אליזבת משאירה אחריה בית מלוכה שנוי במחלוקת - ונכסים בשווי עצום
אליזבת משאירה אחריה בית מלוכה שנוי במחלוקת - ונכסים בשווי עצום
מלכת בריטניה הלכה לעולמה לאחר 70 שנים בהן כיהנה בתפקיד - שנייה רק למלך לואי ה-14; יורש העצר צ'ארלס ייכנס לתפקיד בעיצומו של משבר כלכלי שמאיים להפיל מיליוני משקי בית במדינה מתחת לקו העוני - וייאלץ להתמודד עם הביקורת על היקף ההון של בית המלוכה
מלכת בריטניה אליזבת השנייה עצמה את עיניה בפעם האחרונה במקום האהוב עליה. טירת בלמורל באברדין, סקוטלנד. הטירה, אשר לאורך השנים שימשה כמעון הקיץ של משפחת המלוכה, הפכה בחודשים האחרונים למקום מושבה הקבוע. שם היא גם ביצעה את התפקיד הרשמי האחרון ב-70 שנות מלכותה – מסירת המפתחות לדאונינג 10 לראשת הממשלה הנכנסת אליזבת (ליז) טראס.
מצוידת במקל הליכה, אביזר שסירבה לו עד לפני חודשים ספורים, ולבושה בחצאית סקוטית כשעל זרועה התיק הנוקשה שהפך לאחד מסמליה, המלכה, מחויכת ונינוחה, לחצה את ידה של טראס ללא כסיות – כבוד שהיה שמור למעטים בלבד.
שנות מלכותה של אליזבת השנייה היו הארוכות ביותר בתולדות הארמון הבריטי; למעשה, בכל היסטוריית בתי המלוכה, רק המלך לואי ה-14 עקף אותה, עם 72 שנות מלכות.
פרידתה של אליזבת מהממלכה אירעה בתקופה קשה עבור כלכלת בריטניה, כשהיא על סף מיתון, עם אינפלציה דו-ספרתית, ומשבר אנרגיה המאיים להפיל מיליוני משקי בית מתחת לקו העוני. סביר להניח שלא כך תיאר לעצמו יורש העצר, הנסיך צ'ארלס, את תחילת תקופת מלכותו.
ברוח הזמנים, ואולי בתגובה לביקורת התמידית שספג המוסד המיושן המתקיים גם על חשבונם של כספי משלם המסים - המלכה אליזבת ביצעה באחרונה צעד מחושב כלכלית ופרסמה נכסים ב-Airbnb. המגזין "פורצ'ן" דיווח ב-7 בספטמבר, כי בית באחוזת סנדרינגהאם, מעון הכריסמס המסורתי של משפחת המלוכה, כעת זמין להשכרה. בתחילת החודש היא פרסמה באתר שמונה קוטג'ים השוכנים בשטח אחוזת בלמורל.
בניגוד לשאר הארמונות ששימשו את המלכה, בלמורל היה היחיד בבעלותה. כמו בשאר מעונותיה, גם בבלמורל אליזבת הקיפה את עצמה בכלבי הקורגי, האהובים עליה מאז ילדותה. למרות גילה המופלג, המלכה לא ויתרה על רכיבה אטית מעת לעת על אחד מסוסיה, בשטחי הטירה.
הדיירים הראשונים של בלמורל היו המלכה ויקטוריה והנסיך אלברט, שחנכו אותו ב-1885, אף כי לא במתכונתו הנוכחית. עם זאת, המפורסם מבין המעונות המלכותיים הוא ארמון בקינגהאם, המעון הלונדוני הרשמי של מלכי בריטניה מאז 1837 ואטרקציה תיירותית מהפופולריות בעולם. לפני פרישתה לבלמורל, שימש ארמון בקינגהאם את המלכה לפגישותיה הרשמיות, ושם גם נהגה לקבל את פני ראש הממשלה הנכנס.
מבין הארמונות, ווינדזור, שהוקם לפני 900 שנה, הוא הגדול ביותר, וגם הארמון המאוכלס העתיק בעולם. ששה ארמונות ואחוזות נוספים נמצאים בשימוש המשפחה המלכותית, בהם קנזינגטון וקלארנס האוס בלונדון, והולירודהאוס בסקוטלנד. בבעלות הפרטית של המלכה היתה גם אחוזת סנדרינגהאם במחוז נורפוק.
בקינגהאם, עם זאת, הוא אחד הנכסים היקרים ביותר הנמצאים בשימוש המשפחה המלכותית, עם שווי משוער של 4.9 מיליארד דולר. אף כי הארמון בן 775 החדרים הוא נכס השייך טכנית למלך השולט, הוא מוחזק בפועל על ידי קרן של נכסי הכתר. עם מותה, בקינגהאם עובר רשמית לנסיך צ'ארלס בנה הבכור – אשר לפי דיווחים מתכנן להופכו למוזיאון, ולא להתגורר בו.
לפי המגזין "פורבס", בבעלות "הפירמה" – כך קרויה המשפחה המלכותית על כל זרועותיה – נכסים בשווי 28 מיליארד דולר. אלה שייכים למלך או למלכה בימי שלטונם, אך אינם נחשבים להון אישי. האחזקות הללו כוללות את נכסי הכתר (קרקעות ונדל"ן בשווי 19.5 מיליארד דולר), את נסיכויות קורנוול ולנקסטר (1.3 מיליארד דולר ו-748 מיליון דולר, בהתאמה) ואת ארמון קנזינגטון (630 מיליון דולר), שם התגוררה הנסיכה דיאנה אחרי גירושיה מצ'ארלס, ושם גם התגוררו הנסיך וויליאם ומשפחתו לפני שעברו בקיץ האחרון לביתם החדש – אדלייד קוטג' בווינדזור.
הונה האישי של המלכה נאמד ב-530 מיליון דולר, בין השאר בזכות תיק נכסים נכבד הכולל את בלמורל (140 מיליון דולר) וסנדרינגהאם (65 מיליון דולר), חוות חקלאיות וחוות סוסים וגם אוסף התכשיטים הייחודי שלה, שפריטים נבחרים ממנו, בהם נזרים, ענקים וסיכות, הושאלו לאורך השנים לכלותיה. מאמה, שהלכה לעולמה לפני 20 שנה, ירשה המלכה נכסים בשווי 94 מיליון דולר, בהם יצירות אמנות, ביצי פברז'ה, תכשיטים וסוסים. היא גם ירשה סכום נכבד של כ-30 מיליון דולר מבעלה הנסיך פיליפ, שמת באפריל שעבר.
אחד הנכסים היקרים ביותר שלה היה אוסף הבולים העתיק בעולם, שאותו היא ירשה מסבה, עם שווי מוערך של 134 מיליון דולר.
משכורתה השנתית של המלכה נקבעה מדי שנה בהתאם לרווחים שהניבו האחזקות המלכותיות. כך, ב-2020, רווחי הכתר הגיעו ל-475 מיליון דולר שמהם קיבלה המשפחה המלכותית 25%.