כשביבי מדבר מעל הראש של מקרון: ישראל תבלוט בהיעדרה מתערוכת הנשק בפריז
כשביבי מדבר מעל הראש של מקרון: ישראל תבלוט בהיעדרה מתערוכת הנשק בפריז
מעמדה של ישראל כמצורעת יקבל תזכורת כואבת במיוחד בהיעדרה מתערוכת הנשק הבינלאומית יורוסטורי, שתיפתח היום בצרפת. גורם משמעותי לסילוקה מהאירוע היה ראיון שנוי במחלוקת שקיים ראש הממשלה נתניהו עם ערוץ טלוויזיה צרפתי
הפיחות הזוחל במעמדה של ישראל יקבל ביטוי נוסף הבוקר, עם פתיחתה בצרפת של תערוכת הנשק הבינלאומית יורוסטורי, מהנחשבות בעולם.
מעל 2,000 חברות ביטחוניות יציגו בתערוכה את מרכולתן. בה בעת, על 64 החברות הישראליות שהתכוננו לקחת בה חלק נאסרה ההשתתפות מתוקף החלטה חריגה של נשיא צרפת עמנואל מקרון וראשי משרד ההגנה הצרפתי. עם החברות הללו נמנות התעשייה האווירית, רפאל, אירונאוטיקס ואלביט מערכות.
כמו בבית הלבן, גם בארמון האליזה משוכנעים שהמלחמה בעזה מיצתה את עצמה, מבועתים מתמונות ההרס ומהדיווחים על רבבות אזרחים שנהרגו מאש צה"ל, מבינים שאין דבר כזה "ניצחון מוחלט" וחרדים כי בנימין נתניהו וקיצוני הימין המשיחי מובילים את ישראל לתהום.
מבחינת הצרפתים, החרם על התעשיות הישראליות הוא סטירת הלחי שהיתה אמורה להעיר את קברניטי המדינה שנרדמו על ההגאים ונקלעו לוורטיגו מסוכן. המסר שמקבלים אנשי התעשיות הביטחוניות ונציגי משרד הביטחון שמדברים מחוץ לפרוטוקול עם בעלי תפקידים במשרד ההגנה, הוא ששיתופי הפעולה יימשכו וכי החרם ביורוסטורי הוא אירוע נקודתי שלא אמור להשליך על טיב יחסי צרפת וישראל.
"כואב מאוד שמונעים כניסת ישראלים"
אלא שרשויות צרפת החלו לאבד שליטה על האירוע והכניסו את עצמן, ואת ישראל, לשדה מוקשים. על בסיס ההחלטה, ארגונים פרו־פלסטינים וארגונים שפועלים נגד סחר והפצה של נשק עתרו לביהמ"ש הצרפתי בדרישה לא להסתפק בהדרת ישראל מהתערוכה, אלא גם למנוע כניסת מבקרים ישראלים. אותם ארגונים שיתפו את ביהמ"ש בחששם שהתעשיות הביטחוניות הישראליות ישגרו לתערוכה בכל זאת את נציגיהן וינסו לקדם את ענייניהן מתחת לרדאר.
בסוף השבוע האחרון, בית המשפט הצרפתי נעתר לבקשה והפך את האירוע הנקודתי למגה אירוע דיפלומטי. את התערוכה מארגנת חברת COGES, המחוייבת לכבד את החלטת ביהמ"ש. ממכתב ששיגר בסוף השבוע נשיא COGES צ'ארלס בודווין לתעשיינים ישראלים עולה, כי אם ביהמ"ש לא יהפוך את ההחלטה, אנשיו יצטרכו לערוך סלקציה בקרב באי התערוכה. החלטת ביהמ"ש תוצג בכניסה למתחם, וישראלים שיגיעו, יתבקשו לעזוב.
המשמעות של צעד כזה איומה. יותר מכל היא מזכירה את הימים האפלים ביותר שידעה האנושות בעת החדשה, גם אז על אדמת אירופה. אפשר שבודווין הבין את בעייתיות המהלכים הצרפתיים כשהבהיר לראשי התעשיות בארץ, כי COGES ערערה על ההחלטה שדורשת הדרת ישראלים. נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר, שעמד בקשר עם מנהלי התערוכה כמו גם עם שגריר צרפת בישראל, בדק אתמול אפשרות להצטרף להליך המשפטי הבהול. "זה שמדירים את התעשיות שלנו מהתערוכה זה גרוע מאוד, אבל זה שמונעים כניסת ישראלים זה כבר כואב מאוד. שלחתי למקרון מכתב, הסברתי לו שמהלך כזה נותן פרס לטרור ומספק אנרגיה לחורשי רעתה של ישראל", אמר תומר ל"כלכליסט". החלטה בערעור עשויה להתקבל עוד היום.
