FTהפתרון של סין לספקני החיסונים לקורונה: פוליסות ביטוח של עד 75 אלף דולר
FT
הפתרון של סין לספקני החיסונים לקורונה: פוליסות ביטוח של עד 75 אלף דולר
בעקבות שמועות ברשתות החברתיות על קשר בין החיסון למחלות קשות, עשרות ערים ברחבי סין מציעות לבני 60 ומעלה פוליסות ביטוח ייעודיות. המטרה: להגביר התחסנות בקרב מבוגרים ולהתניע מחדש את כלכלת הענק
סין הגתה תמריץ חדש שעשוי לעודד את האוכלוסייה המבוגרת להגיע לרמות התחסנות שיאפשרו לממשל לרכך את מדיניות האפס קורונה ולהחיות את הכלכלה - פוליסות ביטוח למי שחוששים מתופעות הלוואי של החיסון. עשרות ערים ברחבי המדינה החלו להציע לבני 60 ומעלה ביטוח חינם שבמסגרתו יחולקו פיצויים של עד 75 אלף דולר במקרה שיחלו, או גרוע מכך, בגלל חיסוני הקורונה.
החבילה גם מבטיחה פיצויים למשפחות, אם יוכיחו כי מות יקירם נגרם מהחיסון. בבייג'ינג לבדה, כ־6,000 מבוגרים נרשמו מאז אפריל לקבל את הביטוח.
כמו במדינות אחרות, רבים מתושבי סין חוששים לגבי בטיחות החיסון, זאת למרות מחסור בעדויות לתופעות לוואי חמורות.
עם זאת, גורמי ממשל והתקשורת המפוקחת נמנעים מדיון בתופעות לוואי, אפילו שגרתיות, כמו חום, מיחושים קלים ותגובות מתונות אחרות. באופן פרדוקסלי, הדבר גרם להיווצרות ואקום שאליו חדרו שמועות לא מבוססות המתפשטות ברשתות החברתיות לגבי קשר אפשרי בין החיסון למחלות קשות כמו לוקמיה וסוכרת.
"המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן טרח לפרסם מידע על בעיות בריאותיות הקשורות בחיסונים", אמר אימונולוג בבייג'ינג, שביקש שלא להזדהות בגלל רגישות הנושא. "אבל סין מתמקדת בהצגת תמונה של אפס סיכונים בחיסון, שאינה קיימת במציאות".
נכון ל־5 במאי, פחות משני שלישים מהאזרחים הסינים בני 60 ומעלה התחסנו בחיסון דחף, המומלץ על ידי ארגון הבריאות העולמי. על מנת להגיע לחסינות עדר, ההערכות הן ש־80% מהאוכלוסייה נדרשים למנה שלישית. כ־100 מיליון סינים, לפי הערכות, אינם מחוסנים או מחוסנים חלקית, מה שמעורר חששות למיליוני אשפוזים ומקרי תמותה, אם נשיא סין שי ג'ינפינג יחליט לרכך את מדיניות האפס קורונה. "אנחנו רוצים שאנשים ירגישו יותר בנוח לגבי החיסון", אמר גורם רשמי בחברת הביטוח פיפלז אינשורנס (PICC) במחוז גואנגדונג, המציעה את פוליסת הקורונה.
בעוד החיסון הסיני פחות אפקטיבי מהחלופות המערביות, הוא מציע כיסוי משמעותי נגד תחלואה קשה ומוות. אך גורמים רשמיים חוששים לכפות אותו על אנשים, במיוחד המבוגרים, בגלל הסכנה לתסיסה חברתית במקרה של תופעת לוואי חריגה.
ממשל שי מסר כי השתלט על ההתפרצות הגדולה בשנגחאי באביב האחרון ומנע התפרצות דומה בבייג'ינג. אף שהסגרים פגעו בעסקים והעלו את החשש מפני ההשפעות ארוכות הטווח של מדיניות האפס קורונה על הכלכלה, נראה כי הממשלה נחושה לשמור את המדינה סגורה לפחות עד אמצע 2023. סין הודיעה כי לא תארח את ליגת האלופות האסייתית בשנה הבאה כפי שתוכנן, אף שקיימה בהצלחה את אולימפיאדת החורף בתנאי בועה, בפברואר האחרון. שלשום הודיעו מארגני פסטיבל הסרטים הבינלאומי של שנגחאי כי האירוע יידחה לשנה הבאה.
תושבים מקומיים שחלו, לדבריהם, בלוקמיה בעקבות החיסון, פרסמו את הדיווח אונליין וביקשו מהרשויות לחקור קשר אפשרי בין החיסונים למחלתם, אף שנאמר להם על ידי גורמי בריאות כי אין כל ראיות לקשר כזה.
במזכר פנימי שפרסמה בחודש מרץ נציבות הבריאות הלאומית (NHC), ואשר הגיע לידי"פייננשל טיימס", הרגולטור ביקש מהרשויות ב־19 מחוזות להקדיש "תשומת לב מיוחדת" לאנשים שחלו בלוקמיה לאחר שקיבלו חיסוני קורונה. זאת משום שכמה מהם מקימים קבוצות ברשתות החברתיות שעלולות "להשפיע על היציבות החברתית".
מומחים רפואיים בסין ובכירים בחברות ביטוח הביעו גם כן מורת רוח מפני היעדר שקיפות, לטענתם, בנתונים הרפואיים שמפרסמת ה־NHC לגבי "אירועים בעייתיים" שעלולים להיות קשורים בחיסונים. בעוד רגולטורים בארה"ב מפרסמים נתונים כאלה, עמיתיהם בסין בדרך כלל נמנעים מכך.
העובדה הזו ליבתה את החששות של ספקני החיסונים והציפה תהיות לגבי סיכוייהם להוכיח קשר לתופעות הלוואי, כדי לקבל את הפיצויים שמציעה הפוליסה.
"רופאים אינם מעזים לעשות את החיבור גם אם הם סבורים שקיימת אפשרות כזו", אמר בכיר ב־PICC בבייג'ינג. "העדיפות העליונה היא להגדיל את היקפי ההתחסנות, ויש להרחיק כל דבר שעלול לפגוע בכך".