקפיטול והתחייבו להימנע מתמיכה במי שיצאו נגד תוצאות הבחירות לנשיאות — עתה הן שולפות את הארנקים ותורמות ביד נדיבה לטקס ההשבעה של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ שיתקיים בחודש הבא. לפי בדיקה של "הוול סטריט ג'ורנל", לפחות 13 חברות וארגוני סחר תומכים בטקס ההשבעה, והסכומים שיוזרמו לקרן צפויים להיות השנה הגדולים אי־פעם.
יצרניות כלי הרכב פורד וטויוטה, חברת התוכנה העסקית Intuit, וכן איגוד חוקרי ויצרני הפארמה האמריקאי (PhRMA) תורמים כל אחד מיליון דולר. תורמים גדולים נוספים מונים, בין השאר, את בנק גולדמן זאקס, בנק אוף אמריקה, ענקית הרכב ג'נרל מוטורס וחברת הטלקומוניקציה AT&T. עבור גולדמן, כמו גם Intuit, טויוטה ו־PhRMA זו הפעם הראשונה בעשור לפחות שהן תומכות בקרן השבעה.
לאחר שתומכי טראמפ הסתערו על הקפיטול ב־2021 כדי למחות נגד תוצאות הבחירות לנשיאות, עשרות חברות התחייבו לשקול מחדש את תרומותיהן הפוליטיות בשנים הבאות. חלקן עצרו תרומות לחלוטין, אחרות הישעו תרומות למחוקקים שהצביעו נגד אישור תוצאות הבחירות. חלק מהחברות פשוט הבטיחו לשקלל את סוגיית היושרה בכל הנוגע להחלטותיהן העתידיות לגבי תרומות. כעת, נראה כי ההתחייבויות הללו בטלות ומבוטלות עבור חברות רבות בארצות הברית, ממגוון מגזרים.
רוב החברות בחרו שלא למסור את הסיבה לתרומה, אף כי כמה ציינו שהן העניקו תרומות לטקסי השבעה לאורך עשרות שנים, ללא קשר לזהות המפלגה המנצחת. טויוטה חזרה והציפה הודעה שמסרה ב־2022, שם ציינה כי היא תחדש תרומות פוליטיות אבל לא תתמוך במי שמעודדים אלימות. דובר מטעם PhRMA אמר כי הארגון "הודיע על השעיית התרומות באותה עת ומאז הוסיף קריטריונים חדשים שיעמדו בבסיס ההחלטה להעביר תרומות".

ארוחת ערב עם מלניה

לא מדובר רק בהשקעה כספית. בשבועות האחרונים, ראשי הקהילה העסקית האמריקאית נוהרים לאחוזת מאר־א־לאגו בפלורידה על מנת להיפגש עם הנשיא הנבחר וצוותו, בתקווה כי יצליחו לכונן מערכת יחסים שתיטיב עם מטרותיהם. כך, טראמפ נועד כבר עם המנכ"לים של ענקיות הטכנולוגיה מטא, אמזון וגוגל כמו גם ראשי חברות הפארמה פייזר ואלי לילי.
2 צפייה בגלריה
אלברט בורלא
אלברט בורלא
מנכ"ל פייזר אלברט בורלא. קיים פגישה עם טראמפ באחוזת מאר־א־לאגו
(צילום: AP Photo/Markus Schreiber)
לפי גורמים רשמיים מטעם טקס ההשבעה, הם צפויים לגייס השנה סכום הגבוה מ־107 מיליון דולר שזרמו לקרן לקראת ההשבעה הראשונה. טקס ההשבעה של ג'ו ביידן, לשם השוואה, גייס 61 מיליון דולר בלבד. קרן ההשבעה של טראמפ גייסה ב־2017 תרומות בגובה מיליון דולר ומעלה מ־18 חברות, והשנה, הקרן צפויה לעקוף את הנתון הזה. התרומות הללו מאפשרות גם השתתפות של מנהלי חברות בחגיגות המתקיימות בימים שלקראת ההשבעה. תורמים המעניקים מיליון דולר או מגייסים 2 מיליון דולר מאחרים, זכאים לששה כרטיסי כניסה לשלל אירועים, בהם קבלת פנים עם חברי קבינט, ארוחת ערב חגיגית עם טראמפ ורעייתו מלניה ונשף ריקודים.

"אל תהיו חלק מהתפריט"

בעוד חברות רבות שעצרו תרומות אחרי אירועי גבעת הקפיטול חידשו אותן מאז, כולל עבור מחוקקים שהתנגדו לתוצאות הבחירות ב־2020, ההשתוקקות הרבה לממן את ההשבעה הנוכחית מאותתת על היערכותה של אמריקה התאגידית לכהונת טראמפ השניה. "אנשים רוצים פשוט לעבור הלאה. תוצאות הבחירות ברורות מאוד", אמר אחד מנציגי החברות שחזרו בהן מהחלטתן המוקדמת להקפיא תרומות.
יועצים מציינים בפני חברות, כי טובתן האישית אכן מחייבת פגישה עם הנשיא הנבחר. "אמרה ישנה אומרת, אם אתה לא יושב ליד השולחן סימן שאתה חלק מהתפריט", ציין קווין מאדן, אסטרטג רפובליקני ותיק שממליץ בפני לקוחות תאגידיים להיות מעורבים בשיחות מדיניות לקראת כניסתו המחודשת של טראמפ לבית הלבן. "הרבה מאוד עבודה תיעשה במהלך 2025 ו־2026, והתהליך מתחיל עתה", אמר בשיחה עם ה"וול סטריט ג'ורנל".