סגור

פרס נובל לכימיה - על פיתוח כלים לבניית מולקולות

הגרמני בנימין ליסט והאמריקני דיוויד מקמילן יתחלקו ב-10 מיליון קרונות שבדיות, לאחר שזכו בפרס על פיתוח כלים לזירוז תהליכים בכימיה אורגנית. "הפתעה ענקית, חשבתי שמישהו עובד עליי", אמר ליסט

שבוע פרסי הנובל נמשך, והפעם כימיה במוקד: האקדמיה המלכותית השבדית למדעים הכריזה היום (ד') כי הגרמני פרופ' בנימין ליסט והאמריקני פרופ' דיוויד מקמילן זכו בפרס בתחום לשנת 2021 על פיתוח כלים לזירוז תהליכים בכימיה אורגנית, למעשה לבניית מולקולות. שני מקבלי הנובל יזכו במדליית זהב וב-10 מיליון קרונות שבדיות (יותר מ-1.14 מיליון דולר), שיתחלקו ביניהם.
ליסט, בן 53, ממכון מקס פלנק מילהיים, פיתח שיטות לשימוש בנוגדנים כזרזים לתגובות אורגניות, כמו ייצור תרופות. "זו הפתעה ענקית, עשיתם לי את היום. חשבתי שמישהו עובד עליי הבוקר, זה רגע מיוחד שלעולם לא אשכח", אמר במסיבת העיתונאים. מקמילן מאוניברסיטת פרינסטון, אף הוא בן 53, תכנן וייצר זרזים ממולקולות אורגניות קטנות.

1 צפייה בגלריה
זוכי פרס נובל כימיה 2021 משמאל בנג'מין ליסט דיוויד מקמילן
זוכי פרס נובל כימיה 2021 משמאל בנג'מין ליסט דיוויד מקמילן
זוכי פרס נובל בכימיה 2021 משמאל בנג'מין ליסט ודיוויד מקמילן
(צילום: AFP)

מולקולות אורגניות רבות בטבע מופיעות בשתי צורות כמעט זהות, אך המבנה המרחבי שלהן מסודר הפוך, כמו תמונות מראה זו של זו. למרות ההרכב הכימי הזהה, לעיתים הפעילות הביולוגית של כל אחת מהמולקולות שונה. לכן כימאים העוסקים בייצור תרופות, חומרי מזון ומוצרים נוספים, צריכים שיטות יעילות להפריד בין שתי הצורות, או לחילופין - שיטות יעילות לייצר רק את הצורה המבוקשת. הפיתוחים של שני חתני הפרס השנה אפשרו לעשות זאת ביעילות רבה.
הנובל בכימיה מוענק מאז שנת 1901. עד כה קיבלו את הפרס 112 מדענים, בהם רק שבע נשים. בשנה שעברה זכו בו לראשונה שתי מדעניות - הביוכימאית האמריקנית פרופ' גניפר דאודנה והביוכימאית הצרפתייה פרופ' עמנואל שרפנטייה - על פיתוח כלים לעריכה גנטית.
פרופ' עדה יונת היא אחת מחמש הנשים שזכו לפני כן בפרס היוקרתי ביותר, ב-2009, ומלבדה קיבלו את הנובל בכימיה עוד חמישה חוקרים ישראלים - אברהם הרשקו, אהרון צ'חנובר, דן שכטמן, אריה ורשל ומיכאל לויט. עד היום רק אדם אחר - הבריטי פרדריק סנגר - זכה פעמיים בפרס, ב-1958 וב-1980.
אתמול העניקה ועדת הפרס את הנובל לפיזיקה לפרופ' סיוקורו (סוקי) מנאבה מיפן ולפרופ' קלאוס הסלמן מגרמניה על פיתוח מודלים לחיזוי שינויי אקלים, וכן לפרופ' ג'ורג'יו פריזי מאיטליה על פיתוח מודלים לחקר מערכות תנודתיות. פריזי זכה לפני חצי שנה בלבד בפרס וולף - פרס המוענק בישראל לאנשי מדע ואמנים ונחשב לשני ביוקרתו אחרי פרס נובל.
ד"ר דיוויד ג'וליוס, פיזיולוג אמריקני, וד"ר ארדם פטפוטיאן, נוירוביולוג אמריקני-ארמני שנולד בביירות שבלבנון, זכו שלשום בפרס הנובל הראשון שחולק בשבוע הפרסים - פרס נובל לרפואה. הם קיבלו אותו על תגליתם בגילוי קולטני טמפרטורה ומגע. בימים הקרובים יוענקו פרסי הנובל לספרות, שלום וכלכלה.