אם טראמפ ינצח: המדינות הרפובליקניות יפסידו תקציב ענק שקיבלו בשל חוק האקלים של ביידן
אם טראמפ ינצח: המדינות הרפובליקניות יפסידו תקציב ענק שקיבלו בשל חוק האקלים של ביידן
הוושינגטון פוסט חשף כי מחוזות הקונגרס האדומים שהעדיפו את טראמפ בבחירות 2020, קיבלו 165 מיליארד דולר בשל חוק האקלים של ביידן שעבר ב-2021, לעומת 54 מיליארד דולר במחוזות כחולים דמוקרטים. אולם טראמפ מתכנן להחזיר את הכחשת האקלים לבית הלבן - ובגדול
"הבאנו כעת את כוכב הלכת לתנאי אקלים שמעולם לא היינו עדים להם", מזהירים שורה של מדעני אקלים ברחבי העולם. "אנחנו על סף אסון אקלים בלתי הפיך. זהו מצב חירום עולמי מעבר לכל ספק". אותן אזהרות, אילו יגזור השבוע דונאלד טראמפ את סרט הניצחון וישוב אל הבית הלבן, ייזרקו כנראה בארה״ב אל פח האשפה. במהלך המסע שלו לבית הלבן, טראמפ כינה את שינויי האקלים ׳מתיחה׳, ו׳אחת ההונאות הגדולות בכל הזמנים׳ תוך שהוא נשבע למחוק את ההוצאות על אנרגיה נקייה, לבטל תמריצים "מטורפים" לאמריקאים לנהוג במכוניות חשמליות, לשלוח אל המגרסה כללים סביבתיים שונים ולשחרר גל חדש של "קידוחים, בייבי, קידוחים" של נפט וגז חדשים.
דונלד טראמפ, מבקש להחזיר את הכחשת האקלים אל הבית הלבן – ובגדול. המועמד הרפובליקני והנשיא לשעבר, התחייב לסיים את מה שהוא מכנה "התרמית החדשה הירוקה של וושינגטון״ תוך ביטול תקנות המעודדות סגירת תחנות כוח פחמיות ומשכנעות את הציבור לבחור ברכבים חשמליים. הוא עשה זאת כשהוא מתחייב להפקת נפט וגז בלתי מוגבלת בכל פינות ארה"ב, ומחזר באופן פעיל אחרי בכירים בתעשיות המזהמות האחראיות למשבר האקלים, לתרומות. הוא כבר התחייב לגנוז פעולות רגולטוריות שננקטו תחת ביידן, כמו כללים להפחתת הזיהום מתחנות כוח פחמיות, מכוניות ומשאיות ומאמצים להגן על קהילות מוחלשות מפני זיהום. רגולציה על דליפת מתאן, גז חממה חזק שפליטותיו בתעשיות הגז עולות בקצב דוהר, יהפכו להיסטוריה.
בקמפיין 2020, נזכיר, טראמפ התחייב לתוכנית לבניית כבישים מהירים וגשרים ״בוהקים״, תוך צמצום הפיקוח הסביבתי והממשלתי על הפרויקטים האלו. בכהונה שקדמה לכך, ביטל את חוק המים הנקיים, שהגביל את כמות המזהמים והמתכות הרעילות שחברות יכולות לפנות לנחלים ומקורות מים המשמשים את הציבור לשתייה ופנאי. היכן שיכול היה לפנות נגד האינטרס הסביבתי והאקלימי – פנה. אולם כעת, כך נראה, הרצון לנקום ולמחוק את מורשת בידן יהיה חזק מכל. בקדנציה הראשונה שלו, טראמפ ריסק יותר מ-100 חוקים סביבתיים, אך בתי המשפט בלמו חלק מכוונותיו. הפעם – המערכת עשויה להיות קואופרטיבית בהרבה. בתי המשפט שמרניים יותר, לרבות בית המשפט העליון עצמו. ספק גם אילו הקונגרס עצמו יעצור בעדו, גם במחיר של פגיעה ברפובליקנים עצמם. גם אם הציבור שמקיף את טראמפ נוטה לזלזל באזהרות המדענים או לעצום עיניים מול אסונות אקלים המתרחשים על אדמתו וגובים חיי אדם ומחירים מהכלכלה האמריקאית, הוא ללא ספק גם נהנה מצעדיו של ממשל ביידן בתחום.
