סגור
שרת האוצר הקנדית כריסטיה פרילנד
שרת האוצר הקנדית כריסטיה פרילנד (צילום: בלומברג)

מגרמניה ועד הודו: כך קריסת SVB מכניסה ללחץ ממשלות וחברות ברחבי העולם

בעקבות קריסת סיליקון ואלי בנק, רגולטורים ומנהלי חברות מקיימים סבבי פגישות כדי לכמת את השפעת המשבר. בקנדה ובגרמניה השתלטו הרגולטורים על שלוחות מקומיות ובסין חרדים לחברות ביוטק. קרן העושר הנורבגית עלולה להפסיד כרבע מיליארד יורו

מאז קריסת SVB בסוף השבוע האחרון, רגולטורים פיננסיים ברחבי העולם, מאירופה ועד אסיה, מנסים להעריך את היקף החשיפה של חברות מקומיות למוסד הפיננסי האמריקאי ולמזער את הנזקים. כך, הרגולטורים בגרמניה ובקנדה הקפיאו את פעילות השלוחה המקומית, ואילו בהודו יצא שר הטכנולוגיה לסבב שיחות חירום עם נציגי חברות סטארט־אפ.
קרן העושר הנורבגית, הנחשבת לגדולה בעולם, מסרה היום כי היא מצפה לקבל בחזרה חלק מההשקעה שביצעה באג"ח של הבנק הקורס, בסכום כולל של כ־245 מיליון יורו.
החברות החשופות ל־SVB הן מגוונות, מפינטק, גיימינג ורפואה ועד פרסום. כך, למשל, בצפון אמריקה דיווחו על חשיפה לבנק חברת הגיימינגRoblox עם כ־150 מיליון דולר, חברת הסטרימינגRoku עם כ־487 מיליון דולר וחברת שירותי הסטיילינג סטיץ' פיקס עם אשראי של 40 מיליון דולר שקיבלה מהבנק. באירופה מונות החברות, בין השאר, את טראסט־פיילוט הדנית לביקורות עסקיות, שמחזיקה בבנק 36 מיליון דולר, חברת ההשקעות השבדיתKinnevik עם כ־20 מיליון דולר וחברת השבבים האיטלקית טכנופרוב, עם חשיפה של 2.5% מהונה.
גרמניה
צוות המשברים התכנס
הרגולטור הפיננסי בגרמניה, BaFin, הודיע היום כי הוא מקפיא את הפעילות של השלוחה הגרמנית של SVB — על כך דיווחו בסוכנות הידיעות רויטרס. פירוש הדבר, כי הבנק לא יורשה למכור נכסים, וכן נחסמה באופן זמני יכולתו לקבל או לבצע תשלומים ללקוחות, זאת בשל החשש שלא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו לנושים.
הרגולטור הדגיש בהודעתו, כי לשלוחה הגרמנית של SVB "אין רלוונטיות מערכתית", וכי המצוקה שלה איננה מציבה איום בפני היציבות הפיננסית של גרמניה.
בה בעת, הבנק המרכזי של גרמניה כינס את צוות המשברים שלו כדי להעריך את ההשלכות האפשריות שעלולות להיות לקריסת הבנק האמריקאי על השוק המקומי. הצוות הוקם בעקבות המשבר הפיננסי הגלובלי ותפקידו הוא ליידע את דירקטוריון הבנק המרכזי ולהעביר המלצות, אף כי אין לו סמכות לקבל החלטות.
SVB פתח בגרמניה סניף קטן ב־2018 לאחר שקיבל רישיון לפעול כמלווה. הסניף, שפעל בפרנקפורט, החזיק נכון לסוף 2022 בנכסים בשווי 789 מיליון יורו, והוא איננו מחזיק בפיקדונות.
ממנהלי השלוחה הגרמנית לא התקבלה תגובה, אך איגוד הבנקים המקומי אישר לסוכנות בלומברג כי לא יהיה צורך להשתמש בביטוח על הפיקדונות. "הבנקים הגרמניים יציבים ועמידים", נמסר מהאיגוד. "הם העלו משמעותית את רמות ההון שלהם מאז 2008".
