הודו: מודי צפוי להמשיך לכהונה שלישית - אבל יתקשה להוביל רפורמות
הודו: מודי צפוי להמשיך לכהונה שלישית - אבל יתקשה להוביל רפורמות
נרנדרה מודי יזכה אמנם בכהונה שלישית, אבל בניגוד למדגמים הוא ייאלץ להתמודד עם אופוזיציה חזקה. החשש: הממשלה תתקשה ליישם רפורמות שנויות במחלוקת הנוגעות לכוח עבודה ולקרקעות, האמורות להפוך את תת היבשת ליעד אטרקטיבי לחברות בינלאומיות
עם סיומן של הבחירות הדמוקרטיות הגדולות בעולם בהן השתתפו 640 מיליון מצביעים, התברר כי הכהונה השלישית של ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי תהיה מאתגרת מהצפוי.
בסיום הליך הצבעה שנמשך ששה שבועות, פורסמו ביום שבת המדגמים הראשונים שהבטיחו ניצחון בפער גדול למפלגת BJP של מודי. הבורסה המקומית טיפסה אתמול לשיא, בהובלת מדד ניפטי 50 שעלה ב־3.3%. במקביל, גם הרופי התחזק מול הדולר. היום, עם זאת, לאחר שהחלו להתפרסם תוצאות האמת, נחשפה תמונה שונה. אף שהשורה התחתונה נותרה בעינה — מודי יזכה בכהונה שלישית — הרי שבניגוד למדגמים, הוא ייאלץ להתמודד עם אופוזיציה חזקה ולחבור ככל הנראה למפלגת הברית הדמוקרטית הלאומית (NDA).
לאחר ספירת יותר ממחצית מהקולות עלה כי מפלגתו של מודי זכתה ב־240 מתוך 543 המושבים בבית התחתון של הפרלמנט. כלומר, היא לא השיגה את הרוב הנדרש כדי לשלוט לבדה. בניגוד לבחירות 2019 אז השיגה מפלגתו 303 מושבים, הפעם הוא התייצב מול חזית מאוחדת של 12 מפלגות אופוזיציה. הערב הכריז מודי על ניצחונו בבחירות.
הפער בין תוצאות האמת למדגמים גרר שינוי מגמה במסחר. בהובלת חברות התשתיות והתעשייה, בורסת הודו נסחרה בירידות, כשמדד ניפטי 50 מאבד 5.9%. חברת הנמלים של איל התעשייה גאוטם אדאני איבדה 25% וחברת הנפט והגז שלו צללה ב־10%, זאת לאחר שאתמול טיפסו לשיאים חדשים וחברת הנמלים התחזקה ביותר מ־12%. היום גם נחלש הרופי ונרשמה ירידה באג"ח ההודיות.
התגובה הדרמטית אירעה בצל החשש כי מודי יתקשה עתה לממש את המדיניות הכלכלית שלו, שמתמקדת בהגדלת הייצור. זאת לאחר שבמהלך שתי כהונות הוא הוביל מדיניות לחיזוק עסקים ואימץ תוכניות רווחה שהיטיבו עם מאות מיליוני בעלי הכנסה נמוכה. המדיניות הידידותית לעסקים סייעה לו גם לזכות בתמיכת האליטה הכלכלית. כך, הוא נחשב מקורב באופן מיוחד לאדאני, קרבה שגרמה כעת לתנודתיות במניות הקבוצה. מוקש אמבאני, האיש העשיר באסיה, כינה אותו בינואר "ראש הממשלה המצליח ביותר בהיסטוריה של הודו". האהדה הזו נובעת מתמיכתו הרבה של מודי בעסקים גדולים, מדיניות שהביאה ב־2020-2014 לזינוק של הודו ב־79 מקומות בדירוג הבנק העולמי לקלות עשיית עסקים.
קמפיין הבחירות של מודי התבסס במידה רבה על הבטחתו להמשיך בפיתוח הכלכלי ובמאמציו להפוך את הודו ליעד אטרקטיבי לחברות בינלאומיות שמעוניינות להוציא ייצור מסין. מדובר במשימה שאפתנית למדי, שכן לפי נתוני הבנק העולמי, הודו חולשת על פחות מ־3% מהייצור הגלובלי לעומת 24% בסין.
ההערכה הרווחת בקרב כלכלנים היא שמודי יוכל להמשיך ולהזרים השקעות לתשתיות וייצור, אך כי הרוב הקטן יותר שקיבל עתה בפרלמנט עלול להקשות עליו לממש רפורמות שנויות במחלוקת הנוגעות לכוח עבודה ולקרקעות. הרפורמה בחוקי הקרקעות שניסה לקדם בכהונה הראשונה אמורה להקל על רכישת קרקעות עבור פרויקטים מסוימים, במיוחד בתחום הביטחון והתשתיות.
סוכנות רויטרס דיווחה השבוע, כי בכוונת מודי להחליש את הרגולציה על העסקה ופיטורי עובדים. כמו כן, בכוונתו להציע סובסידיות לייצור מקומי בדומה להקלות שהוענקו לחברות שבבים ומכוניות חשמליות. תוכניות נוספות, שכעת לא בהכרח יתממשו, כוללות הפחתת מסי יבוא על רכיבים מרכזיים המיועדים לייצור מקומי. למרות שהממשלה כבר הפחיתה מכסים על רכיבי סמארטפונים ל־10%, בווייטנאם המכס הזה עומד על 0%־5% בלבד. המכס הממוצע שמשיתה הודו על המדינות החברות בארגון הסחר העולמי (WTO) עומד על 18.1% לעומת 7.5% בסין.
הכיוון אליו תלך הממשלה יתבהר בחודש הבא עם פרסומו של התקציב, כאשר אז ניתן יהיה לראות אם הממשלה תדבוק בתוכניות להפחתת הגירעון או שתעלה את ההוצאות על תוכניות רווחה.