לפני שלוש שנים, העביר הקונגרס את הצעת חוק האקלים הגדולה ביותר בהיסטוריה של ארה"ב - חוק הפחתת האינפלציה, שהמריץ צמיחה בשימוש בפאנלים סולאריים, סוללות וכלי רכב חשמליים ברחבי המדינה. אותו חוק, גם יצר מקומות עבודה חדשים רבים במדינה. מאז, כסף שהוקדש לאנרגיה נקייה - שהוערך בתחילה ב-369 מיליארד דולר, אך עם פוטנציאל להגיע עד טריליון דולר - זרם כמעט לכל מדינה, בעיקר בצורת זיכוי מס. החוק למעשה מספק אלפי דולרים בצורה של הנחות ונקודות זיכוי למי שרוכש רכב חשמלי או מחשל את ביתו באמצעות פאנלים סולאריים, משאבת חום וכיריים אינדוקציה. בשנת 2023, 3.4 מיליון אמריקאים קיבלו זיכויים של 8.4 מיליארד דולר עבור שיפורי אנרגיה בבית הודות לחוק.
אף מחוקק רפובליקני לא הצביע בעד חוק הפחתת האינפלציה בשנת 2022. מאז, רבים מהם הצביעו בעד ביטול הוראות האנרגיה הנקייה שלו וביקרו את החוק כבזבוז כספי משלם המסים. אך הפלא ופלא, הציבור הרפובליקני הוא למעשה זה שנהנה מאותו חוק יותר מכל. לפי ניתוח חדש של הוושינגטון פוסט, מחוזות הקונגרס האדומים שהעדיפו את טראמפ בבחירות 2020 קיבלו 165 מיליארד דולר מההשקעה הזו, לעומת השקעה של 54 מיליארד דולר במחוזות כחולים.
טראמפ התחייב לבלום כספים שטרם הושקעו במסגרת מימון האקלים של חוק הפחתת האינפלציה (אולם יאלץ לשכנע בכך את הקונגרס), וזה לא הכל. לפי ״פרויקט 2025״, שמומחים רבים מאמינים שישמש תוכנית לקדנציה שנייה של טראמפ, מדינות גם יקבלו פחות עזרה להתכונן לאסונות ולהתאושש מהם. בעידן שבו אסונות האקלים בארה״ב עצמה הופכים עוצמתיים, רבים והרסניים יותר – מדובר בחדשות רעות עבור תושבים רבים שעלולים למצוא עצמם מופקרים בליבה של סערה, ללא גבה של המדינה. טרמאפ עצמו כבר טען שימנע סיוע פדרלי במחוזות שלא יצביעו עבורו.
מדיניות האקלים של טראמפ, אילו ישוב אל הבית הלבן, עלולה להשפיע על העולם כולו – ולא להיעצר בסף דלתה של ארה״ב, פולטת גזי החממה המשמעותית ביותר בעולם, היסטורית. טראמפ כבר הוציא בכהונתו הראשונה את ארה״ב מהסכם האקלים העולמי (הסכם פריז), והתחייב לעשות זאת שוב. בידן הצטרף מחדש להסכם פריז ביומו הראשון בתפקיד, והפך את הנושא לאחד החשובים בכהונתו. טארמפ, כך לפי הצפי, ימהר להוציא את ארה״ב מההסכם בתוך זמן קצר. ההשלכות עשויות להיות הגברת הזיהום של הכלכלה הגדולה בעולם, שהיא גם יצרנית הנפט והגז הטבעי הגדולה ביותר, בעידן שבו העולם חייב לסגת מן השימוש בדלקי מאובנים. יציאת ארה"ב מההסכם העולמי תעלה חשש שמדינות אחרות ייסוגו גם הן מהמאבק במשבר האקלים, מה שעלול לגרום לפליטות גזי החממה להמריא עוד יותר. סין, הפולטת המובילה בעולם כיום, משתפת כיום פעולה עם ממשל ביידן בנושא, אולם תחת טראמפ – ההערכה היא שהמאמץ העולמי יהפוך רופף.
בעשור קריטי, האחרון שבו ניתן למנוע מצב אסוני של התמוטטות אקלימית בשל פליטות גזי חממה עולות והתחממות הרסנית, לארה״ב תפקיד מכריע. כלל מדינות העולם צריכות להפחית את פליטות גזי החממה שלהן בכ-40%, ולשנות את האופן שבו הכלכלות שלהן פועלות. כבר היום, מדינות העולם לא עומדות בכך. אולם מדיניות האקלים של טראמפ תאיץ את האנושות אפילו מהר יותר לעבר אופק הרס של מערכות כדור הארץ, ללא דרך חזרה. האפשרות כי יזכה בבחירות לנשיאות, עלולה להיות הרסנית לא רק לארה״ב – אלא לעולם.