קנדה
משרד האוצר במעקב
הרגולטור הקנדי הודיע אתמול כי ישתלט באופן זמני על שלוחת SVB במדינה. מטעם משרד המפקח על מוסדות פיננסיים (OSFI) נמסר כי הוא פועל להשגת שליטה קבועה על נכסי השלוחה הקנדית, זאת בנוסף לפנייה שנעשתה לתובע הכללי על מנת להוציא צו להפסקת הפעילות. "ההשתלטות הזמנית על השלוחה הקנדית נועדה כדי להגן על הזכויות והאינטרסים של נושי השלוחה", מסר המפקח על הבנקים, פיטר רותלדג'.
הבנק החל לפעול בקנדה ב־2019, שם פתח סניף בטורונטו. העסקים בקנדה התמקדו בעיקר בהלוואות ללקוחות עסקיים, והשלוחה איננה מחזיקה בפיקדונות מסחריים או פרטיים. לשלוחה היו הלוואות מבוטחות בגובה 435 מיליון דולר קנדי (315.33 מיליון דולר), נכון לסוף 2022, יותר מפי שניים הסכום לעומת 2021. כלל הנכסים בבעלות הבנק הסתכמו ב־864 מיליון דולר קנדי. שרת האוצר של קנדה כריסטיה פרילנד נועדה אתמול עם בכירים בבנק המרכזי ומסרה כי הממשלה ממשיכה לנטר את המצב. "מערכת הבנקאות הקנדית היא מאד מפוקחת וממשיכה להיות יציבה ועמידה", כתבה בציוץ בטוויטר. בדומה, משרד התעשייה הקנדי מסר כי הממשלה נמצאת בקשר הדוק עם חברות סטארט־אפ וקהילת ההון סיכון.
חברת הפרסום הדיגיטלי הקנדית AcuityAds Holdings חשפה בסוף השבוע האחרון כי החזיקה בפיקדונות בגובה 55 מיליון דולר ב־SVB ערב הקריסה, המייצגים כ־90% מכלל המזומנים שלה. עם זאת, בנג'מין ברגן, נשיא המועצה הקנדית לחדשנות, טען כי החשיפה הכוללת של החברות הקנדיות לבנק נמוכה. "זה לא נראה כמו אותה בעיה מערכתית שקיימת בעמק הסיליקון", הוסיף.
מצרים
עשרות חברות חשופות
הבנק המרכזי של מצרים פרסם הודעה רשמית לפיה קריסת SVB לא תשפיע על המשק המקומי. לפי ההודעה, אין להתמוטטות הבנק השלכות שליליות על מגזר הבנקאות המצרי. עוד מסר הבנק, כי לבנקים המצריים אין פיקדונות, השקעות או עסקאות פיננסיות עם SVB.
עם זאת, ספק אם ההודעה הזו מרגיעה. מצרים, הנתונה במשבר כלכלי שמתבטא בהיחלשות המטבע המקומי וברמת אינפלציה של מעל 30% בקצב שנתי, היא גם אחת המדינות הערביות המובילות מבחינת חברות סטארט־אפ טכנולוגיות. בשנה שעברה גייסו החברות הללו 517 מיליון דולר, כאשר חלק מהכספים, כמו גם גיוסים של שנים עברו, הופקדו בבנק האמריקאי הקורס.
בהודעתו הזכיר הבנק המרכזי של מצרים כי לא נגרם נזק לבנקים, אך לא הזכיר את החברות הפרטיות. עם זאת, גורמים במגזר הטכנולוגיה המצרי מסרו לעיתון מקומי, כי "עשרות" חברות הזנק מצריות מנועות מגישה לפיקדונות שלהן בבנק SVB. לפי הערכות של גורמים נוספים, מדובר ב־46 חברות סטארט־אפ מצריות לפחות ועוד שתי חברות הון סיכון שהמימון שלהן הגיע מ־SVB.
