סגור

"לפתוח את מאגרי המזון ולהפסיק את הגבלות היצוא - בגלל המלחמה"

מנכ"לית ארגון הסחר העולמי מזהירה כי בעקבות הפלישה הרוסית ממשלות מסתכנות בחזרה על טעויות שנעשו במשברי מזון קודמים שבמהלכם הוטל פיקוח על היצוא, וקוראת לממשלות עם עודפי שמנים צמחיים ודגנים לשחרר אותם לשווקים העולמיים

בשעה שמחירי הסחורות והאנרגיה נכנסים לסחרור, מנכ"לית ארגון הסחר העולמי (WTO) מזהירה כי ממשלות מסתכנות בחזרה על טעויות שנעשו במשברי מזון קודמים, שבמהלכם הוטל פיקוח על היצוא, וכן על טעויות שנעשו בזמן מגפת הקורונה, אז הוזנח העולם המתפתח לטובת חיסון מדינות המערב תחילה.


בראיון ל"פייננשל טיימס", נגוזי אוקונג'ו־איוויאלה, שנכנסה לתפקידה לפני שנה, אמרה כי "אני מקווה שלמדנו משהו" ממשבר המזון העולמי הקודם, של 2008-2007, בהתייחסה לתקופה שבה הגורמים לבעיות היו הבצורת במדינות שמייצרות חיטה ואורז והעלייה במחירי האנרגיה. "הסימנים שאנו רואים כעת אינם מעידים על הסקת מסקנות, שכן אנו נמצאים באותו מצב של עליית מחירי מזון, עליית מחירי אנרגיה וסחרור מתהווה".
עוד אמרה המנכ"לית כי "עלינו לנסות למנוע את החרפת הבעיות שנגרמת מהטלת הגבלות על היצוא שעלולות לעודד אחרים להטיל הגבלות יצוא משלהם". ממשלות בעלות מלאי עודף של מוצרים כמו שמנים צמחיים ודגנים צריכות לשחרר אותם לשווקים העולמיים.
אוקונג'ו־איוויאלה, לשעבר שרת האוצר של ניגריה ומנכ"לית הבנק העולמי, אמרה שרק כתריסר חברות בארגון הסחר הטילו עד כה הגבלות יצוא שנועדו לשמור על המזון בארצן, דבר שהן רשאיות לעשות במסגרת פירצה קיימת בחוקי הארגון. עם מדינות אלה נמנות מצרים, קמבודיה ואל סלבדור.

מכסים גבוהים על רוסיה

כפורום שבו מתקיימים משאים ומתנים, המלחמה באוקראינה הכניסה את ארגון הסחר ללחצים עזים ולעימותים בין רוסיה לקואליציה של ממשלות עשירות בעיקרן, התומכות באוקראינה. ממשלות אלה פרסמו במסגרת הארגון הצהרה שמגנה את מוסקבה, חסמו את בקשתה של בלארוס להצטרף למוסד ונטלו מרוסיה את מעמדה כמדינה מועדפת, דבר שמאפשר להן להטיל מכסים גבוהים יותר על סחורות רוסיות בהשוואה למכסים המוטלים על חברות אחרות בארגון.
אוקונג'ו־איוויאלה אמרה שהממשלות שהסירו מרוסיה את מעמד המדינה המועדפת עשו זאת בתוקף זכויותיהן. "זה משהו שאנחנו כמובן לא מעודדים, אבל לפי חוקי ה־WTO זהו מהלך שניתן לעשותו", אמרה. המדינות החברות בארגון מצאו דרכים להמשיך במשא ומתן למרות מה שהיא תיארה כ"מצב עדין מאוד".
בראיון נפרד, שנתנה בשבוע שעבר ל"גרדיאן", הזהירה המנכ"לית כי הסחרור במחירי המזון עלול לעורר מהומות על רקע של רעב במדינות עניות. היא הדגישה בהקשר זה את התלות של מדינות אפריקאיות רבות באספקת מזון מאזור הים השחור.
"אנחנו צריכים להיות מאוד מודאגים", אמרה אוקונג'ו־איוויאלה. "ההשפעה (של המלחמה) על מחירי המזון ועל מצב הרעב השנה ובשנה הבאה עשויה להיות משמעותית. מזון ואנרגיה הם שני הפריטים הגדולים ביותר בסלי הצריכה של אנשים עניים בכל העולם", הוסיפה. "המדינות העניות והאנשים העניים שבמדינות העניות הם שיסבלו הכי הרבה". היא ציינה כי 35 מדינות אפריקאיות תלויות במזון המגיע מאזור הים השחור.
במאמר, שפורסם בשבוע שעבר במסגרת Project Syndicate, כתבה כי "בעוד אוקראינה ורוסיה מייצגות ביחד רק 2.2% מהסחר העולמי בסחורות, נתון זה ממעיט מחשיבות שוקי התבואה והאנרגיה שלהן, ומחשיבות אספקת הדשנים, המינרלים ותשומות קריטיות אחרות שהן חיוניות למגוון רחב של ייצור. בשנת 2020, למשל, שתי המדינות סיפקו 24% מהחיטה הנסחרת בעולם, ו־73% משמן החמניות".
2 צפייה בגלריה
נגוזי אוקונג'ו אייווילה Ngozi Okonjo-Iweala נשיאת ארגון הסחר העולמי
נגוזי אוקונג'ו אייווילה Ngozi Okonjo-Iweala נשיאת ארגון הסחר העולמי
אוקונג'ו־איוויאלה. המלחמה לא תוכל לערער את חזון ארגון הסחר העולמי
(צילום: רויטרס)
חקלאות היא אחד הנושאים הסבוכים שעמם מתמודד ארגון הסחר העולמי מאז ומתמיד — נושא שמאופיין בסכסוכים ממושכים בין הארגון לממשלות שמסבסדות את חקלאיהן תוך הגבלת הגישה לשווקים שלהן. "הדיונים הללו סוערים למדי מאחר שהם מקיפים בעיות ענק", ציינה המנכ"לית שמונתה לתפקידה במטרה להעניק תנופה פוליטית לארגון המסוכסך.
המנכ"לית שמתחה בעבר ביקורת חריפה על מה שכינתה "אפרטהייד החיסונים" שהשפיע על אפריקה בזמן מגפת הקורונה, קראה גם בראיון ל"גרדיאן" לחברות ה־WTO ללמוד מטעויות העבר. "זו תגובה טבעית לשמור על מה שיש לך, ראינו את זה עם החיסונים. אבל עלינו להימנע מחזרה על הטעות הזו, הפעם עם המזון".

עליית מחירים בגלל אגירה

לפי הערכות ארגון הסחר, 40% מהעלייה במחירי החיטה העולמיים בזמן משבר המזון שפקד את העולם לפני עשור נבעו מתופעה של אגירה. בזמנים רגילים אוקראינה מעבירה כחצי מהחיטה של תוכנית המזון העולמית — סוכנות האו"ם האחראית לאספקת החירום למדינות שנמצאות בסכסוך או שחוות אסונות טבע כמו רעב. ואולם מנכ"לית ה־WTO הביעה חשש משיבושים שהמלחמה תגרום לעונת השתילה באוקראינה ולאספקת הדשן.
ה־WTO נוסד על הרעיון שסחר יוביל לשגשוג ושלום. אוקונג'ו־איוויאלה עדיין מאמינה בחזון הזה. "המודל הזה הצליח במשך שנים והוציא אנשים ממעגל העוני", אמרה. "אין בידי המלחמה לערער את העובדה שמסחר יכול לבנות חוסן ולהשיג שלום".