סגור
תרופה וירוס קורונה מגפה פייזר
חיסון לקורונה של פייזר. רבים מהחיסונים שנרכשו באיחוד נזרקו לפח (צילום: רויטרס)

באיחוד האירופי זרקו לפח חיסוני קורונה בשווי 4 מיליארד יורו

לפי בדיקה שערכו באתר פוליטיקו מדינות חברות באיחוד זרקו כ-215 מיליון מנות של חיסונים, זאת לאחר שב-2021 חתמו על חוזה עם פייזר לרכישת 1.1 מיליארד מנות והן נדרשות להמשיך ולרכוש את המנות עד 2027. גרמניה זרקה 83 מיליון מנות חיסונים

כ-215 מיליון מנות של חיסוני קורונה שנרכשו באיחוד האירופי בשיא המגפה נזרקו, צעד שעלה למשלמי המסים סכום מוערך של 4 מיליארד יורו, כך לפי דיווח באתר פוליטיקו.
מאז אושרו חיסוני הקורונה הראשונים בשלהי 2020, המדינות החברות באיחוד האירופי רכשו 1.5 מיליארד מנות חיסונים – יותר משלוש מנות לכל אזרח – אך רבות מהן מצאו דרכן למזבלות ברחבי היבשת.
לפי החישובים שערכו בפוליטיקו המתבססים על הנתונים הזמינים, מדינות האיחוד זרקו 0.7 מנות לכל אזרח שלהן. בראש הרשימה עומדת אסטוניה, שזרקה יותר ממנה אחת לכל תושב, ואחריה גרמניה שזרקה את המספר הגדול ביותר של מנות – 83 מיליון. עם זאת, קשה לבצע הערכה מדוייקת של המספרים מכיוון שחלק מהממשלות, ביניהן צרפת, סרבו לחשוף את היקף ההשמדה. לפיכך, ההערכה היא כי הנתונים הממשיים גבוהים יותר.
חלק ניכר מהחיסונים המדוברים נרכשו ב-2021 בשיא המגפה כשבאיחוד האירופי, ארה"ב ובריטניה נאבקו להשיג כמה שיותר חיסונים מהמלאי המוגבל. באותו הזמן חתמו באיחוד על חוזה לרכישת 1.1 מיליארד מנות מפייזר וביונטק. באותו הזמן, העסקה נחשבה לצעד מוצלח מצד האיחוד האירופי, אך כיום ניתן לראות את הבעייתיות בגודל ובתזמון של ההסכם. כתוצאה מכך, מדינות נאלצו להמשיך ולרכוש חיסונים גם כשהמגפה דעכה, ואפילו הניסיונות לתרום את החיסונים העודפים למדינות עניות לא צלחו בשל הירידה בביקוש וקשיים לוגיסטיים.
בעקבות השינוי בנסיבות, בפולין ובהונגריה הודיעו כי יפסיקו לקבל חיסונים והן נתבעות על ידי פייזר בשל אי עמידה בתשלומים שנקבעו. ואילו ברומניה, הפרקליטות מעוניינת להסיר את החסינות של ראש הממשלה לשעבר ושני שרי בריאות לשעבר, בטענה שהרכישות העודפות של חיסונים גרמו למדינה נזק של יותר ממיליארד יורו.
בכל זאת, החיסונים ימשיכו להגיע שכן החוזה עם פייזר מחייב את מדינות אירופה להמשיך ולרכוש חיסונים לפחות עד 2027.