בתוך כך, מדינה מפרצית ראשונה התייחסה למשבר. הבנק המרכזי של כווית הודיע כי לאחר בדיקה שביצע, חשיפת הבנקים המקומיים ל־SVB "קטנה ביותר", אך סירב למסור נתונים מדויקים.
הודו
שר הטכנולוגיה התערב
חברות סטארט־אפ הודיות תרות אחרי אפשרויות לצמצם את החשיפה שלהן לבנקים בארה"ב, זאת בשל החשש להשפעה רחבה יותר של קריסת הבנק על המערכת הפיננסית האמריקאית.
בעוד ליותר מ־100 חברות סטארט־אפ הודיות חשיפה ישירה ל־SVB קיים החשש כי התרסקות דומה תתרחש בבנקים אחרים.
בשיחה עם האתר Businessline ציינו חברות פינטק, כי הן מקבלות פניות מחברות הודיות המבקשות להעביר את כספן בחזרה לבנקים מקומיים או לחילופין לפתוח חשבונות אחרים בארה"ב.
השר ההודי לטכנולוגיה יקיים השבוע סבב פגישות עם נציגי החברות כדי לבדוק את השלכות קריסת SVB על פעילותן. "חברות סטארט־אפ הן חלק חשוב מהכלכלה ההודית החדשה. אני אפגש עם חברות סטארט־אפ הודיות כדי להבין כיצד תוכל הממשלה לסייע עם המשבר", צייץ בטוויטר השר ראג'יב צ'אנדראסחאר.
שוק הסטארט־אפים ההודי הוא מהגדולים בעולם, ובשנים האחרונות זכו רבות מהחברות הללו למימון של משקיעים זרים. גורמים מטעם קרנות הון סיכון בהודו אמרו לסוכנות רויטרס, כי הם מקיימים בדיקות כעת לגבי חשיפה של חברות מקומיות לבנק הקורס. "באופן מיוחד עבור מייסדים הודים, שהקימו חברות בארה"ב וגייסו את ההון הראשוני, SVB הוא ברירת המחדל. חוסר הוודאות הורג אותם", ציינו.
סין
מיזם משותף מקומי
קריסתו של SVB אשר חיזר אחרי חברות סטארט־אפ סיניות, עוררה דאגה רבה במדינה. לבנק האמריקאי שותפות סינית שהוקמה לפני עשור, בעיקר עבור האליטה הטכנולוגית של המדינה. המיזם האמריקני־סיני, SPD סיליקון ואלי בנק, נמצא בבעלות SVB ומוסד פיננסי מקומי, בנק הפיתוח שנגחאי פודונג. בסוף השבוע נמסר מ־SPD כי אין סכנה לפעילותו.
בה בעת, לא ברור בשלב זה מה יעלה בגורלה של השותפות העסקית בין שני הגופים. החברה־האם של הבנק הקורס, SVB פייננשל גרופ, מפעילה במקביל שתי חברות ייעוץ פיננסי בסין.
בעקבות הקריסה של SVB, תריסר חברות לפחות בסין פרסמו הודעות רשמיות על מנת להרגיע משקיעים או לקוחות, בהן דיווחו כי חשיפתן לבנק האמריקאי היא מוגבלת. רוב החברות הללו הן בתחום הביוטק. אחת מהן, BeiGene, חברת תרופות לסרטן מהגדולות בסין, דיווחה היום כי היא מחזיקה בלמעלה מ־175 מיליון דולר בפיקדונות לא מבוטחים בבנק הקורס, המייצגים כ־3.9% בלבד מהכסף המזומן שלה ומהשקעות קצרות מועד שביצעה. "החברה לא סבורה כי האירועים האחרונים ב־SVB ישפיעו באופן משמעותי על פעילותה", כך מסר דובר מטעמה.
חברת הפארמה הסינית זיי לאב הודיעה כי היא מחזיקה בסכום "לא משמעותי" בפיקדונות מזומן ב־SVB, כ־23 מיליון דולר. לסגירת SVB "לא תהיה השפעה על יכולתה של החברה לעמוד בהוצאות התפעוליות שלה, כולל משכורות", ציינה.