אלא שכאמור, התערוכה נפתחת הבוקר ותסתיים בסוף השבוע. לא ברור עדיין עד כמה המאמץ הזה, ממש ברגע האחרון, ישפר את מעמד הישראלים באירוע. בינתיים, הם מקבלים יחס של מצורעים והצרפתים מסתבכים בפרשה שצובעת אותם בצבעים אנטישמיים.
חברות ביטחוניות מישראל שהתכוונו לשגר לצרפת את אנשי המכירות שלהן כדי שיקיימו ב"סביבת התערוכה" מפגשים עם נציגי רכש של מדינות וצבאות זרים, החליטו להשאיר את צוותיהן בארץ. חלקן שיגרו, כבר לפני מספר שבועות, מוצגים ומערכות שאותם התכוונו להציג בביתניהן. האגף ליצוא ביטחוני במשרד הביטחון התכוון לפתוח שם ביתן משלו, שייצג את החברות הקטנות והבינוניות שאין להן את ההון שיש לענקיות כמו רפאל והתעשייה האווירית.
בתעשיות מדווחים על נזק בהיקף של עשרות מיליוני יורו לאחר שהחברות רכשו כרטיסי טיסה והשקיעו בהכנות ליריד. גורם באחת החברות אמר אתמול, כי נבדקת אפשרות להגשת תביעה נגד הרשויות בצרפת בדרישה לשיפוי על הנזק.
להגנתם, הצרפתים יתנערו מכל האשמה באנטישמיות. הראייה החזקה והטרייה ביותר שיציגו היא מליל ה־14 באפריל, אז איראן תקפה לראשונה באופן ישיר את ישראל באמצעות מאות טילי קרקע־קרקע, כטב"מים וטילי שיוט. מטוסי חיל האוויר הצרפתי "גיהצו" אז את שמי המזרח התיכון לצד מטוסי קרב של ירדן וארצות הברית ויירטו חלק ניכר מהכטב"מים שעשו את הדרך הארוכה מאיראן לישראל.
בימים שישראל מתברברת מול כל אתגר שעומד לפתחה, גם מול הצרפתים היא מתקשה להציג חזית אחידה. בסוף השבוע האחרון הביע שר הביטחון יואב גלנט התנגדות נחרצת למעורבות צרפת בניסיון להשיג הסכם שיוביל להסדרת המצב עם חזבאללה. בה בעת, אף שהאשים את הצרפתים כי הובילו "מהלך עוין" כלפי ישראל, במשרד החוץ מתייחסים לדרמה כ"חילוקי דעות" וטענו כי המתקפה של גלנט "אינה במקומה".
אלא שעוד לפני המסרים הכפולים שמשגרת ישראל לצרפתים, נתניהו התראיין לפני כשבועיים בצרפתית לערוץ TP1. הראיון עורר תרעומת באליזה, כשמקרון חש שנתניהו מדבר לצרפתים "מעל הראש שלו". בסביבתו של מקרון התרעמו על הטרמינולוגיה של נתניהו שהדהדה אמירות השמורות למנהיגי הימין הקיצוני, רגע לפני הבחירות לפרלמנט האירופי שבסופו של דבר חיזקו משמעותית את הימין (ראו מסגרת). באותו מעמד עשה נתניהו השוואה היסטורית בין מלחמות שבהן היתה מעורבת צרפת לבין המערכה בעזה. פחות מיממה לאחר מכן פרסמה צרפת את החלטתה האוסרת על ישראל להשתתף בתערוכה.
ובעוד יורוסטורי הופכת לפרשה מדינית, ישנם עדיין בכירים בחברות ביטחוניות בארץ המשוכנעים כי יותר מעזה ומשיקולי חוץ, את מקרון מטרידה בעיקר תעשיית הנשק הישראלית שהצלחתה באה על חשבון ההצלחות של חברות צרפתיות. לפני שנה הוא כבר ניסה לטרפד לתעשייה האווירית את עסקת החץ 3 עם גרמניה, תוך הפצרות בקנצלר אולף שולץ שירכוש במקומה מערכת הגנה אווירית של חברה צרפתית־איטלקית.